Sverige bubblar av entreprenörskap och nyföretagande. Inte. Tvärtom är trenden är på neråtgående. I dag är det inte ens 4 av 100 svenskar som är engagerade i någon form av entreprenörskap. Och entreprenören är i de allra flesta fall en man. På 100 manliga entreprenörer går det 42 kvinnliga.
Det visar Global Entrepreneurship Monitor - en undersökning av nyföretagandet i drygt trettio länder.
Carin Holmquist, professor vid Centrum för Entreprenörskap och Affärsskapande på Handelshögskolan i Stockholm anser att en tradition av storskalighet i Sverige är en del av förklaringen.
"Om vi skulle lagstifta mot företag med fler än 200 anställda så skulle vi få fler småföretag", säger hon.
2001 var det 6,7 av 100 svenskar som varit engagerade i någon form av entreprenörsaktivitet. Därefter har det pekat nedåt. Under 2004 var motsvarande siffra 3,7. Men Carin Holmquist menar att man inte ska ta för allvarligt på den negativa trenden.
"Sverige ligger på en ganska stadig, men låg nivå. Det här är ett västerländskt problem som hela det gamla EU dras med", säger Carin Holmquist.
Sambandet mellan entreprenörskap och ekonomiskt välstånd är U-format enligt rapporten. Låg ekonomisk standard i ett land främjar entreprenörskap och bidrar till höga tillväxtsiffror, medan graden av entreprenörskap först blir lägre med ett växande välstånd för att därefter stiga igen.
I gruppen med en hög BNP per capita men med en lägre grad av entreprenörskap än förväntat finns Danmark, Norge, Japan och Sverige.
"Startar man företag i Sverige idag hamnar man i de flesta branscher på en oligopolmarknad. Den som gör någonting bra blir ofta uppköpt av ett större företag", säger Carin Holmquist.
Canada, Australien, USA och Island är länder med en hög BNP per capita och en högre entreprenörsaktivitet än förväntat.
Under kurvan bland de fattigare länderna hittar man Polen, Sydafrika och Ungern, medan Indien, Peru och Uganda har ett högre nyföretagande än förväntat givet en låg BNP per capita.
Med undantag för Island är de nordiska länderna en tät klunga med mellan dryga 4 och 7 entreprenörer per 100 invånare. Undantaget är Island som slår övriga Norden med hästlängder med hela 13,6 personer per 100 invånare som är engagerade i entreprenörsaktiviteter.
"En del tror att det handlar om den stora offentliga sektorn. Men det finns inget land där sjukvård är ens i teorin är en lönsam industri. Jag tror det när jag ser det, men inte förr", säger Carin Holmquist.
Det är inte pengar som saknas. Undersökningen visar att groddföretag i Sverige har ovanligt stor tillgång till riskkapital. Av 26 länder var det bara i Singapore som entreprenörerna hade en bättre situation. Det tillgängliga riskkapitalet räcker till drygt 55 procent av de nya företagen enligt undersökningen.
Av 22 OECD-länder är det bara Japan och Belgien som har en lägre andel kvinnliga nyföretagare än i Sverige. I Sverige är det 2 av 100 kvinnor som har valt att bli entreprenörer. I USA, Nya Zeeland, Island och Australien ligger siffran runt 10.
"Kvinnor är inte lika delaktiga i ekonomin. Jag tror att kvinnliga entreprenörers egenskaper tar sig andra uttryck. Samtidigt är 25 procent av alla företagare kvinnor, men bara 5 procent av alla chefer", säger hon.
Per 100 manliga entreprenörer finns det i Sverige 42 kvinnor. I Norge är motsvarande siffra 33, i Danmark 43 och i Finland 54 kvinnor per 100 manliga entreprenörer.
Resultaten är hämtade ur GEMs länderrapport för Island, "How Entrepreneurial was Ireland in 2004?"
Källa: www.di.se
www.spaweekendhotell.se - Spa portal