Investera i viner

823
51
Jag sitter och dricker ett glas vin och funderar på investeringar och sparande/pensionssparande. Började söka efter information om att investera i vin och det verkar som det skulle kunna vara en bra investering. Det är ju dessutom gott 🙂

Någon som har erfarenhet eller tips så är det välkommet!!
Det skulle t ex vara intressant att se lite siffror. Jag hittade inga exempel.

Jag samlade däremot en del länkar till tips och artiklar jag hittade om vininvesteringar:

Lagrad investering – vin i stället för aktier
Så gör du en bra vininvestering
Vininvestering

Varför är viner en bra investering? Hur hittar man bra investeringsvin att köpa? 8 viktiga regler för att lyckas investera i vin. Det hittar du här: Tips och råd för att lyckas investera i vin

Bli rik på vin
Engelsmän får pensionsspara i vin
Vinklubben.se har en mängd vintips, artiklar och råd, t ex artikeln Investera i en vinfond.

Artiklar på engelska
Guide – Investera i vin
Vin som en investering
Fine wine investment advice

Här hittade jag även en sajt om hur man bygger en vinkällare och lagrar vinerna på bästa sätt.

Tips, forum och artiklar om investeringar

(EDIT: Jag sitter i en annan tidszon och är inte helt alkad som man kanske kan tro :mrgreen🙂
640
9
Hej! [br][br]Verkar ju vara en bra idé! [br][br]Visar sig investeringen vara dålig kan man ju trösta sig genom att dricka av vinet  :bravo[br][br]MVH[br][br]R
823
51
Haha, ja det är ju alltid en tröst![br][br][br]Saxade ur denna. Bra tips där:[br][br][b]SvD:s vinexpert Jens Dolk - 7 tips om vininvesteringar[/b][br][br]Att lagra och spara vin för att tjäna pengar är en sak – att lagra för att njuta en annan.[br][br]1. Ett "vanligt" vin för 80-100 kronor kan med några års lagring bli helt annorlunda i doft och smak och bjuda på en annorlunda njutning jämfört med när det var nyköpt.[br][br]2. Vilka viner skall man lagra? Absolut inga boxar, det är en färskvara. Hoppa också över de allra billigaste vinerna. De är ofta för lätta och redan från början för runda och mjuka för att det skall hända något fantastiskt med dem. Nej, någonstans vid 100 kronorsstrecket börjar det bli intressant.[br][br]3. Generellt gäller följande: Röda passar bättre för lagring än vita, söta mer än torra och starkviner mer än vanliga viner.[br][br]4. Kolla på systembolagets smakindelning. När det gäller röda viner så är [br]det större möjlighet att ett vin som klassas som "strama & nyanserade" eller "kryddiga & mustiga" lämpar sig för lagring än de som ligger under "mjuka & bäriga" eller "fruktiga & smakrika".[br][br]5. Diskussionen om bra årgångar är inte helt relevant om vi pratar om njutning och inte att tjäna pengar. Ett bra år är ett bra år för att det går att lagra länge. Ett svagare år kan däremot mogna fortare och därigenom tidigare bjuda konsumenten en god vinupplevelse.[br][br]6. Att lagra vin är heller inte så krångligt som många kan tro. Det behövs ingen gammal stenkällare med perfekt temperatur och luftfuktighet. Se till att vinet ligger mörkt och ej för varmt (helst under 18 grader) så duger det fint för upp till fem års lagring.[br][br]7. Och sist men inte minst. Glöm inte bort att bara för att gamla och lagrade viner anses fint och kan vara dyra så betyder det inte nödvändigtvis att du tycker de är goda. Det är den personliga smaken som avgör om man gillar mogna viner med dess speciella karaktär eller inte. Personligen gillar jag till exempel inte gammal och lagrad fin champagne, Jag föredrar de unga med frisk, syrlig fräschör. [br][br][b]Handlas mest på vinbörsen Liv-ex:[/b][br]Bordeaux (rött): 91%[br]Bordeaux (vitt): 1%[br]Bourgogne (rött): 3,6%[br]Champagne: 3,4%[br]Italien: 0,7%[br]Rhone: 0,3%[br][br]Fotnot: Populäraste distrikten januari 2009.[br][br][br]Personligen tror jag dock det har ändrats mycket vad gäller vilka viner som är populära att lagra och handla med och det kommer säkert att ändras ännu mer. För vem köper franska viner.. :-\[br][br]Fler som tycker detta är spännande? :)
1165
16
Ja, det här är kul. Har själv under en tid handlat någon låda då och då som åkt in i "vinkällaren". [br][br]Men man måste skilja lite på vad som är investering i sig själv och en rolig hobby, och vad som är en kapitalinvestering.[br][br]De billigare vinerna runt hundralappen är det svårt att sälja annat än i undantagsfall. Det handlar mer om att man investerar i att ha lagrade viner om några år att bjuda släkt och vänner på. Men det är roligt att kunna bjuda på sådant som inte funnits på Systembolaget på flera år.[br][br]Skall man göra en kapitalinvestering så är det röda Bordeauxer som gäller, och i en prisklass från 200-250kr för att det skall finnas någon som är villig att betala för dem efter några års lagring. Och det är nästan bara lådor som går att sälja till vettigt pris.[br][br]Vill man lära mer om vin så rekommenderar jag att börja dricka vin. Det är genom att titta på, lukta på och smaka på som man lär sig förstå skillnaderna, lär sig förstå hur man identifierar det språk som vinproffsen beskriver vinet med och naturligtvis lär sig vad man tycker är gott själv. Man jag kan rekommendera att nästa gång man har middag så tar man fram några olika flaskor vin från olika delar av världen. Då är konversationen för middagen fixad också, när alla får smaka olika viner. Är man bara två till middagen så har Systembolagen en del viner på halvflaska som kan rekommenderas för sådana tillfällen.
823
51
skoj![br][br]Men varför funkar bara bordeauxviner? Är de andra inte lika bra att lagra, är efterfrågan fortfarande så stor eller är det bara att de franska inte smakar bra så de måste lagras :giggle[br][br]Själv dricker jag nästan uteslutande viner från Australien och Sydafrika. Om jag går upp i prisklassen runt 200kr på dessa vinerna, tror du inte det skulle kunna bli värde i dem?[br][br]Vilka viner som säljer mest har ändrats mycket vet jag. Svenskar dricker t ex mest viner från Australien (om jag inte minns fel). Sydamerika med främst Chile säljer massvis världen över. Kan det inte ändras längre fram tror du så att det kanske kan va en bra investering att just välja dessa länder? Jag tänker inte då på de billiga som massproduceras utan de lite dyrare.
1165
16
Jo, det kan mycket väl komma att bli så att man inser att viner tillverkade på andra ställen lämpar sig väl för lagring och ger en extra dimension. Men det är en väldigt konservativ bransch det här, och därtill så varar eventuella modenycker under ett halvsekel eller så, eftersom det tar tid att anpassa produktion och att lagra. Det finns ju också en enorm tradition av lagrade viner från Bordeaux där man lärt sig hur vinerna utvecklas med lagring.[br][br]Sedan är det säkert lättare att få bra betalt för ickebordeaxer på sina hemmamarknader eller i vart fall marknader där de uppskattas mera. I Sverige är ju vår gastronomi fortfarande väldigt "styrd" från Frankrike, och det genomsyrar även vinmarknaden.[br][br]Jag skall dock erkänna att jag har en hel del Argenina, Italien och Spanien i min källare, och vita tyska viner. Om det sedan blir en ekonomisk eller en gastronomisk investering får framtiden utvisa.
44
Fantastisk tråd![br][br]Bra initiativ av dig Patrik!  :bravo
musician / composer
44
Men hur kan man investera i dessa viner? hur går man tillväga samt hur mycket tror ni man måste satsa med (pengar)?[br][br]/magnus
musician / composer
1165
16
Lämpligast så köper man vinerna, förvarar dem något så när lämpligt hemma, och sedan dricker man upp dem/säljer dem när det är "dags".[br][br]Systembolaget är ett bra inköpsställe för viner till en som börjar med det här. Det finns mycket kvalitet som säljs där, till priser som inte är så avskräckande heller i ett internationellt perspektiv.[br][br]Den andra stora inköpsvägen är väl semesterresor. Inom EU får vi ju föra in 90l vin/person vid resa mellan länderna, så det är inga problem att ställa några lådor i bilen på väg hem.[br][br]Jag tycker att vin är något man månadssparar i. För 2-3000kr/månad får man ett antal lådor vin på ett år som går att lagra, och efter några år börjar mångas vinkällare att se rätt så mastig ut.[br][br]Kunskap betyder en del. På många orter anordnas studiecirklar, det finns föreningar och det finns litteratur på biblioteket. Sedan kan man ju dricka lite själv ibland, och på restauranger unna sig en lite dyrare flaska än husets för att se hur det smakar. [br][br]Det finns egentligen ingenting som är rätt eller fel när man bedömer smaken på ett vin, det handlar mer om vilket sammanhang man dricker vinet. Inget vin är gjort med svensk husmanskost eller för den delen asiatisk mat för ögonen, och vad som passar till det står skrivet i stjärnorna. Likadant med vegetariska rätter, ingen vinbonde har något sådant i tankarna när de funderar över vilka druvor som skall ge ett gott vin. [br][br]Det finns helt klart utrymme för ordentliga klipp om man kan hitta viner som rika kineser om 15 år vill dricka till sin mat som kanske dessutom är inne i en vegetarisk trend.
44
Jag måste ha missuppfattat hela grejen med det här. Jag trodde ni menade att man skulle investera pengar i företagen som tillverkar/lagrar vinet. Det kanske också fungerar bra att investera pengar i?
musician / composer
1165
16
[quote author=Dekor link=topic=7032.msg33174#msg33174 date=1274424166][br]Jag måste ha missuppfattat hela grejen med det här. Jag trodde ni menade att man skulle investera pengar i företagen som tillverkar/lagrar vinet. Det kanske också fungerar bra att investera pengar i?[br][/quote][br][br]:-)[br][br]Jag vet inte om det i Frankrike finns några "vinfonder" som investerar, eller om några vinföretag är noterade på börsen, men jag tycker det är bra mycket roligare att investera i riktiga flaskor än några siffror på en dataskärm.
44
Tycker man viner i sig är intressant och kul så varför inte. Dock så kanske det inte är någonting för just mig :)[br][br]Hade dock varit intressant att kolla upp hur mycket pengar det finns i den branschen, alltså när det handlar om att investera i deras företag.
musician / composer
2360
49
Patrik, åk till Riga/Lettland och köp champagne med samma namn gott och billigt
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
823
51
Det skulle vara trevligt. Är det så mycket billigare?[br][br]Jag får höra av mig till dig innan isåfall så får du visa mig stan :)
2360
49
Riga kostar ca 3 lat litern men det finns billigare märken som inte är så dyra. Varje supermarket med självaktning har ett 50-tal hyllmeter med alkohol av olika styrka, och är vi där samtidigt så kan vi ta en promenad till närmaste, Det är från den alla sjöfarare bunkrar upp. Tar du båten är det första huset från yackthamnen (ca 40m) som ligger innanför kryssningsfartygen som jag ser från fönstret komma in klockan 11.00
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.