Crowdfunding/Delägarskap från början innan uppstart?

36
5
Hej därute,

Funderar lite på det här med Crowdfunding som en möjlighet till uppstart av ett bolag.

Hur ser skattemyndigheterna på detta om man som privatperson tar in t.ex. en miljon kronor i Crowdfunding innan uppstart av ett AB för att sedan använda dessa pengar till kostnader för uppstart av bolag och ge dem som deltagit i Crowdfundingen aktier för sina bidrag samt lägga in kvarvarande medel i bolaget för att finansiera bolagets kostnader i början?

Nån som har någon erfarenhet av detta? Tror detta ämne kan intressera fler på forumet än mig med.
36
5
Ingen av alla "bokförare/ekonomer" som hänger här på forumet som har någon information om detta? Snälla .. =)
1009
211
Hej, Låt oss först reda ut vad det egentligen handlar om. Jag förstår att det vid tillfället för crowdfundingen inte ska finnas något registrerat bolag. Du ska alltså ta in pengarna som privatperson. Det är ju inget konstigt med att alla som ska bli aktieägare redan från start köper aktier. Det behöver ju inte gå via dig som lån först (eller vad det ska räknas som). Du kan ju också ha olika aktieslag så att du kan äga större andel med mindre kapital. Ena aktieslaget kan ge max 10 gånger fler röster i bolaget. 1) Övriga ägare köper in sig vid bildandet. 1b) Övriga ägare lånar först pengar till dig för start och senare kvittning mot aktier (låter i mina öron som en konstig variant) Om du vill använda någon av crowdfundingplattformarna måste du först kontakta dem för att se vilka villkor de har. Tror inte alla går med på att promota ett bolag som inte finns ännu. Sedan får man ju ha klart för sig att värderingen på ett bolag som inte finns troligen är mycket lägre än ett som har fungerande verksamhet. Det finns många risker i småbolag, men ett som är upp and running kan åtminstonde visa att de kan handera vissa av dem. Så alternativ 2 skulle vara att först köra igång ett bolag och sedan crowdfunda (då troligen till ett högre pris). Möjligen kan man ta det i steg ifall det krävs kapital i starten. Ta in en mindre mängd i starten. Vad Skatteverket anser beror på. Vid alternativ 1 är det inga konstigheter. Som en vanlig företagsstart. Ska du köra på 1b måste du först skriva ner exakt hur du tänkt dig. Då kan du också kolla direkt med Skatteverket och säkert få svar gratis. Eller tänker du att du först ska starta ett bolag med enbart dig som ägare och sedan göra en nyemission?
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
36
5
Hej Johan, Tack för ditt svar. Jo tanken var väl som alternativ 1 att till exempel 10 crowdfundade delägare går in med 100` var som dem betalar in till mitt bankkonto, dessa totalt 1M används sedan och går till att registrera bolaget med allt som ska till samt resterande kapital förs över till det nya bolagets bankkonto för användning i uppstarten och drift första tiden av det nya bolaget. För detta crowdfundade kapital får dem sedan ett antal standard grundaktier i bolaget. Funderingen här var väl mer av om skattemyndigheten får för sig att jag sålt aktier till dem och beskattas med 30% kapitalskatt när dem egentligen har investerat som delägare i bolaget med pengar som kommer bolaget till nytta i slutänden och inte mig privat. Angående crowdfundingen så kommer jag sätta upp ett eget system för det då det inte finns så många som sysslar med denna typ av crowdfunding i uppstartskede utan mer i utvecklingsskedet samt att det handlar inte om så många deltagare så det är hanterbart och så slipper man ju alla avgifter. //LB
1009
211
Låter spännande. Du har nog en egen affärsidé där. Kanske ett område som kan visa sig lönsamt. Men för själva starten så kan du ju bara använda gängse gången för att bilda AB. 1) Beslut, stiftelseurkund, bolagsordning 2) Kontakta bank, skaffa konto, teckna och betala aktier. 2) Bankintyg, skriva under stiftelseurkund 4) Betala Bolagsverket sedan registreras bolaget. På så vis behöver du inte gå via ditt eget bankkonto. Sedan behöver man kanske ordna något avtal med potentiella investerare. Det bör innehålla något om tidsplan, belopp, andel och vad som händer ifall man inte blir fullinvesterad (återbetalning). Möjligen att det ska vara bindande, eller form för ångerrätt. Annars är det lätt att man får ett gäng som säger att de vill, men drar sig ur när pengar ska betalas.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
36
5
Hej igen, Jo, jag vet hur man startar företaget, problemet ligger i att det inte finns pengar till själva uppstarten för många och det därför måste passera ett privatkonto. Angående affärside´n så är det något som det funderats på med tanke på att det i stort sett är omöjligt att från grundstart kunna vara med på iaf dem svenska crowdfunding alternativen idag. Men det kanske är en annan tråd/diskussion vid ett annat tillfälle då jag tror en sådan lösning skulle kunna bidra till uppstart av betydligt fler företag än idag i sverige. // LB
1009
211
Hej, Jag hoppas det går vägen. Tror dock att du hamnat i ett feltänk ang startkapital. Att det inte finns pengar för att pengar måste först passera ett privatkonto - är en omöjlighet. Antingen finns det (och då kan man starta som vanligt - du betalar ju inga startkostnader innan du registrerar, och du registrerar inte innan du har pengarna på bolagets konto), eller så finns det inte. Eller vad är det för uppstartskostnader du tänker på?
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
36
5
Hej, Kanske tänker fel .. Min tanke var att om jag startar ett AB så behövs aktiekapitalet som minimum på bolagets bankkonto och om jag inte har det kapitalet så måste ju kapitalet in på mitt privatkonto först från delägarna för att sedan föras över till bolagets nystartade bankkonto för företagets registrering av aktiekapital eller? Sen kan ju iof resterande pengar från delägarna föras direkt till bolagets bankkonto kanske. Så i ditt tänk så registrerar jag bara ett bolag, startar ett bankkonto för bolaget, ber sedan delägarna sätta in pengar på bankkontot för att sedan färdigregistrera bolagets aktiekapital på 50´ eller? I mitt tänk utgår jag från att det inte finns pengar till aktiekapital innan crowdfundingen, då många saknar det helt. // LB
1009
211
Hej, Vi kanske tänker lite olika. Normala gången är som jag skrev att man först gör en del av pappersarbetet med registreringen, sedan öppnar konto och sätter in pengarna, sedan görs själva registreringen. Du måste alltså ha konto (om man inte reggar med apport) innan bolaget kan bildas. Då kan också aktiekapitalet betalas direkt till kontot. Det är alltså egentligen inte bolagets nya bankkonto, utan bankkonto finns före bolaget. Men sedan beror det ju på vilken gång man vill ha. Om du vill crowdfunda till ett existerande bolag kan du först starta och sedan göra nyemission. Men för att det ska bli bra gör man troligen detta stegvis. Fundar man allt dag 0 så gör man det normalt till ett högt pris (många % för lite pengar). När man investerar gör man ju det genom att köpa ett värde. Den som tänker starta ett bolag kan tycka att värdet är jättehögt, men vad finns det egentligen för den som köper? En idé? Det kan vara lönsamt att funda i steg då värdet för köparen stiger med tiden (om man når framgång) och man då kan sälja dyrt (få % för mycket pengar). Man får ju tänka på att man i framtiden vill ha kvar så stor andel i bolaget som det bara går. Sedan skriver du om ett aktiekapital på 50'. Det är det lägsta man kan ha. MEN om du fundar 500', ska då resterande 450' vara ett lån till bolaget? Funding brukar syfta till ägande. Dvs att om du får in 500' så blir aktiekapitalet 500'.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
36
5
Hej igen, Jo det låter rätt det du skriver om hur uppstarten går till, men för att gå tillbaka till huvudfrågan så för att förenkla det lite. Tänk en situation där jag ska starta ett bolag, men har inga pengar alls till förfogande i min ekonomi alltså 0 kronor. För att få igång bolaget tar jag in 2 stycken medgrundare som står för pengarna säg en miljon alltså 500´var för säg 24% per medgrundare. Nu kommer problemet med att inte ha några pengar alls på mitt konto så jag behöver säga till medgrundarna att betala in pengarna på mitt privata konto först annars har jag ju inga pengar att föra över till företagets bankkonto för aktiekapital vid uppstart eftersom jag inte har några pengar (anledningen till att jag tar in medgrundare i en crowdfunding) Frågan är ju då om 1. Man får göra på detta sättet? 2. Räknar skattemyndigheten detta belopp som försäljning av aktier och för på mig 30% skatt trots att det inte finns några aktier än att sälja och trots att samtliga medel/kapital förs över till bolagets konto som ett startkapital? Ang. fundingens totala kapital, måste man med den lagstiftning vi har idag då lägga in hela beloppet som aktiekapital då det handlar om en företagstart för bildande av företaget/delägande av företaget? Trots att en stor del ska vara till drift av bolaget? Ser kanske lite illa ut om man förbrukar en större del av aktiekapitalet för drift och utveckling. Delägarna(Crowdfundingen) går in med pengar och jag med kunskap, utförande och ide´.. Utan pengar.
1009
211
Nu får någon rätta mig ifall jag har fel. Men vid själva bildandet kostar alla aktier lika mycket. Du kan ha olika slag och rättigheter, men ska du köpa en aktie så kostar det. Om du först äger aktier och säljer till andra måste du skatta för vinsten. Vinsten erhåller du själv och inte bolaget. Vill du att bolaget ska erhålla pengarna behöver du en emission. Då skattar du inte. Vid en emission kan man även sätta en högre kurs för aktierna än vad som betalats vid bildandet. Dvs anskaffa mer kapital för färre % av bolaget. Man kan väl tänka sig ett upplägg där man söker kapital för en viss del av ett ostartat bolag. Där bolagskostnader dras först och att man vet övriga förutsättningar. Även ett upplägg där en storägare får sina aktier betalda. Här skulle det ju kunna uppkomma någon skatteeffekt som jag inte tänkt på nu. Kanske kan det ses som en skattefri gåva. Sedan om du säljer torde din anskaffningskostnad vara noll, vilket ger högre vinst och skatt.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
36
5
Hej igen Johan, Ok, tack för all information. Jag har fått lite mer infallsvinklar på min fråga genom dig och ska analysera vidare hur jag ska gå tillväga i mitt fortsatta arbete med mitt upplägg. Hoppas tråden kanske varit till nytta för andra med. // LB

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.