Person A har under längre tid drivit en tjänstefirma (Enskild) i vilken han under flera års tid tagit hjälp av person B i varierande omfattning. A har tagit ut en viss procent på alla uppdrag B gör åt tredje part. B har fått lön utbetald per uppdrag. Inget arbetsgivaravtal finns skrivet.
Person A har långsamt avvecklat omfattningen på sitt eget engagemang i tjänsteverksamheten och istället ökat procenten på en anställning inom ett helt annat fält. I och med detta har B i stigande grad fått direktkontakt med A's tidigare huvudkund. A har fortsatt att sköta fakturering och löneutbetalning åt B, då denne inte har haft ett eget företag att sköta det genom. A har fortsatt att ta ut procent för hanteringen av lön och pappersarbete, men har i övrigt inte skött nån förmedling av uppdrag.
Person B ska nu starta egen firma (Enskild) och kommer som huvudkund att ha A's tidigare huvudkund (vilken A inte har haft några uppdrag från på ett par år, då A's verksamhet varit minimal). A vill i den här situationen fortsätta att få procent på B's fakturerade belopp under en viss period (t.ex. 1,5 år), då denne anser sig ha gett B den kunden. B anser att i och med att allt kommer att skötas i det egna företaget och det inte har rört sig om något köp av etablerat företag, utan en nystart, bör ingen ersättning utgå till A efter att B's företag har startats.
Har försökt hitta liknande fall för att se vad som är vanligt i situationer som denna, men har inte hittat nåt lämpligt. Är väl inte i första hand ute efter ett juridiskt utlåtande (även om det också är välkommet), utan snarare era egna erfarenheter och tankar kring detta. Vad är vanligt, vad är schysst? Är någon av synvinklarna tokig eller vettig? Let's hear it. Och be gärna om kompletterande upplysningar om det behövs.
Tack på förhand!
-d