Buffert i företaget

5
Jag har nystartat AB och ska jobba som frilansande konsult.
Jag vill slippa ta dåliga uppdrag och känna en stress över ekonomin.
Mitt mål är att spara ihop en buffert på ca en årslön + fasta kostnader så snabbt som möjligt.

Vi leker med tanken att det går åt pipan nästa år och jag inte får några uppdrag på flera månader. Jag är färsk som företagare så rätta mej om jag har fel.

Jag måste skatta på årets vinst dvs min buffert. Nästa år när jag måste ta ut bufferten i lön så får jag ju skatta igen. Om jag får lägga undan 25% av vinsten i periodiseringsfond så räcker inte det till den bufferten jag skulle behöva ha.
Det blir högre skatt om jag ska ta ut två årslöner i år och lägga den ena på ett privat sparkonto, får då heller inget SGI när uppdragen sinar. Om jag istället skattar på vinsten och sen tar den som utdelning så borde skatten bli liknande(om jag fattat rätt) men jag får inget SGI eller pension det året jag inte har uppdrag.

Så hur ska man tänka som ett nytt miniföretag? Hur gör ni? Vad är den bästa strategin för att överleva dåliga tider, slippa onödig skatt och samtidigt ha rätt till sjukpenning och pension?
1485
251
I första bokslutet så tycker jag att man alltid ska sätta undan maximalt i en periodiseringsfond. Man vet som sagt aldrig vad som händer, och det kan komma ett förlustår när som helst, och har man då inte periodiserat nåt, så har man betalat bolagsskatt i onödan. När det gäller hur mycket lön du ska ta ut, så visst, det blir som du själv räknat ut. Sparar du i bolaget och betalar 22 % bolagsskatt på det kapitalet, och sen tar ut det som lön året därpå, så blir det en väldig massa skatt ja. Det kapitalet som sparas i bolaget tycker jag du ska se mer långsiktigt på, och inte tänka att du kanske måste ta ut det nästa år till lön. Nu vet vi ju inte alls vilka nivåer av lön du pratar om, men om du vill spara undan en privat buffert så får du ju maximera löneuttagen i år, men inte snubbla över nån brytpunkt. Med tanke på att vi ännu en stund lever på de skattesänkningar som genomfördes av tidigare regering så kan det nog vara klokt att ta ut en bra lön så fort som möjligt. Sen får man väl även väga in vid vilken nivå maximal SGI utgår. Dock tycker jag man ska akta sig för att räkna ihjäl sig, och istället koncentrera sig på att dra in maximalt i bolaget. Vet inte vilken bransch du är i, men det är sällan en företagare kan välja och vraka mellan uppdragen, så att i förhand döma ut ett uppdrag som dåligt, tycker jag är riskabelt. Visst, man kanske inte tjänar guld på en sak, men den man gjorde uppdraget åt, kanske rekommenderar en till tio andra.
5
Jag har tänkt ta ut minimalt med lön tills jag har en buffert och därefter öka på både lön och buffert. Håller med om att man kanske inte ska räkna ihjäl sej och fokusera på att dra in jobb men jag blev lite fundersam på varför det bara är 25% till periodiseringsfond? För nya företag så blir det ju dåligt att spara för framtida investeringar och lågkonjunkturer, kanske en anledning till att bankerna tar ut all vinst och måste bli räddade när det krisar? :OMG
1485
251
Tja, det är svårt att säga varför dom fastnat för just den nivån. Kanske vill man att företag satsar och expanderar och skapar jobb, istället för att vara en sparbössa för ägaren? Jag vet inte, men det är den tanke som poppar upp.. :)
2
Hej Luffare, jag är i exakt samma sits som dig. Jag kommer starta mitt företag i mitten på året och har enbart "säker" inkomst fram till årsskiftet (med trolig förlängning 2018) och p.g.a. olika omständigheter kommer jag inte ta ut lön under 2017 så jag vet jag kommer ha "bra vinst", dvs mycket likt din situation. Min plan är att: [ul] [li]maximera vinsten för 2017 (så som andra föreslagit) men avsluta verksamhetsåret redan 31:a december (viktigt).[/li] [li]Jag gör sedan en maximal utdelning av resultatet på c:a 163.000:- till enbart 20% kapitalskatt ([url=https://makeit.seb.se/expertartikel/lon-eller-utdelning-2017/]se info här[/url]).[/li] [li]Göra en maximal avsättning för periodiseringsfond (25% av resultatet).[/li] [li]Övriga vinster kan sedan användas till årlig utdelning så länge de räcker (eller 3:12 reglerna ändras)[/li] [/ul] Ja det löser inte SGI problemet men detta är det bästa sätt jag hittat att "maximera" det första halvåret. Dock gör utdelningen att du kan leva ganska länge på de pengarna (återinvestera i personlig Avanza KF/ISK?) så du behöver inte ta ut mer speciellt mycket i lön 2018 om du har svårt att få jobb.
1485
251
Det blir ingen utdelning för det första halvåret, eftersom du måste ägt aktierna hela kalenderåret 2017. Du skulle alltså ha startat bolaget i december 2016, även om du tänkte dra igång verksamheten i mitten av 2017. Sen är det ju inte riktigt bara 20% i skatt, utan först har bolaget fått betala sin bolagsskatt på 22% Så om vi leker med tanken att du hade startat bolaget i december 2016, och räknar med en vinst på 163 000, så skulle du först satt undan 25% i periodisering, dvs 40 750. Kvar är då 122 250 kr som bolaget får betala 22% på, dvs 26 895 kr = 95355. Om du då delar ut hela det beloppet som utdelning så blir det ytterligare 19 071 kr i skatt, och kvar i näven är 76 284. Om du istället använder hela vinsten på 163 000 till vanlig lön så räcker det då till en lön på ca 125 000 ( arbetsgivaravgifter 39 275 = 164 275 ) Med 33% i kommunalskatt så blir det 18 677 kr i skatt, och du får alltså behålla 106 323 kr i näven. Sammanlagd skatt i första alternativet är 45 966 + 8965 i latent skatt på det som ligger i periodfond = [b]54 931[/b]. Sammanlagd skatt i alternativ två blir [b]57 952[/b] kr. Ingen dramatisk skillnad alltså, och då har du även fått SGI och pensionspoäng. Vi har idag extremt låg skatt på så här pass låga inkomster, så det är ingen större vits med en massa laborerande. Men det lär väl ändra sig, och vi kanske så småningom är tillbaka i 70-talets skatteträsk där det lönar sig att räkna sig blå.
2
[quote="Ingvar Wogenius" post=54811]Det blir ingen utdelning för det första halvåret, eftersom du måste ägt aktierna hela kalenderåret 2017. [/quote] Tack för den Informationen detta kände jag inte till [i](fått tips att det gick, måste dubbelkolla).[/i] [b]Edit:[/b] Kollade på bolagsverket och det[url=http://www.bolagsverket.se/ff/foretagsformer/aktiebolag/driva/utdelning/vinst-1.3877] stod inget om speciella krav vad jag kan se.[/url]
1485
251
Bolagsverket har inga synpunkter på sånt.. det är skatteverket. Googla fram en K 10-blankett och titta vid punkt 1 så förstår du.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.