Vad är Marginalskatt?

12
Hej,
Vad menas med marginalskatt? Kanske väldig dum fråga men jag är novis inom ekonomi och målet är att bli redovisningskonsult med gedigen kunskap.

Tack för alla svar ?.
1008
85
Hej, Marginalskatt är den ökning i skatt du måste betala för varje extra krona du tjänar. Ingen egen skatt alltså utan syftar till ökningen i skatt vid ökning av inkomst. Tex om du tjänar 500 kr så batelar du noll kr i skatt (0%). Tjänar du tex 50 000 kr så betalar du kring 31%. Tjänar du tex 500 000 kr så har du även statlig inkomstskatt och ca 53%. I praktiken så är våra skattetabeller indelade i intervall av inkomst och i kronor så vid vissa ökningar så minskar procenten man betalar. Kommer man upp i högre nivåer övergår tabellerna till % däremot. För att ta ett exempel från en tabell: Tjänar du 600600 kr så betalar du 53%, och tjänar du 600601 betalar du 54%, vilket blir rätt mycket extra skatt i kronor för den extra kronan man fick innan skatt. Marginalskatt går att räkna på alla typer av skatt. En som kommer i åtanke om du ska jobba som redovisningskonsult är skatt på utdelningar enligt 3:12. Där kan skatten öka drastiskt om man råkar dela ut över vissa nivåer.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
12
Tack för ditr svar. Kan du förklara hur marginalskatten ökar vid utdelning om man tar den över gränsbeloppet? Tack
1008
85
Ja, först har du ju 20% skatt, sedan skattas det som lön.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
12
Tack du är bäst :). Försöker lära mig så mycket som möjligt :).
1008
85
Tack, Snällt. Om du vill lära dig så finns det ju bra utbildningar. Skulle rekommendera det. Om man bara börjar jobba så kommer man missa många delar av yrket som är bra att ha kunskap om. Vill du inte läsa på universitetet och få en bredare utbildning så finns KY-utbildningar till redovisningsekonom.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
12
Hej saken är den att jag har studerat till redovisning/ekonomiassistent och jobbat med redovisning i 2 år på en redovisningsbyrå så jag kan ju mkt om löpande bokföringen osv. Hade tänkt att studera till redovisningsekonom på KY/YH men undrar bara om det är värt det då jag redan jobbat med det plus att jag har jobbat med bokslut osv. Vad tycker du?
1008
85
Jasså, nä då är det nog bara samma utbildning igen. Om du redan jobbar på byrå så är det väl smartare att gör en plan för vilka kurser du behöver för att utvecklas samt att försöka få de uppdragen som hör till om det finsn något passande. Men annars om du jobbar med hela biten redan så kommer ju erfarenheten med tiden. Många frågor kommer ju upp så sällan att man måste jobba flera år innan man stöter på dem. När det gäller löpande och bokslut så kan man ju testa olika branscher om man börjar känna att man kan det. Olika frågor kommer ju med olika branscher. Sedan kanske jobba med K3. Beroende på vad man vill göra framöver då. Andra delar är deklarationer för bolagen och sedan ägarnas privata delar (INK, K10 osv).
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
12
Precis. Jag är lite ambivalent vad gäller utbildningar. Jag har slutat jobba på byrån så jag tänker läsa YH bara för att ha det på papper eftersom jag har en komvux utbildning redovisningsassistent och YH kanske väger mer på papper om jag ska söka jobb. Jag måste lära mig K10 och deklarationer. Den delen kan jag nämligen inte. Dock så vet jag utdelningsregler osv. Allt detta kan man ju läsa sig till plus att jag har stött på såna frågor på byrån men fick hjälp av en kollega som jobbat 6 år med detta men jag fattar hur allt hänger ihop. Så det kanske kommer vara lätt för mig i skolan. Jag älskar siffor och ekonomi så vill lära mig allt :).
3
thanks...............
1008
85
Hej, Vet inte var du bor, men i städerna verkar det vara en bra marknad för att få jobb som redovisningsekonom. Tror det bästa sättet är att lära sig genom att arbeta mde det och gå kurser allt eftersom man är redo att ta sig an nya områden. Och självklart för att hänga med i alla förändringar. Vet inte vad en KY-utbildning skulle tillföra. Om du inte bor på mindre ort kanske. Annars brukar väl det bästa vara att ha ytkeserfarenheten och bra referenser från förra jobbet? Är det bara för att få upp lönen eller om du vill bli revisor så är nog en universitetsutbildning mer värt (och ett krav för att bli revisor tror jag). För mycket utbildning kan man ju aldrig ha. Lycka till.
www.bocekonomi.se - Redovisning, nyföretagande, företagsutveckling
12
Jag är från stockholm och har sökt nämligen otaliga jobb som ekonom/konsult/assistent men tyvärr så är det svårt att få något så är darför som jag vill studera ist för att sitta hemma. Mina chefer på byrån va väldigt nöjda med mig och fått bra betyg osv. Jag var tvungen att säga upp mig pga personliga skäl. Aja tack för dina svar :). Kommer ställa fler frågor om jag stöter på nåt ?. Ha en fin dag Johan!

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.