Vi är ett litet företag som säljer vårdtjänster till externa aktörer (personal/lokal). Utöver detta så använder två delägare dessa vårdtjänster för egen verksamhet.
Kostnaderna kan grovt delas upp så här:
- lokalhyra
- fast personal
- övr icke-rörliga kostnader såsom telefon, ekonomiservice, städning, kontorsmtrl,
- fast medicinsk utrustning (leasing, service, reparation, inköp)
- allmänna vårdrelaterade förbrukningsmaterial som inte är direkt rörlig till volymen på verksamheten
- rörlig personalkostnad (dvs timpersonal som är direkt relaterad till volymen på verksamheten)
- kostnader för läkemedel och förbrukningsmaterial (direkt rörlig till volymen på verksamheten)
Anledningen att det sker en uthyrning är att det finns en viss överkapacitet när delägarna använder vårdtjänsten i den utsträckning som de vill, dvs lokalen står ibland tom och det finns utrymme för den fasta personalen att göra en del extra arbete. Uthyrningen utgör ca 25-30% av den totala verksamheten, och hittills har vi inte haft några undanträngningseffekter för delägarna.
Gällande prissättningen på uthyrningsttjänsten så är det ju självklart att räkna in de direkt ökade rörliga kostnaderna (dvs timpersonal, läkemedel/förbrukning). Men vi delägare är inte överens om huruvida man även ska räkna in även något av de fasta kostnaderna (lokalhyra, fast personal) och hur man ska se på de lite mer diffusa ”rörligt fasta” kostnader såsom t ex ökat slitage på fast utrustning, allmän förbrukning, ekonomitjänster mm. Hittills har vi inte räknat med detta. Gentemot den enda lokala konkurrenten ligger vi klart lägre i pris.
Ingen av oss är skolade i företagsekonomi, och skulle behöva lite råd hur man ska resonera här. Tacksam för input.
/Johan