Procent till tidigare arbetsgivare

Bull's-Eye
Har en fråga jag funderar över i samband med en kommande företagsstart.



Person A har under längre tid drivit en tjänstefirma (Enskild) i vilken han under flera års tid tagit hjälp av person B i varierande omfattning. A har tagit ut en viss procent på alla uppdrag B gör åt tredje part. B har fått lön utbetald per uppdrag. Inget arbetsgivaravtal finns skrivet.



Person A har långsamt avvecklat omfattningen på sitt eget engagemang i tjänsteverksamheten och istället ökat procenten på en anställning inom ett helt annat fält. I och med detta har B i stigande grad fått direktkontakt med A's tidigare huvudkund. A har fortsatt att sköta fakturering och löneutbetalning åt B, då denne inte har haft ett eget företag att sköta det genom. A har fortsatt att ta ut procent för hanteringen av lön och pappersarbete, men har i övrigt inte skött nån förmedling av uppdrag.



Person B ska nu starta egen firma (Enskild) och kommer som huvudkund att ha A's tidigare huvudkund (vilken A inte har haft några uppdrag från på ett par år, då A's verksamhet varit minimal). A vill i den här situationen fortsätta att få procent på B's fakturerade belopp under en viss period (t.ex. 1,5 år), då denne anser sig ha gett B den kunden. B anser att i och med att allt kommer att skötas i det egna företaget och det inte har rört sig om något köp av etablerat företag, utan en nystart, bör ingen ersättning utgå till A efter att B's företag har startats.



Har försökt hitta liknande fall för att se vad som är vanligt i situationer som denna, men har inte hittat nåt lämpligt. Är väl inte i första hand ute efter ett juridiskt utlåtande (även om det också är välkommet), utan snarare era egna erfarenheter och tankar kring detta. Vad är vanligt, vad är schysst? Är någon av synvinklarna tokig eller vettig? Let's hear it. Och be gärna om kompletterande upplysningar om det behövs.



Tack på förhand!

-d
185
2
Jag är ingen fena på det det där heller... Men om B jobbat för A & nu startar konkurrerande verksamhet kan det ju röra sig om brott mot företagshemligheter o sånt... Så jag är faktiskt inte helt säker på att det går att göra så, men du ska nog avvakta någon som kan det där bättre. Jag har bara läst en 5-poängare i avtalsrätt :) Inte så mkt sånt där då...
Jessica Jäger Sångerska och kulturproducent http://www.jessicajager.se
Bull's-Eye
[quote="cantaton"]Jag är ingen fena på det det där heller... Men om B jobbat för A & nu startar konkurrerande verksamhet kan det ju röra sig om brott mot företagshemligheter o sånt... Så jag är faktiskt inte helt säker på att det går att göra så, men du ska nog avvakta någon som kan det där bättre. Jag har bara läst en 5-poängare i avtalsrätt :) Inte så mkt sånt där då...[/quote] [br] [br] [br]Finns inte direkt några företagshemligheter att tala om i det här sammanhanget :roll: Och det kan väl inte heller sägas röra sig om direkt konkurrerande verksamhet eftersom A personligen har haft minimal sysselsättning från sitt tjänsteföretag åtminstone ett par år bakåt i tiden. [br] [br]Men tack för svar! :grin: [br]-d
185
2
Men personen i fråga äger ju fortfarande företaget vari den andre varit/är anställd... så konkurrerande är det, men kanske att förhållandet gör att man tar hänsyn till sådant. [br] [br]Men som sagt, jag ska nog inte uttala mej :)
Jessica Jäger Sångerska och kulturproducent http://www.jessicajager.se
29
Juridiskt sett har A ingenting att hämta, så mycket är klart. Han har själv valt att börja en ny anställning och han har heller inte jobbat med kunden ifråga på två år. Att ta ut ersättning i en sådan situation måste grundas på ett avtal mellan A och B och det verkar inte finnas. Jag skulle dock inte rekommendera någon att skriva ett sådant avtal, som i mitt tycke skulle verka helt oskäligt till B:s nackdel. [br] [br]Bara en fundering, om A är nöjd med sin nya anställning, varför vill han påverka B:s möjligheter att jobba med gamla kunder och profitera på den relationen? Det verkar väldigt småaktigt tycker jag... [br] [br]Mvh [br]Jesper
MIND THE MARK
Konsulttjänster inom immaterialrätt
VARUMÄRKEN/DOMÄNNAMN/DESIGN
UPPHOVSRÄTT/MARKNADSRÄTT
www.mindthemark.se
15
Om det inte finns något arbetsgivaravtal så finns det därmed inga skyldigheter varken till illojalitet eller affärshemligheter, kan jag tycka. [br] [br]Om A skall utrkräva ett arvode av B och ett separat avtal finns så kan detta inte sträcka sig över en livstid utan borde vara tidsbestämt. [br] [br]Är jag helt fel ute?
1616
6
Det låter inte heller som om det rört sig om en fast anställning för B, utan mer temporära uppdrag? [br] [br]I grunden äger A rätten till det du har gjort/skapat som anställd i den verksamheten. Men det låter mest som om det rör sig om tjänsteverksamhet. [br] [br]Såvitt jag vet har kunder alltid rätt att välja annan leverantör så tillvida att detta inte är inskrivet i samarbetsavtal mellan Kund och A. [br] [br]B väljer att upphöra sin verksamhet som anställd. [br]B väljer att skapa en egen verksamhet utifrån sin spetskompetens. [br]Kund borde logiskt ha rätt att välja vem denne vill fortsätta beställa tjänster av. [br] [br]Men som sagt det är juridik där mer information kan vara avgörande och av betydelse. Jag håller dock med Jesper att det låter småaktigt av A, [br] [br]Med vänliga hälsningar [br] [br]Magnus Olsson [br][b]Uddatorp AB[/b]
Må väl!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.