Betalt för arbete familjeföretag

3
Hej

Mina föräldrar har idag ett företag som är verksamt inom två relativt skilda områden. Dels konsulttjänster och dels detaljhandel. Min far fakturerar för konsulttjänster månatligen vilket även är i princip de enda intäkterna som företaget har. Min mor har tidigare sysslat mer aktivt med detaljhandeln, men i brist på tid är den verksamheten väldigt passiv. Hon har några stamkunder som handlar en årsförbrukning av olika artiklar en gång om året. Vi är tre syskon som äger 3% av aktierna var och föräldrarna äger resterande andel.

Jag är intresserad av att utveckla detaljhandeln i företaget. Det finns ett varulager och det finns tillräckligt med likvida medel i företaget för att starta en expansion. Nu undrar jag vad ni skulle anse vara ett rimligt och rättvist sätt för mig att ta betalt av företaget för mitt arbete? Några alternativ som jag funderat ut är

- riktad nyemission där jag kan teckna fler aktier (dvs jag satsar eget kapital)
- lön
- jag fakturerar familjeföretaget för min arbetsinsats

. Emellertid tycker jag att min avlöning bör vara direkt kopplad till resultatet. Jag kan tänka mig att vänta med att ta betalt först efter att satsningen bär frukt. Hur mycket bör jag ta betalt?

När (om) satsningen bär frukt, är det då en bra idé att äga mina aktier genom ett eget AB istället för att äga dem som privatperson? Skattemässigt tänker jag.

Det är svårt att beskriva hela tankebanan på en gång, men ställ gärna frågor om det är något som är otydligt!

Mvh
10
2
[b]Affärsmässigt:[/b] Om du får viss % på den försäljning du genererar är det ju bra. Blir olika lön olika månader, men bör ju fungera förutom visst krångel med Skatteverket som har lite svårt med ojämn löneutdelning och de avgifter som dom vill ha in. [b]Eget AB: [/b]Bara en bra idé om omsättningen inte är för liten och om du har avdrag du kan göra i ditt AB. Annars skapar du bara en ny nivå som skall betala skatt.
3
Tack för svar! Vidare har jag funderat på om det är en god idé att starta ett nytt AB (bolag B) där det existerande familjeföretaget (bolag A) äger ena delen och jag äger den andra. Hur fungerar det med att som privatperson sälja aktier i ett fåmansbolag till ett AB? Hur värderas fåmansbolaget och hur beskattas detta? Är det en dålig idé att äga aktier i bolag B som privatperson?
10
2
Nu börjar din fråga blir mer komplicerad på så vis att det beror på vad du mer exakt vill och hur upplägget mellan företagen skulle fungera, vilket företag gör vilka affärer, t.ex. Kan bara råda dig att söka efter en skatteexpert och be om råd så upplägget blir optimalt i förhållandet till vad du vill.
3
Jag tänker mig något i stil med: Jag äger 100% av bolag C. Bolag C äger tex 51% av bolag B. Bolag A äger 49% av bolag B. Bolag C är ett förvaltningsbolag som har några större transaktioner mer än eventuella framtida utdelningar från bolag B och till mig. Ett alternativ är att varulagret som finns i bolag A successivt köps av bolag B i takt med att beställningar från kund kommer till bolag B. Bolag A blir alltså leverantör till bolag B. Detta gör att bolag B till en början inte behöver investera i varulager. När man upplever att det passar, för man över leverantörskontakten direkt till bolag B och gör bolag A endast till en passiv ägare av bolag B. Eventuellt att man hoppar över bolag C och jag som privatperson äger 51% av bolag B. Vad tros? Jag ska söka upp en skatteexpert, men det är intressant att diskutera saken ändå. Kanske en skatteexpert hittar hit självmant.
10
2
Återigen prata med en skatteexpert. För det handlar om vilka volymer affärerna görs med och dess skattekonsekvenser av multipla bolag. Om alla bolag egentligen sysslar med samma affärer är upplägget tveksamt.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.