Ålderssynthet innebär att man har svårt att läsa på nära håll men att man fortfarande ser bra på långt håll. Våra ögon blir helt enkelt äldre och den mjuka linsen i ögat blir hårdare och mindre elastisk, samtidigt som de omgivande ögonmusklerna blir mindre smidiga.
Information om ålderssynthet - Presbyopi (latin)
Med stigande ålder, för de flesta vid 40-45 år, börjar man märka att det blir allt svårare att se bekvämt på nära håll. Man tvingas i ökande utsträckning hålla tidningen på längre avstånd och ibland vill armarna inte riktigt räcka till. Alla människor kommer förr eller senare att utveckla ålderssynthet, presbyopi. Detta beror på att ögats lins med tiden stelnar. Ögat kan inte längre ackommodera, dvs. linsens tjocklek kan inte längre ändras för att anpassa ögat till seende på olika avstånd. För en normalsynt person innebär detta att ögat inte längre kan fokusera på nära håll medan man däremot ser bra på längre håll.
För att kompensera för detta används läsglasögon för seende på nära håll. Ju äldre man är desto starkare läsglasögon brukar behövas. Vid utprovning av läsglasögon är det mycket viktigt att man själv känner efter vilket läsavstånd som upplevs mest bekvämt. Om glasen är för starka är man tvungen att hålla tidningen, boken eller handarbetet obekvämt nära ögonen.