För att nå framgång i karriären är det viktigt att man har förmågan att lyfta fram sina starka sidor. Det är även bra att kunna nätverka och knyta nya kontakter. Det brukar vara ganska enkelt om man är en extrovert person som ständigt är ute i svängen, men är man en introvert person är det oftast ett större steg då man för det mesta föredrar att hålla sig undan från tillställningar med för mycket folk.

Vad betyder introvert och extrovert?

Att vara introvert betyder att man är en mer inåtvänd eller sluten person, vilket inte behöver vara något negativt. Tvärtom kräver en introvert person inte samma stimuli från annat håll som en extrovert person gör, utan för hellre ett djupare samtal med de människor de känner, än småprat med en eller flera okända.

Exempel på kända introverta personer: Albert Einstein, Barack Obama, Marissa Mayer (VD för Yahoo), Warren Buffett, Hillary Clinton, Bill Gates, Mahatma Gandhi, Eleanor Roosevelt, J.K. Rowling, Steven Spielberg, ja listan kan göras lång.

Skulle vi ställa frågan om vad dessa tycker om att småprata och nätverkande, så tror jag säkert de flesta av dem skulle säga nej, det undviker jag helst. Men pga. deras jobb eller situation har de tränat sin förmåga och lärt sig hantera det bättre än den ovane.

Blyghet ska inte blandas ihop med att vara introvert, då att vara blyg mer handlar om att man känner oro av att träffa nya människor. Den introverte personen känner oftast inte obehag, utan skulle bara hellre föredra att vara någon annanstans. Dock kan den introverte personen ofta upplevas som blyg.

Forskning visar att personer ofta ändrar sig när det kommer till hur introverta/extroverta de är. Det kan t ex ändras i olika skeenden av livet och ålder.

Där är skillnaden mellan extroverta och introverta människor.

Nu åter tillbaka till ämnet.

För att nätverka behöver man först och främst inte vara i centrum av all uppmärksamhet utan en introvert person bör istället slappna av, planera och låta sina verkliga personligheter lysa igenom. Det är lätt att tro att man "måste" gå runt och småprata med alla men det är inte sant.

Här kommer 8 tips för introverta som vill nätverka på ett naturligt och avslappnat sätt.

Minska dina förväntningar

Om du blir nervös av att nätverka så bör du inte göra det värre genom att ha orealistiska förväntningar. Tänk på kvalitet framför kvantitet. Du behöver inte imponera på och hålla ytliga samtal med 20 personer. Det räcker om du istället har EN kvalitativ konversation som ger resultat.

Förbered dig

Planera och förbered dig innan du går på nätverksträffen. Tänk igenom några frågor som du kan inleda en konversation med. De flesta människor älskar att prata om sig själva, sitt arbete och sina fritidsintressen. Ställ frågor som får igång dem så slipper du leda samtalet.

Sätt en tidsgräns

Genom att ställa in dig på en viss tid som du ska stanna på eventet minskar du stressen som det kan medföra. Ge dig själv en rimlig tid som du ska stanna kvar och umgås med folk så att du får tid till att anpassa dig till miljön. Du kommer bli förvånad över hur ofta man stannar längre än planerat.

Be om en introduktion

Försök att hitta en gemensam bekant som kan hjälpa dig med en introduktion om det finns en viss person som du skulle vilja träffa. Det blir lättare att inleda ett samtal med en främling om du får hjälp med starten av en person du redan känner.

Öva på att lyssna

Introverta är oftast väldigt bra på att lyssna vilket är en riktigt styrka. Eftersom de flesta människor är bättre på att prata än att lyssna så sticker en person som är bra på att lyssna ut från mängden och kan bli någon som andra värderar högt.

Bjud på dig själv

Försök att utmana dig själv genom att att öppna upp och bjuda på dig själv. Dela med dig av dina egna erfarenheter och hjälp därigenom till att skapa ett fint flöde i samtalet.

Öva dig

Om du fortfarande drömmer dig bort till andra ställen, försök att utmana dig själv. Experimentera med nya samtalsämnen som kan lyfta samtal som känns mer inspirerande och intressanta.

Ta små steg

Genom att öva dig så kommer du att bli mer bekväm i sociala situationer. Se till att dra nytta av vardagens möjligheter att nätverka. Varje liten situation kommer hjälpa dig mot ett säkrare nätverkande.

Här en fantastisk film med Susan Cain som själv är introvert men som tränat sig och nu regelbundet håller föredrag för tusentals personer. Här är hennes mest kända tal som är ett av de mest sedda talen någonsin på TED.com

6 kommentarer
Ensamvargen
2014-05-20 08:57
Artikeln handlar ju knappast om introverta! Håller med Elsa helt, gör om läxan och ändra artikeln till att handla om blyghet istället för att smutskasta introverta!
0
Patrik
2014-05-20 08:10
Är själv introvert och tycker den ger bra tips. Fler introverta ser det som en utmaning att nätverka, med det sagt gör inte alla det. Många introverta ser det som ett hinder och kan träna upp både att nätverka och att prata inför folk. Som ni nämner handlar det om inre stimulans och det finns så klart en rad olika andra saker som påverkar beteenden. En introvert som jag, finner ofta inte orden utan behöver tid för att fundera och tänka vad jag ska säga, det upplever jag ibland som jobbigt och då är det enklare om andra får tala och jag lyssnar. Vi är väl olika helt enkelt. Ett tips är att läsa boken The power of introverts. Se mer...
0
Anette
2014-05-20 07:45
Artikeln ger helt fel bild av introverta och spär på fördomar. Inåtvändhet har inget samband med blyghet. Däremot hämtar ofta introverta sin stimulans i ensamhet och tystnad mellan varven men kan vara precis lika bra, eller bättre, på att nätverka. Artikeln får introverta att framstå som osäkra personer men introversion styr inte hur man beter sig i en social situation, utan hur man upplever situationen. Se mer...
0
Elsa
2014-05-20 07:01
Artikeln vänder sig till nervösa och blyga människor. Dessa kan uppvisa ett introvert beteende på grund av sin rädsla. Det är dock något helt annat än att i grunden vara introvert lagd. Artikeln är således missvisande och borde ha en annan rubrik.
0
Patrik
2014-05-20 06:51
Du har en poäng men det står inte att en introvert person per automatik är blyg, men det finns blyga introverta. Introverta kan däremot ofta uppfattas som blyga. Att introverta blir nervösa av press från att man tror att man behöver prata och uppfattas som extrovert är dock inget ovanligt fenomen.
0
Elsa
2014-05-20 06:38
Den här artikeln är direkt felaktig, att vara introvert lagd har verkligen ingenting med blyghet och nervositet att göra. Var har ni fått det ifrån? Det är väldigt synd att sådan här falsk information sprids, var god och läs på om ämnen innan ni publicerar i fortsättningen. Beklämmande. 🙁
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.