Primär förhandlingsrätt

74
1
En arbetsgivare har ju en skyldighet att förhandla med facket om större förändringar i verksamheten (t ex tillsättning av en ny chef eller flytt av en lokal till en annan del av staden). Om han inte kommer överens med facket måste han också förhandla med en central facklig organisation. När han fullgjort dessa förhandlingar är det trots allt hans ord som arbetgivare som gäller i slutändan. Dvs arbetsgivaren kan köra över facket helt utan att facket kan få fram något i dessa förhandlingarna.

Men kan facket hota med stridåtgärder - t ex strejk och liknanden vid den här typen av förhandlingar? Att på så vis få fram sin mening? Eller gäller strejk och liknande bara vid förhandling om kollektivavtal och inte "större förändringar"?
1165
16
Förhandlingsskyldigheten regleras av MBL, och i viss mån kollektivavtal.[br][br]Så länge det finns gällande avtal, så kan facket normalt sett inte ta till några stridsåtgärder (med ett viktigt undantag, sympatiåtgärder för att hjälpa annat fackförbund som inte får till ett avtal). Så något sådant lär du inte drabbas av för att det går kärvt i MBL-förhandlingarna om en ny chef.[br][br]Om vi vänder på myntet lite så tycker jag inte att man skall se på facket som en "fiende" som skall köras över, utan som en nyttig partner. Om facket verkligen protesterar mot tillsättandet av en chef, så kan det vara nyttigt att lyssna på vad de säger, fundera över om det ligger något i kritiken, och sedan förklara för dem varför du i alla fall gör som du gör. Och om en chef inte har det minsta förtroende vid tillsättandet, är det verkligen rätt att tillsätta den chefen då, eller skall man ha denne "på tillväxt" ett tag till?[br][br]Fackförningar har annat att göra än att föra centrala förhandlingar om struntsaker som de inte vinner, så det finns ett visst motstånd för dem också att gå vidare med ärenden.
74
1
[quote author=swetrot link=topic=5199.msg25068#msg25068 date=1238506423][br]Förhandlingsskyldigheten regleras av MBL, och i viss mån kollektivavtal.[br][br]Så länge det finns gällande avtal, så kan facket normalt sett inte ta till några stridsåtgärder (med ett viktigt undantag, sympatiåtgärder för att hjälpa annat fackförbund som inte får till ett avtal). Så något sådant lär du inte drabbas av för att det går kärvt i MBL-förhandlingarna om en ny chef.[br][br]Om vi vänder på myntet lite så tycker jag inte att man skall se på facket som en "fiende" som skall köras över, utan som en nyttig partner. Om facket verkligen protesterar mot tillsättandet av en chef, så kan det vara nyttigt att lyssna på vad de säger, fundera över om det ligger något i kritiken, och sedan förklara för dem varför du i alla fall gör som du gör. Och om en chef inte har det minsta förtroende vid tillsättandet, är det verkligen rätt att tillsätta den chefen då, eller skall man ha denne "på tillväxt" ett tag till?[br][br]Fackförningar har annat att göra än att föra centrala förhandlingar om struntsaker som de inte vinner, så det finns ett visst motstånd för dem också att gå vidare med ärenden.[br][/quote]Tack för svar :)[br][br]Okej, men alltså kan det hända att det för tillfället inte finns något kollektivavtal och därmed kan facket hota med stridsåtgärder i förhandlingar om större förändrinag i verksamheten? Eller är facktet i princip maktlöst mot en arbetsgivare som vägrar att gå på fackets linje vid denna typ av förhandling?
1165
16
Jag skall ärligt säga att jag inte vet exakt om facket kan vidta stridsåtgärder om det råder ett avtalslöst tillstånd för en sådan här sak, men det brukar vanligen då vara mer angeläget att få till ett centralt avtal än att bråka om en chefstillsättning lokalt ute på ett företag.[br][br]Jag skulle inte vilja säga att facket är maktlöst, men det är arbetsgivaren som har sista ordet.
74
1
[quote author=swetrot link=topic=5199.msg25072#msg25072 date=1238524654][br]Jag skall ärligt säga att jag inte vet exakt om facket kan vidta stridsåtgärder om det råder ett avtalslöst tillstånd för en sådan här sak, men det brukar vanligen då vara mer angeläget att få till ett centralt avtal än att bråka om en chefstillsättning lokalt ute på ett företag.[br][br]Jag skulle inte vilja säga att facket är maktlöst, men det är arbetsgivaren som har sista ordet. [br][/quote]Jo, fast "större förändringar" skulle ju också kunna omfatta t ex flytt av fabriker som påverkar de anställda i högsta grad :)

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.