Sedan tolv år tillbaks har jag i olika former drivit eget företag och varit anställd samtidigt. Fungerar det egentligen att vara en “kombiarbetare”? Svaret enligt mig är ett glasklart nja.

Om vi börjar med alternativet att vara heltidsanställd och driva en annan verksamhet vid sidan av så kan detta innebära en hyfsad sidoinkomst. Jag har tidigare snickrat webbsajter, hållit kurser åt EU, skrivit handböcker för backpackers och sålt kalsonger på internet. Att vara månskensföretagare innebär dock att det är ens fritid i form av kvällar och helger som går åt. Att ha 18 kartonger kalsonger i sin etta på 34 kvadratmeter är heller inget jag kan rekommendera. För den som är ung och singel är tiden kanske inget problem, men med familj och barn blir det betydligt svårare om inte inkomsterna är stora. Och om inkomsterna är stora kanske det är något man borde ägna sig åt på heltid?

Om man ser på det andra alternativet att jobba deltid som anställd och deltid med egen verksamhet så finns helt plötsligt mer tid att avsätta till det egna företaget. Förra året arbetade jag tre dagar i veckan som anställd och två dagar i veckan med mitt egna företag. Eftersom pengar kommer från två håll så kan det bli ganska ekonomiskt fördelaktigt. Det problem som uppstår är att det blir lätt förvirrande att hela tiden byta fokus. Dubbla telefoner, dubbla e-postadresser, dubbla kalendrar, etc. gör det till en mental utmaning att separera olika kunder. När det är bråttom eller man får viktiga telefonsamtal är det lätt att börja slira på strikta tider och planer. Det hela underlättades i mitt fall inte heller av att verksamheterna var delvis konkurrerande.

För båda fallen ovan är den gemensamma faktorn fokus. Om man inte har fokus gör man inte ett bra arbete. Med splittrat fokus så tvingas man hela tider till kompromisser vilket lätt leder till situationer där inget blir riktigt bra gjort. Istället för att göra ett jobb koncentrerat gör man två jobb halvdant. Än värre blir det när man driver flera egna bolag. De senaste åren har jag haft tre olika företag vilket inneburit tre bokföringar, tre bokslut, tre deklarationer, tre webbsajter, tre Adwords-kampanjer, etc. För den som inte har simultankapacitet som en flygkapten så kan kombiarbete lätt leda till stressiga situationer.

Jag vill inte på något sätt avråda till att ha företag vid sidan om en anställning. Det kan vara ett bra sätt att testa en företagsidé innan man kapar livlinan och hoppar. Förutom fokus så tror jag dock att det krävs passion. Det kan låta lite klyschigt men att driva en sidoverksamhet inom något av ens intresseområden är mycket roligare. Då blir det inte längre ett jobb snarare en hobby som dessutom kan ge pengar. Jobb + hobby  = jobby som Erik Starck skrev i ett blogginlägg. En sådan verksamhet är inte något man tvingas till för att kunna försörja sig, utan istället något glädjefyllt.

Numera driver jag enbart ett eget företag som får hundra procent uppmärksamhet. Förutom att jag nu hjälper min fru att bygga en webbutik eftersom hon vill sälja prylar på nätet. Vad jag tror är att vi ser en värld av kombiarbetare på framväxt.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
3 kommentarer
Jonna
2011-02-27 12:53
Tack Peter för energin din text ger! Det är tufft att få tiden att gå ihop med både anställning och företag vid sidan om och dessutom två små knattar men det ska bara gå!
J.
2011-02-26 22:25
Väldigt tänkvärt och vettigt skrivet! Oerhört inspirerande att läsa något sådant av någon man faktiskt har erfarenhet av detta.
Många ++++!
Johan Brunius
2011-02-16 13:36
Riktigt bra skrivet, känner igen mig i problematiken och precis som du säger händer det att det inte alltid riktigt fungerar 100% när man är lite splittrad. Precis som du säger så är fokus och engagemang något av det viktigaste och jag tror att det är det som utmärker en bra företagare / entreprenör. Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.