Lån från förening till AB?

Anonym
Om man bedrivit en förening över en lång tid och nu bestämt sig för att dra igång ett aktiebolag istället. Kan man då låna ut pengar från den ideella föreningen till det nya aktiebolaget? Eller är detta förbjudet? Måste lånevillkor uppfylla vissa marknadsmässiga krav eller kan man enkom låta det vara räntefritt?
1485
251
Nej, det ser jag inga problem med. Tvärtom går ju däremot inte riktigt lika bra. Man bör ju dock vara tydlig med vems pengar det är man lånar ut. Dvs föreningens. Om det är 10 medlemmar i föreningen som har bidragit med kapital, så lär dom ju vilja ha tillbaks det om/när lånet återbetalas. Sen får man ju då kolla om det står nånting i föreningens stadgar som skulle hindra utlåningen. En förening är ju inte tänkt att den ska gå med vinst, så om det finns ett utlåningsbart överskott så tillhör det ju egentligen medlemmarna. Sen får man ju tänka på att de 50 000 man sätter in i AB vid bildandet, inte är nåt lån som kan betalas tillbaka. Många tror ju det.
1009
211
Sedan kan man fundera på ansvarsfrågan ifall du i detta "man" menar att du själv ska starta ett AB med pengar från er förening. Dvs att föreningens pengar går till dig enbart. Då skulle det vara bra med ett beslutsprotokoll där det framgår att du som jävig inte röstat i frågan. Detsamma gäller nog ifall det är några personer och inte bara du ensam. Om det är tänkt att alla eller föreningen ska vara ägare till AB bör det gå bra. Och som Ingvar säger är inte bildandet/aktiekapitalet ett lån. Det är antingen en tillgång i dotterbolag (om föreningen äger AB) eller ett lån/utbetalning till medlemmarna (om medlemmarna äger AB).
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
Anonym
Tack för era svar! Föreningsmedlemmarna är eniga om bildandet av AB:t och tanken är ju att pengarna skall gå till aktiekapitalet. Så därmed inget lån då. Men blir det per automatik ett dotterbolag till föreningen då? För det kan väl inte bli en fysisk person som står som aktieägare, det skulle väl innebära ett förbjudet lån mellan förening och fysiker. Kan det vara en nackdel eller rentav en fördel att föreningen står som ägare till aktiebolaget?
1485
251
Jag hade nog valt att avveckla föreningen, och då se hur mycket pengar varje medlem är berättigad till, och sen får dom det i motsvarande grad som aktier i bolaget. Bolaget kan ju ha 50 000 aktier a' 1 krona, för att man ska kunna dela upp exakt. I sånt här sammanhang är det viktigt att skapa en plan för hur medlemmar ska kunna hoppa av, och hur nya ska kunna komma till. Och om då föreningen äger bolaget, så blir det oerhört krångligt att reda ut hur mycket den medlemmen har att fordra, och hur han eller hon ska få ut det. I ett AB reglerar man såna frågor i bolagsordningen, med förbehåll. Som exempelvis då att aktieägare som vill sälja sina aktier först ska erbjuda dom till befintliga aktieägare. Innan dom får säljas till nån utomstående. Det som tidigare eventuellt blev återbäring från föreningen, kommer då sen att bli aktieutdelning istället.
1009
211
Delvis håller jag med dig Ingvar. Men jag tänker också att det rör sig om en ideell förening, och då finns kanske ingen strävan om ekonomisk vinning för medlemmarna (tänk röda korset, även om jag inte vet om just de drivs som ideell förening). Tänker mig att man kan då koppla till ett AB (som ett service-AB hos tex fackförening). Då driver man en ekonomisk verksamhet separerat under själva föreningen. Föreningen kan då ha tillkommande/avgående medlemmar utan att AB behöver göra några förändringar. Möjligen går en del av medlemmarnas avgifter till AB, utan att då medlemmar har någon fordran att få utdelning på detta. Är det istället så att föreningen haft en verksamhet som man nu vill göra pengar på, ja då bör kanske AB ägas direkt av medlemmarna. Ev avvecklas föreningen om den inte har någon funktion längre. Detta blir ju lite allmänna svar då vi inte vet alla förutsättningar.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
Anonym
Men blir det oavsett hur man gör att föreningen blir moderföretag till aktiebolaget då? Om man nu vill ta pengar därifrån. Det går inte på annat sätt?
1485
251
Som Johan säger, så blir det lite allmänna svar när vi inte vet mer om förutsättningarna. Har ni exempelvis stadgar som talar om var ett överskott ska ta vägen när föreningen avslutas? I så fall har man ju det att följa. I annat fall får det beslutas på sista mötet, hur det hela ska gå till. Kollar man med skatteverket så har dom speciella regler när det gäller detta, för att man ska kunna göra en ombildning skattefritt. och då gör man så att man för över alla föreningens tillgångar och skulder till ett AB, och sen skiftar man ut aktierna till medlemmarna. Efter den operationen är alltså medlemmarna aktieägare, och föreningen upphör.
Anonym
Stadgarna säger bland annat att överskott skall gå till gagn för den ideella föreningens mål. Och som sagt så är medlemmarna redan eniga, så det är liksom bara den praktiska biten kvar. Men tanken är samtidigt att föreningen skall fortsätta att existera efter aktiebolagets bildande.
1485
251
Vad ska bolagets funktion vara då?
Anonym
Tanken är ju att AB:t skall starta upp en mer omfattande verksamhet. Föreningen står kvar då den är ideell och får intäkter såsom bidrag, medlemsavgifter och donationer.
1485
251
Då är nog enda alternativet att ni startar upp AB som ett dotterföretag till föreningen. De första 50 000 som föreningen sätter in är ju då aktiekapitalet, och om det finns mer pengar, alternativt behövs mer pengar i AB, så blir det lån eller koncernbidrag. Beroende på vad er förening har för verksamhet och inriktning, så kan föreningen med stor sannolikhet få utdelning från AB skattefritt. Det finns undantag från skattefriheten, men det är ingen större mening i att spekulera allmänt kring det, utan det får man ju undersöka i det specifika fallet.
Anonym
Tack för dina eminenta svar! Men låt oss då säga att efter 6 månader avyttrar föreningen samtliga aktier till två fysiska personer istället till 1 kr. Finns det något som hindrar detta?
1009
211
Du undrar om det finns något hinder mot att föreningens medel ges bort till någon enstaka medlem? Ja, om inte alla medlemmar är med på det. Nu är jag inte jurist, men det torde krävas ett stämmobeslut att ens sälja ett dotterbolag.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
1485
251
Det finns ju inga direkt lagar som styr en ideell förenings verksamhet, utan den styrs genom sina stadgar som medlemmarna har beslutat om. Och det är väl kanske föga troligt att det står nåt om att man kan, eller inte kan, använda föreningens medel för att genom en omväg starta ett AB åt ett par av medlemmarna. Det är ju en rätt osannolik situation.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.