Vi är beroende av att kunna ändra riktning snabbt och effektivt – att vara lättrörliga.
Men från sponsorers håll är perspektivet annorlunda. För att skjuta till pengar vill sponsorerna se en tänkt plan för att låta oss börja. Gärna en så detaljerad och rigid plan att vi tänkt ut allt från ax till limpa innan vi får sätta första spaden i jorden. De vill kunna följa upp utifrån planen för att se att vi driver en stabil och effektiv verksamhet.
Vi vill med andra ord visa upp en stabil, detaljerad och tydlig bild av vårt arbete samtidigt som vi vill vara flexibla och rörliga i vår verksamhet. Hur gör man för att kombinera det?
På senare tid har ett antal tekniker utvecklats inom systemutvecklingsbranschen som kallas agila tekniker (efter engelskans ”agile” som betyder smidig eller lättrörlig). Dessa tekniker sprids nu till andra branscher och verksamheter. En av de agila metodikens lösning för att kombinera stabilitet med lättrörlighet är att delleverera små resultat ofta.
När vi fått en första delleverans har vi plötsligt möjlighet att definiera konkretare krav på resten av projektresultatet och kan dessutom byta riktning i vårt projekt eftersom vi gjort ett avslut, ett delprojekt, helt färdigt. Att avsluta varje liten del till fullo är samma filosofi som finns inom Lean som används på Toyotas produktionslinor.
Om vi börjar med att planera vilka delar av projektresultatet som ger mest nytta kan vi se till att det viktigaste blir gjort först. Denna första del som levereras kanske inte kommer att innehålla särskilt mycket av projektets slutresultat men genom att jobba utifrån en prioriterad kravlista där krav som innebär störst nytta står överst så säkerställer vi att det viktigaste blir gjort i varje etapp. Vi kan därefter rita om kartan och omprioritera våra krav vid varje etapps avslut.
Inför nästa leverans planerar vi därefter det näst viktigaste för oss och fortsätter på det viset tills vi är nöjda med slutresultatet. I många fall kommer det här till och med att innebära att projektet kan bli kortare än vi tänkte oss från början eftersom vi under vägen inser att viss funktionalitet, som vi tänkte oss tidigt i projektet, inte är aktuellt längre.
Detta är vad Agile handlar om: att kunna leva stabilt och lättrörligt på samma gång. En entreprenörs vardag med andra ord.