magnus nilselidHär är Magnus Nilselids fem bästa tips på hur du enklare får kredit hos banken:

1. Ha koll på verksamheten och ekonomin

Att du har koll på din verksamhet är ofta helt avgörande för kreditbeslutet. Se till att har koll på marknaden omkring dig och vilka nyckeltal som är viktiga t.ex. hur många kunder du behöver för att gå runt. Ha en budget på plats som visar banken att du tänkt igenom din ekonomi.

2. Förstå din balansräkning

När man söker kredit i banken är det väldigt viktigt att förstå dom stora dragen i sin balansräkning. Om du tänker låna pengar för att köpa tillgångar som syns i balansräkningen t.ex. varulager eller en maskin som kan öka din försäljning så kommer banken vilja hjälpa till. Om du däremot tänker spendera pengarna på utgifter som inte syns i balansräkningen, t.ex. löner, marknadsföring osv. blir det väldigt svårt att låna hos banken.

Tips hur du hittar företagsfinansiering

3. Prata med banken på ”bankens språk”

Att visa banken att du förstår hur din balansräkning ser ut, vilka de stora posterna är och hur de påverkar ditt behov av kapital skapar ett förtroende. Om du kan jämföra några av dina nyckeltal med branschgenomsnittet och visa att dina nyckeltal ligger bra till i jämförelsen så är det också en stor fördel.

Fler råd om lån hos bank

Förbered dig också för följdfrågan: - Har du kollat på alternativen till att låna i bank, t.ex. att minska på någon annan tillgång än den som du behöver investera i t.ex. driva in kundfakturorna snabbare så att kundfordringarna minskar eller att låna mer av leverantörerna?

4. Förutse likviditeten

En mycket viktig regel är att utöka sina krediter i god tid innan man har behovet. Det är mycket lättare att få kredit hos banken om man inte har panik och MÅSTE ha pengarna snabbt. Att komma till banken med en akut likviditetskris i bagaget är ingen höjdare. För att kunna veta i god tid att ditt företag kommer behöva större kredit behöver du förutse likviditeten. Banken kommer att gilla att du löpande jobbar med att planera likviditeten – det skapar förtroende och ger en känsla av mindre risk hos banken.

Missa inte: Var försiktig med fakturakredit

5. Odla förtroendet med hjälp av information

Bankerna gör naturligtvis allt de kan för att minimera risker och är därför observanta på olika signaler som kan tyda på att företaget går sämre och riskerar att hamna i ekonomiska problem. Ett typiskt tecken på att det börjar gå sämre för ett företag är att det blir svårare för banken att få information från företaget. Det kan du utnyttja till din fördel genom att löpande skicka ekonomiska rapporter till banken och ge mer information än banken förväntar sig.

Magnus Nilselid, VD på SpeedLedger

Se även: Vad är ditt kreditbetyg? Förbättra din kreditvärdighet och lägg grunden för en starkare privatekonomi

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.