Tjänstledighet starta eget frågor.

32
Är just nu anställd men är sugen på att testa en affärsideé som jag har klurat på ett tag. Och har tagit reda på att man kan få tjänstledigt för detta. Hittade en sida där lagen står beskriven (http://www.notisum.se/Pub/Doc.aspx?url=/rnp/sls/lag/19840111.htm).

Dock har jag lite frågetecken som jag skulle vilja få klarhet över, så hoppas någon kan hjälpa mig.

Kan man starta företaget innan man begär om att få tränstledigt eller måste man vänta med detta tills man tar tjänstledigt?

Skulle man kunna gå ner och jobba deltid och på så sätt vara ledig en längre tid?

Får man ha extraknäck vid sidan om mitt företagande när jag är tjänstledig?

Måste man alltid säga till 3 månader i förväg eller kan man förhandla med arbetsgivaren om det?
1165
16
- Ja, du kan ha ett företag startat, så vida ditt anställningsavtal medger det.[br][br]- Tjänstledighet av det här slaget skall enligt lagen vara på heltid. Arbetsgivaren har ingen skyldighet att bevilja dig mer än sex månaders tjänstledigt, men det är säkert möjligt att förhandla så att du jobbar 50% under den tiden, men det ger dig inte rätt att vara ledig en längre period. Betänk också att om du har en nyckelposition på företaget med unika kunskaper så kan det tänkas vara sådana olägenheter för arbetsgivaren att ersätta dig, att du av den anledningen nekas tjänstledigt. [br][br]- Ja, du får ha extraknäck vid sidan av, dock ej i verksamhet som konkurrerar med din arbetsgivares verksamhet. Ditt anställningsavtal gäller fortfarande![br][br]- Man kan alltid förhandla, men arbetsgivare brukar säga blankt nej eftersom även tre månaders varsel innebär väldigt snabba ryck för att fördela dina arbetsuppgifter.
32
Får tacka för det utförliga svaret.[br][br]Hur vanligt är det att mitt anställningsavtal inte medger att jag får starta eget, är det bara personer med nyckelpositioner i företag som har ett sånt avtal?[br][br]Var kan jag få tag på papprena som ska fyllas i för att söka tjänstledigheten?
1165
16
Det framgår av ditt anställningsavtal vad som gäller. Många arbetsgivare har använt den där paragrafen lite väl mycket, och då kan en kontakt med facket vara bra, för det finns domar i AD om detta som reglerar vad som är OK. Normalt sett är det bara nyckelpersoner som kan begränsas (och de kan i sin tur hota med att säga upp sig, så det brukar bli jämvikt i förhandlingarna).[br][br]Om din arbetsgivare har särskilda blanketter för tjänstledighet så skriver du en sådan, annars fungerar vilket papper som helst att skriva en tjänstledighetsansökan på.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.