Vad är svårast med att starta och driva restaurang?

22
Finns här några krögare som vill dela med sig av sina erfarenheter? 🙂

Jag har länge drömt om att starta en egen restaurang och har ett koncept klart som jag tror skulle fungera bra på min ort där jag bor. Jag vet att det inte är en dans på rosor men jag skulle vilja höra vilka de största utmaningarna är för att lyckas? Vilka tips kan ni ge?
157
3
Tjena! Nu har jag inte varit krögare eller ens kock för den delen. Men har haft en del kontakter med folk inom detta segment och hoppas du inte har något emot att jag svarar. När det gäller restauranger och så vidare så är den absolut svåraste utmaningen att gå runt. Att överleva på det man gör. Dels hänger väldigt mycket på produkten du erbjuder (maten) och servicen. Allt hänger då alltså på hur du lagar maten, vad maten smakar och så vidare. Lägg då till att det inte är samma sak med att köpa en produkt i en elektronikaffär där trots att en vara går sönder så köper man gärna en till av samma varumärke, trots att man haft bekymmer innan med varumärket. När det gäller restauranger så får man sällan mer än ett försök på att laga något som många tycker om. Är det äckligt, dålig kvalitét etc. så försvinner kundantalet rasande fort. Sedan har du kruxet när det gäller ekonomin. Du kan inte ta för mycket betalt, för då kommer inga kunder och du kan inte ta för lite betalt för då går du med förlust. Här är balansgången extremt snäv och du måste därför hitta grossister som säljer bra mat till låga kostnader vilket i sig kan vara rena detektivarbetet. Sedan gäller ju att inte erbjuda för mycket på menyn. Lätt att det blir mer än vad man klarar av. Håll dig till en viss linje och kör på det. De som gillar det kommer älska det. De som inte gillar det kommer att hata det. Gör du något däremellan är det så lätt att det blir fel. vill folk ha billig mat som inte smakar något åker de gärna till Ikea och det är ju inte i den klass du vill att din mat skall vara antar jag? Håll ordning i köket. Aldrig uppskattat när det ligger disk överallt. Se till att använda redskap diskas upp snarast och att det med jämna mellanrum torkas upp på ytor där mat bearbetas. Gör rent fläktfiltret, även det med jämna mellanrum och sköt den personliga hygienen. Vanligt sunt förnuft kort och gott :)
Med vänlig hälsning Carl Jonas Följ mig på Twitter http://www.twitter.com/carl_jonas www.carljonas.se - Blogg om företagande www.oneconsultant.se - Webbyrån som gör dig nöjd Webbutvecklare, entreprenör och bloggare
1
Jag vill varna dig för en rejäl utmaning! Det finns så mycket att säga men här är i alla fall några saker du bör tänka på. Ca en fjärdedel av alla nystartade restauranger stänger inom första året pga konkurs eller för att de insåg att det krävdes mer än väntat i arbetstid och stress. 12, 14, 16 timmars arbetsdag är bara att räkna med. hur länge orkar du det? Vem ska hjälpa dig? Pallar din familj om du har någon? Först och främst. Du måste ha bra koll på ekonomi eller ta hjälp av en expert. Kostnader och oväntade utgifter skenar om ingen övervakar. Har du ingen erfarenhet är det ett stort riskprojekt. Att ha med en erfaren köksmästare eller restaurangchef som mentor, anställd eller delägare är nog ett måste. Ska du driva företaget eller vara kock i köket eller annan roll? Både och fungerar inte! Läget är viktigt om du inte ska köra en konceptrestaurang. En lokal där det inte varit restaurang tidigare kräver en rejäl renovering där reglerna är mycket hårda för hur det måste vara för att godkännas. Personalen är ju oerhört viktig i alla företag. Vass inköpare krävs. Du eller den som ska sköta inköpen av varor behöver kunna hantera säljare så ni får bra råvaror till bra priser. Det är tuffar bullar att hantera grossister. Ofta blir det fel i leveranser och plötsligt står ni där vid öppning utan allt ni behöver. Prisnivån måste kollas över från flera håll - billigt så finns risk för packet och alkisar. Dyrare meny så kräver kunderna mer. Det beror på i vilken liga du tänker spela. Det finns massor av regler, kvalitetskrav och tillstånd som behövs och de kan skilja från kommun till kommun. Kontakta länsstyrelsen på din ort och prata med dem. Dekoren. Inredning och design kan vara avgörande. Ska du köra ett unikt koncept eller inte lägga några pengar på detta? Carl-Jonas skriver "sunt förnuft" - så enkelt är det inte! Hälsovårdsmyndigheten är hårda och i min mening finns inte sunt förnuft där. Att hålla rent och fräscht är självklart men deras gräns är ofta orimlig... Hur får du in gästerna? Att öppna dörrarna är enkelt. Hur får du dem att hitta dit? Ska fundera vidare...
22
Tack för goda råd. Jag tar emot alla jag kan få! Mitt koncept kommer inte att vara en lyxrestaurang eller "fine dining" men samtidigt inte en sylta med billig mat eller lunchbuffé. Jag tänker lokalodlat och ekologiskt. Ostbrickor och korvar från gårdar och tillverkare inom några mils radie. Grönsakerna kommer att i största möjliga mån odlas i egen trädgård där säsongen påverkar menyn. Kött från glada djur där vi kommer att ha menyer med information om de lokala gårdarna vi samarbetar med. Fusionmat med relativt enkla råvaror men tillagade på speciella sätt. Målet är inte att vi ska hamna i Michelinguiden men man ska kunna tänka sig att köra några mil extra för att få äta hos oss. Fokus kommer att ligga på en enkel frukost med goda omeletter med "take away" möjlighet. Lunch med ca 5 rätter och à la carte meny. Fortfarande i babystadiet men det kommer bli av. Fler tips? :)
1486
251
Jag tror det är bra att satsa på lokala råvaror och få en mat med kvalitet som man kan stå för. Tiden för restauranger där man bara öppnar kartonger och värmer färdig mat tror jag är förbi. Kunderna kräver mer helt enkelt. Tyvärr är man så van vid den urusla kvaliten så själv väljer jag ofta McDonalds när jag är ute och åker. Då vet man vad man får. Hellre det än att betala 120 kr för en hackad och ihoplimmad 'snitzel'. När det gäller ekonomin så måste man inom restauranger vara extra noga med att räkna på bruttovinsten. Alltså vinsten på själva maten. Den bör ligga uppåt 60-70%. På en tallrik som du säljer för 100 kr så får alltså inte råvarorna kosta mer än 30-40 kr. Detta för att du ska klara alla de fasta kostnader som en restaurang medför. Hyra, löner mm.. Jag bokför åt en restaurang som har en bruttovinst på 55%. Och då är också resultatet för hela rörelsen alltid ca 0 kr.
22
Vi får hoppas du har rätt :) Tack ingvar för räkneexemplet. Har inte kommit så långt än. Men Jag tror vi kommer att ligga bra till där. Ekologiskt och särskilt egenodlat är ju faktiskt oftast billigare. Visst tar det några timmar per vecka att kolla över, vattna osv. Men värt varje sekund och smaken sen :-*
1486
251
Nej det behöver absolut inte bli dyrare. Många är ju de kockar som säger att det är billigare att laga mat på en skola t.ex, än att köpa in halvfabrikat. Halvfabrikaten kan bara bli billigare om man byter ut personalen mot 15-åriga sommarjobbare. En restaurang här i närheten byggdes på 80-talet. Den första ägaren hade 2 kockar, köpte in lokala råvaror och lagade riktig mat. Folk vallfärdade dit och det var ett sånt ställe som man åkte till på söndagar bara för att maten var så bra. Tyvärr var ledningen kass, så det började bytas ägare, och varje gång de bytte så försvann kockar och personal. Till slut jobbade det bara ungdomar där och maten kom i kartonger. Restaurangen stod nu ständigt tom. Ingen ville äta där längre. Nu ska hela bygget rivas. Själv slipar jag lite på en ide om att handla upp råvaror hos små lokala producenter och leverera till restauranger. Restaurangägaren har sällan tid till att åka runt till 10 ställen för att hämta råvaror. Men jag tror min ide faller på lönsamheten tyvärr.
22
Ja kan va så. Har med funderat på en butik med samlade lokala godsaker. Går att kombinera med grossist och till slutkund.
14
3
Det finns säkert massor av svårigheter med att starta restaurang. Däremot tror jag att det är enklare än vad man tror. Att starta restaurang är ju faktiskt något som många olika människor gör med olika kunskap och erfarenhet. Svårigheten är nog att få restaurangen att hålla hög kvalité, det är där du kommer in. Idag är det betydligt mycket enklare att uppvisa lönsamhet då allt idag är vitt. Tidigare var allt svart. Vinster är dock ganska svårt att uppnå men inte alls omöjligt. Stort lycka till!
367
48
[quote="ingvar48" post=47744] Själv slipar jag lite på en ide om att handla upp råvaror hos små lokala producenter och leverera till restauranger. Restaurangägaren har sällan tid till att åka runt till 10 ställen för att hämta råvaror. Men jag tror min ide faller på lönsamheten tyvärr.[/quote] [b]Stålande idé![/b] Eco-grossisten passar perfekt i de tre storstäderna. Finns tillräckligt med krogar är som har kvalitet som affärsidé. Odlarna kan ju inte susa runt var och en på stan heller.. lycka till! -sky is the limit!
Redaktuellt
8
1
Jag har ingen erfarenhet av restauranger, dock stor erfarenhet av lokalodlad och närproducerat. Ett problem jag kan tänka att du stöter på är brist på leverantörer, eller brist på leverantörer som kan levera önskad mängd i rätt tid. För de små bönderna kanske bara kan leverera kött på hösten och grönsaker på sommaren. Hur gör man resten av året? Att odla själv är en god tanke, frågan är när du ska hinna med det om du ska sköta en restaurang. Vill inte verka negativ men du kanske inte får en vanlig 8-timmars arbetsdag i restaurangen.
22
Ja det blir nog för mycket tidsåtgång. Jag har gått i tankarna att "samodla" där man tillsammans har ett land och en eller ett par personer sköter det. Blir större volymer och samtidigt kan man hålla nere priserna. Ett stort land tar mindre tid att sköta än 10 mindre :) Man kan sen vid skörd välja om man vill behålla eller sälja sin andel. Likadant går att göra med kött. Inte tänkt klart på detta så tar gärna emot åsikter :)
22
Om man vänder på det och ser från bondens eller odlarens sida så säljer man grödorna innan de sås eller hyr ut landet/kvm där odlaren sköter om det. Med kapade mellanhänder så kan man lägga de pengarna på bättre kvalitet och ekologiskt tänk.
14
3
Hej, Jag och min fru drev [url=http://www.erixonconsulting.com/sv/foto_2.htm]hotell och restaurang[/url] i Svenska fjällen under många år innan vi flyttade ner till Spanien. Här arbetade jag som kock under ett kortare tag innan jag lade ner köksarbetet för gott. Här har jag nu både [url=http://www.hoteltamisagolf.com/se/]hotell[/url] och restauranger som mina kunder och jag har sett många företagare både komma och gå. Det viktigaste för att lyckas är att ha en bra affärside och sedan hålla sig till den, man måste också ha uthållighet - dvs tillräckligt med kapital för att kunna köra med förlust i starten. Läget är också otroligt viktigt, det kan räcka med att ligga 15 meter fel för att det skall vara kört. Bra råvaror och kunnig och trevlig personal är också helt avgörande, ett otrevligt bemötande eller dålig mat kan sänka vilket ställe som helst. Oavsett vilken priskatergori man ligger i så måste pris och kvalitet stå i relation, dvs. det skall vara prisvärt. Rätt utformad marknadsföring är också viktigt, jag har sett många misslyckas för att de har lagt alla sina pengar på att utrusta restaurangen och glömt bort att avsätta en budget för marknadsföringen. Då är det bättre att spara in på utrustning och varulager än att inte ha råd att tala om att man finns. Lycka till, men räkna med hårt arbete och långa dagar.
367
48
[color=#0088ff]Hej Jonny! Kul att se dig här på forumet! God glögg på Calle Quemada en Fuengirola,Espana igår.[/color] Får jag vara lite provokativ så tycks det svåraste i Sverige nuförtiden vara att driva restaurang utan socialbidrag i form av lägre moms än alla andra. Löjligt dåliga löner och extremt höga priser tycks inte hjälpa. Inte heller fifflet med svarta köttinköp som vi kan se mycket av på TV nuförtiden. Trist nog är förhållandena likartade men ännu värre här i Spanien. Men här kan ju fortfarande ”vanlig folk gå ut och äta en bit” med förrätt varmrätt dessert och ett glas valfri dryck för några hundralappar. För 2 pers. Fan vet på vems bekostnad..
Redaktuellt
14
3
Att driva restaurang i Sverige är förvisso inte enkelt, men det är däremot rätt enkelt att starta. I Sverige finns det i vissa fall bidragsmöjligheter för uppstart och helt andra lånemöjligheter än vad det gör här i Spanien. Du får också krediter från leverantörer, vilket inte existerar här. Här i Spanien existerar inga bidrag, du får inte låna till företag, och du betalar dina leverantörer direkt vid leverans. Vi tyckte förr att byråkratin i Sverige kunde vara besvärlig, men den är mycket enkel jämfört med Spanien. Som kuriosa kan jag nämna att våra ryska grannar tycker att byråkratin i Spanien är ingenting jämfört med Ryssland. Så allt är relativt. Vad som vi hade strul med i Sverige var att få utskänkningstillstånd, det tog både tid och ansträngning. Här i Spanien existerar inte det problemet, här är det tillståndet att hantera mat som kan vara knöligt. För att inte tala om musiktillstånd. Eller i vissa fall öppningstillstånd, det kan gå snabbt i vissa kommuner medan det kan vara en seg och utdragen process i andra.:OMG
367
48
[b]Ekonomiskt tycks det vara lönsammare att driva krog i Sverige. Igår kom rapporten om utvärderingen av den omstridda sänkta restaurangmomsen[/b]. Rapporten visar tydligt att restaurangägaren behåller huvudelen av momssänkningen. Varje person som anställts i branschen -och som regeringen skryter med- har kostat skattebetalarna drygt en miljon kronor [u]per styck.[/u] Vore det inte bättre att de som äter på krogarna får betala för maten själva istället för att alla skattebetalare i Sverige skall bidra med att betala lönerna för personalen? Den som inte kan driva företag utan att få socialbidrag i form av skattemedel skall-[i] oavsett bransch[/i] - hindras från verksamheten och ge plats åt yrkesfolk som kan försörja sig själva och sin personal. Tycker jag…
Redaktuellt

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.