När du registrerar dig som medlem på Företagande.se godtar du dessa medlemsvillkor. Du är själv ansvarig för att ditt uppträdande är i enlighet med medlemsvillkoren och gällande svensk lagstiftning.
Du går med på att inte posta något störande, stötande, vulgärt, hatiskt, hotande, sexuellt anspelande eller något annat material som kan tänkas bryta mot någon tillämplig lag. Om du bryter mot detta kan det leda till att du blir permanent avstängd och din Internetleverantör kontaktas. Varje meddelandes IP-adress sparas för att stärka detta vid eventuellt missbruk. Du går med på att webbmaster, administratör och moderatorer har rätt att ta bort, ändra, flytta eller stänga vilka inlägg som helst, när som helst. Som en användare går du med på att all information som du skrivit in sparas i databasen. Den informationen kommer inte att distribueras till någon tredje part utan ditt samtycke. Webbmastern, administratören eller moderatorer kan inte hållas ansvariga vid intrångsförsök som kan leda till att data stjäls.
Som medlem får du även vårt nyhetsbrev med artiklar och erbjudanden. Om du önskar kan du enkelt avregistrera dig från detta nyhetsbrev. I övrigt används e-postadressen bara för att aktivera din registrering, och för att skicka ett nytt lösenord till dig om du råkar glömma det.
När du registrerar dig på forumet godkänner du samtidigt att de uppgifter som du lämnar behandlas i enlighet med personuppgiftslagen.
Copyright
Allt material på Företagande.se är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Det gäller allt innehåll på webbplatsen, som exempelvis artiklar, texter och grafik. Du kan använda material från webbplatsen för privat, men icke kommersiellt bruk. Du får publicera artiklar förutsatt att du länkar tillbaka. Ange vänligen källa om du citerar. Är du osäker på vad som gäller är du välkommen att kontakta oss.
Cookies och cookiehantering
Företagande.se använder cookies. En cookie är en textfil som lagras på användarens dator, för att sedan hämtas upp av servern när användaren åter besöker sajten.
En cookie innehåller ingen personinformation. Vill du inte tillåta lagring av cookies på din dator kan du stänga av funktionen i din webbläsare. Inga cookies kommer då att sparas, men vissa delar av denna webbplats kommer då kanske inte att fungera korrekt.
Disclaimer
Material som publiceras på Foretagande.se är endast avsett som allmän information och skall inte ses som professionell rådgivning. Det finns risk att innehållet inte är uttömmande eller helt uppdaterat. Användandet av material på denna hemsida sker på användarens egen risk. Foretagande.se ansvarar inte för och har inga förpliktelser i förhållande till material på hemsidan eller material på annan hemsida med länk till eller från denna hemsida. Genom att klicka på " Jag har läst och accepterar villkoren " går du med på att bindas till dessa villkor.
Varför bli medlem?
Det kostar inget
Bli skribent
Få ett riktigt vasst nyhetsbrev
Ladda ner mallar
Delta i diskussionsform
Rabatter hos Circle K, Sendify, Samsung, St1, mfl.
Circle K - rabatt på drivmedel.
Sendify - troligen Sveriges bästa fraktavtal.
Samsung - exklusiva erbjudanden, upp till 30% rabatt.
St1 - rabatt på drivmedel.
Med flera.
Varför bli medlem?
Det kostar inget
Bli skribent
Få ett riktigt vasst nyhetsbrev
Ladda ner mallar
Delta i diskussionsform
Rabatter hos Circle K, Sendify, Samsung, St1, mfl.
Circle K - rabatt på drivmedel.
Sendify - troligen Sveriges bästa fraktavtal.
Samsung - exklusiva erbjudanden, upp till 30% rabatt.
Alltså, jag är nu här för att ställa vad som antagligen kommer klassas som dagens dummaste fråga... 😃
Men jag bara måste ha svar... 🙂
När det gäller recept, visst får man fritt skriva dem var man vill? Alltså t.ex. på en hemsida, i någon bok man vill ge ut, eller en tidning man vill ge ut? Man behöver väl inte något särskilt tillstånd för det?
Är det någon nu som skrattar högt och hejdlöst bjuder jag på det... 😃
Recept kan vara skyddade. Kolla exempelvis med [url=http://www.astrazeneca.se/]Astrazeneca[/url] vad de skulle tycka om att få ett av sina patenterade recept upplagda på en publik websida. Du skriver tidningar och använder en ton som verkar syfta till matlagning :) Frågan blir väl var gränsen går, när ett recept uppnår verkshöjd (för att vara skyddat av upphovsrätten), eller en uppfinning (för att kunna täckas av patent). En bok om matlagning t ex är ju uppenbart skyddad av författaren. Jag vet inte själv om ett enstaka recept från samma bok anses ha samma skydd, då recept ofta har ett ursprung som kommer från tidigare recept, och oftast inte är påhittat helt av författaren. Kanske Mojo har bättre svar att komma med.
Sinnenas Teater - ahaa...så egentligen kan jag ge ut en bok/tidning och använda vilka recept jag vill, bara jag använder mina egna bilder och även "döper om" receptet så att säga.. ?
Recept är inte upphovsrättsskyddade, såvida det inte är skyddat som varumärke hos PRV.[br][br]E-posta mig så kan jag skicka "Matmanualen" - renässans fö svensk husmanskost. Den renässansen har pågått i mer än 5 år nu, fortsätter nog lite till.[br][br] :giggle
Bilder skyddas av upphovsrätten och det är inte ett kanske. Dock gäller bara upphovsrätten för fotografier 50 år-, konstnärliga fotografier 70 år- och illustrationer/bildkonst 70 år - efter upphovsmannens död. Vissa texter skyddas också av upphovsrättslagen om det klassas som konstnärliga, litterära och artistiska verk och uppnår vad man brukar benämna verkshöjd.[br][br]I fallet ska man nog särskilja matlagningsrecept och läkemedelsrecept :D[br][br]Vissa namn kan vara skyddade genom varumärkesrätten. Antingen som registrerat (r)varumärke eller genom inarbetning (TM)[br][br]Du behöver inte använda egna bilder Dreamer, det går också bra att köpa in bilder via olika bildbyråer eller webbliknande tjänster, köpa samlings CD/DVD med nyttjanderätt eller specialbeställa specifika bilder från illustratör eller fotograf med den nyttjanderätt du önskar friköpa bildens användning till.[br][br]Med vänliga hälsningar[br][br]Magnus Olsson[br][b]Uddatorp AB[/b]
Fast var går gränsen? Det är ju ingen fundamental skillnad på ett recept för ett läkemedel och ett bakverk. Bara en lista med ingredienser och en beskrivning på hur de ska blandas och tillredas. Är en dryck matlagning? Flädersaft t ex? Coca Colas recept? En huskur för att ordna förkylningen eller en "medicin" mot förkylning - enda skillnaden är ju att ett företag står bakom medicinen. Jag har inga svar, men tycker det är kul att spåna...
Inte alls en dum fråga, snarare tvärtom - väldigt intressant. Och väldigt svår.[br][br]Min enkla gissning så här på kvällskvisten är att det framförallt beror på receptets särart. Det finns en massa recept på köttbullar och återger man ett sådant blir det så allmänt att någon upphovsman knappast kalla receptet för sitt.[br] [br]Desto knivigare blir det om du återger någon stjärnkocks recept på en helt ny maträtt. Är det ett unikt recept kan det bli en rätt intrikat tvist om publiceringsregler och en rad saker att ta hänsyn till som jag inte är pigg nog att gå igenom just nu.[br][br]Mitt huvudtips - var noga med att återge vem som ligger bakom receptet och om möjligt skaffa tillstånd.
Precis... när blir ett recept komplicerat nog att kunna skyddas? Det finns mängder med medicinska recept som är flera gånger mer simpla än receptet på aioli. Kolla alvedon t ex:[br]"Verksamt ämne: paracetamol 500 mg.[br][br]Övriga innehållsämnen: pregelatiniserad stärkelse, kroskarmellosnatrium, povidon, stearinsyra." [[url=http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=19581115000027&DocTypeID=7&UserTypeID=2]1[/url]][br][br]Nu är väl i och för sig receptet på alvedon inte skyddad längre, bara namnet. Men det är ett bra exempel :)
Differenserna ligger i resultatet. Ett läkemedel skall ge en viss effekt som utvärderats under längre period av försöksdjur, försökspersoner. Jag har själv under 2 veckors tid vart försöksperson på Astra för ett då nytt läkemedel. Visst kan man må illa eller bli sjuk av mat men man får inte bli sjuk av läkemedel utan att det blir reprisalier för de ansvariga. Man kontrollerar strängt efter högt, lågt blodtryck andra förändringar så som gaser, illamående, utslag eller värre mm. Det är alltså en process av provresultat som gör att man till slut finner den exakta kombinationen av det som ska hjälpa den som är sjuk. Samma kontroller görs inte av kockens tillagning den utgår från att maten hanteras korrekt och att råvarorna är riktiga och att matgästen talar om ifall den är allergisk.[br][br]
Ok, kan hålla med om att det är mer arbete bakom ett läkemedel och att det därmed har ett högre värde som skulle ge det ett egenvärde.[br][br]OT i en OT diskussion:[br]Kolla in listan på biverkningarna för [url=http://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=19880205000023&DocTypeID=7&UserTypeID=2]Lariam[/url].[br]Verkar finnas en ganska lång lista med dokumenterade biverkningar, oavsett vad som händer med mig efter jag är klar med det kan läkemedelsbolaget hävda att det är kända risker och slå sig fria från ansvar.
Ja klart dem kan friställa sig, de har gjort alla nödvändiga tester som de informerar om. Tar du in denna medicin ändå blir det på eget bevåg.[br]Om du tar skada på något annat vis än vad de friställer sig från så kan utgivaren av produkten hållas ansvarig.[br][br]Käkar du exempelvis mycket muskot som används vid matlagning så kan det framkalla berusningseffekter, i för hög dos kan det vara dödligt. Vet man om det äter en sund människa inte mycket muskot om den inte har det som avsikt.[br]
:blink Företagare![br][br]Allt fler företag försöker varumärkesskydda ljud, dofter och färger. Läs mer om den nya trenden på Stockholms Universitet http://www.su.se/pub/jsp/polopoly.jsp?d=807&a=26678
Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. Klicka här för att registrera dig som medlem.