Värdering av nystartat företag för sälja ägande %

Lasse
Hej! Jag undrar om någon vet hur man räknar ut, eller gör för att sätta ett pris på sitt företag som ej ännu startat.

T.ex att man vill erbjuda 15% mot investering i företaget.

Hur mycket man kan begära för t.ex 15%? Finns det några regler för hur mycket man kan begära mm?

Man har ju inget bokslut än utan bara målsättnings kalkyl för första året.

Mvh: Lasse
1009
211
Hej Lasse, Det finns inga regler för vilket pris du kan sälja akiter i ditt bolag för. Säljare och köpare kan komma överens om vilket pris som helst. Att ge något råd om vilket pris som är rimligt är omöjligt utan alla detaljer. Då bolaget inte är i drift och har en historia är det lite mer osäkra faktorer man får gå på. Tex vad för värde det finns i bolaget (inventarier, kassa, patent, avtal etc), men även mjuka värden (kunskap och kvalifikationer, kunder, nätverk etc). Vad är planerna, vilka utvecklingsmöjligheter finns, förtroende för nuvarande ägare att lyckas, vad nya ägaren ska tillföra utöver kapital (arbetskraft etc)... Listan kan göras lång. Från köparens perspektiv finns det även en stor risk att man satsar en större peng i bolaget och den gamle ägaren tar ut allt i lön och lägger ner bolaget. Ett bra aktieägaravtal rekommenderas.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
6
Hej Johan, stort tack för ditt utförliga svar, jag förstår att det är ett svårt val. Kan man tänka sig t.ex det första årets kostnader/investeringar för slutprodukten som skall säljas för att bestämma en summa för t.ex 15% aktieinnehav eller sätter man pris per aktie? Ursäkta en dum fråga, jag har länge funderat på detta med aktieinnehav i t.ex vårat AB, man vill ju självklart aldrig säja mer än 45% av bolaget för att kunna äga det, men antalet aktier för exempelvis de 45% som eventuellt flera tillsammans äger räknas inte aktier som % ägare? 100 aktier = 100% ägare osv? Mvh: Lasse
1485
251
Det beror ju på köparen. Att satsa en massa pengar på någon annans ide, och bara få 15% av aktierna ( t.ex) är ju en rätt värdelös investering, då man inte får nånting att säga till om i bolaget alls. I vanliga små AB så är det 1 röst per aktie, och det är aktieägarna som har den verkliga makten i ett bolag, eftersom det är dom som röstar fram styrelsen, och därmed styr inriktningen på vad bolaget ska hålla på med. En rätt dålig, och vanlig, uppdelning är ju att två personer har 50% var, och blir det då olika meningar så kommer man ju ingen vart eftersom rösterna väger lika. Är man tre delägare med 33% av rösterna var, så kan alltså två gå ihop och rösta ner den tredje. Det här är grejer som är lagstadgat, men som många inte verkar vara medvetna om. Man startar bolag ihop med några kompisar/släktingar, och ingen bryr sig direkt om hur mycket de olika äger. Sen blir det oenighet och det går plötsligt upp för en att här finns lagar att rätta sig efter, det är inte bara att göra som man vill. Så om du verkligen tror på din ide, och vill att nån ska satsa pengar på det, så måste man vara beredd att offra så mycket ägande så det blir intressant för investeraren. och ju mindre pengar du själv ska satsa, desto större ägarandel får du släppa. Kanske mer än 50%, så om investeraren ser att det börjar gå åt pipan, så kan han byta styrelse och inriktning på bolaget för att försöka rädda sin satsning. Sen kan man då göra avtal sinsemellan, med exempelvis en option på att du får köpa investerarens aktier samma dag som han fått tillbaks sin satsning, och du ska få köpa dom för x antal kronor. Men dom här avtalen måste vara ordentliga, och helst bevittnade, så det verkligen håller sen. För när det kommer till uppdelning av bolag så skiljer det sig inte mycket från bodelningar och skilsmässor. Det lockar fram de sämsta sidorna hos folk. Slutsatsen av allt detta? Försök skaka fram pengar på annat sätt, så du kan driva din ide och ditt företag själv.
6
Hej Ingvar, tack för ditt svar, det stämmer som du säger att bästa är att få fram medel för att själv driva företaget. För allt jobb som ligger bakom, år och dagar mm är väl knappast värt något idag?
1485
251
För dig är det ju värt en massa, men inte för nån annan på så vis att man kan 'sälja det'. Vi fick för en tid sen avslag från skatteverket på en post med Goodwill som sattes upp i ett nystartat bolag, och bestod av ägarens 30-åriga erfarenhet samt ett stort kundregister han satt på. Men nej, skatteverket ansåg inte att det var värt nåt.
6
Hej Ingvar, menar du att skatteverket avslog bildandet av ett AB eller som värdering? Läste på lite nu om detta med SUF bolag på http://mrcompany.se/ är det fördel eller nackdel? verkar vara svårare att få lån med detta, enda jag kan läsa mig till.
1009
211
Alltså, skattemässigt värde är ju en sak och rätt uppstyrt. Vad ägare och andra sätter för värde på ett bolag är en helt annan sak. Om man inte köper för att sälja inkråm så är det ju mycket det förväntade värdet i framtida vinster man går på. Och vad framtida vinster kommer från är olika, men kundregister och erfarenhet kan mycket väl ingå där.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1485
251
[quote="Nisse" post=55283]Hej Ingvar, menar du att skatteverket avslog bildandet av ett AB eller som värdering? [/quote] Nej, bolaget bildades med pengar, Men vi satte upp goodwill på ca 100 000 för ägarens erfarenhet och kundregister, och det var sen när det kom avskrivningar på den summan som skatteverket sa nej. Dom har dock inte krävt att posten tas bort helt, utan den står kvar som tillgång, men får inte skrivas av.
1009
211
Nu känner jag att jag kapar ämnet lite, men det är ju väldigt intressant det här med goodwill som kom upp. Jag antar att det tillkom före K2. Men hur värderar man ägarens erfarenhet? Varför bara ägarens? Nu finns det säkert något mer bakom som inte framkommit här. Men skulle man kunna ta upp erfarenhet så skulle man beräkna den efter framtida intjäningsförmåga och värdera till ca 1 Mkr/år/anställd? Minus lön? Det skulle ju inte finnas något intresse av en balansräkning med ett sådant luftslott. Jag förstår varför en avskrivning på det nekas. Men varför skrevs den inte upp istället? Erfarenheten bör ju öka med åren? Kanske är jag lite hård nu, men utifrån de korta meningarna jag läser så låter det helt orimligt att ta som goodwill.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1485
251
Nja, jag håller inte med dig riktigt, i det orimliga.. Ägaren har arbetat med detta i hela sitt liv, i andra företag, både som företagare och anställd. Sen beslutar han sig för att starta eget och tar med sig sitt kunnande, och ett stort kundregister som han arbetat upp under 30 år. Utan att gå in på detaljer så kan jag säga att det är en rätt smal bransch. Om han hade kommit som helt grön, och försökt ta dessa kunder, så hade det varit betydligt svårare, och jag skulle snarast säga att 100 000 är lågt räknat på vad det skulle kosta att arbeta upp dom kontakterna från noll. Om inte det är Goodwill, så vet jag inte riktigt vad som kan rymmas i det begreppet? ( såg för övrigt i en balansrapport som jag blev ombedd att värdera, en gammal nedsliten restaurang, som hade satt upp 1 milj som Goodwill.. lite märkligt med tanke på att den huvudsakliga inkomsten nu var en flyktinganläggning.. )

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.