Viktigt för de anställda

Enligt SIFO är arbetsmiljön det som de flesta sätter störst värde på vad gäller en arbetsplats. Det visade sig i en undersökning gjord i april 2010. Prioriteringen gäller både den fysiska som den psykiska miljön och för många är den till och med viktigare än själva lönen och arbetstidsförhållandena. Det är framför allt de unga som tycker arbetsmiljön är viktig. På andra plats kom en flexibel arbetstid.

Viktigt för företaget

Eftersom arbetsmiljön är så pass viktig för folk i gemen, är det lätt att räkna ut att det blir klart enklare att hitta bra personal med rätt arbetsplats och rätt arbetsförhållanden. Då lockas de duktiga till företaget. Indirekt kan alltså en satsning på arbetsmiljöarbete gynna företagets utveckling tack vare bättre kompetens och gladade och mer produktiva medarbetare än konkurrenterna.

Men inte nog med det. Bland de anställda anger sedan den hisnande andelen nio av tio att arbetsmiljön är den viktigaste enskilda faktorn för att kunna göra ett bra jobb. Att orka gå till jobbet och vara motiverad inför sina uppgifter handlar inte enbart om lönen. Snarare tvärtom. De mänskliga värdena, som vi kan kalla dem, ligger mycket högt på listan för vår motivation. Det gör att ett företag som vill ha ut mycket av sin personal, också måste ge mycket tillbaka. Det blir en ömsesidig win-win-situation.

Vad är arbetsmiljön?

Vad är då en bra arbetsmiljö? Jo, det är en miljö där både psyket och den fysiska kroppen tas väl om hand. I listform skulle vi kunna anteckna:

 • trivsel, bra stämning och högt i tak
 • bra fysisk miljö (design, inredning, levande blommor, ljus, etc)
 • frånvaro av långvarig negativ stress
 • möjligheten för personalen att utvecklas
 • delaktighet i den egna arbetssituationen
 • friskvård
 • att kunna bli nöjd med sin arbetsinsats
 • feedback
 • kompetenta chefer
 • en tydlig organisation
 • respekt och social empati

Satsningar på dessa delar inom företag är en lönsam affär, då personalen är företagets enskilt viktigaste resurs.

Mer läsning om arbetsmiljöarbetet hittar du på:

Arbetsmiljöverket , med regler och tips och råd om hur du ger dina anställda en bra arbetsmiljö.

Arbetsmiljöupplysningen , där du kan lära dig mer om god arbetsmiljö och diskutera arbetsmiljöfrågor med andra.

Sunt liv , mängder med artiklar om effektivitet, glädje på arbetsplatsen, konflikt- och krishantering, personlig utveckling och annat som har med arbetsmiljö och personalhälsa att göra.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
Krister
2011-02-27 11:56
Spännande ämne detta med arbetsmiljö. Det är en smart investering som inte behöver ta lång tid för att betala sig. Här är några tips på vad ni kan testa som funkar bra för oss:

- Jobba en del hemifrån, om det är möjligt. Testa en halvdag till att börja med.
- Betald massage 1 ggr varannan vecka.
- En glad person som går runt och dela ut frukt en gång per/dag.
- Ta 2 timmar en dag/månad till att gå ut och gå tillsammans och prata om hur ni kan förbättra saker på arbetsplatsen.
- Ha en massör som går runt en gång på eftermidaggen och massera alla i 10 minuter över axlarna. Perfekt om ni sitter på kontor eller framför en dator.

Där är några saker som funkar för oss och som skapar en bra arbetsmiljö och stämning. Bra stol, skrivbord, datorskärm, etc är väl mer en självklarhet? 🙂

Krille
Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.