Fakturera restiden?

21
Jag har ett relativt nystartat företag och jag utför undervisning, men undrar hur jag ska fakturera restiden.

Det är inte milersättning det är på tal om, utan det jag avtalar med kunden är tiden det tar att åka tur/retur med centrala stan som riktmärke då jag åker kollektivt.

Min första fråga är, ska både resa och tjänst redovisas på samma faktura?

Om så är fallet så ser jag två alternativ på lösningar:

1) Jag redovisar restiden som undervisningstid. Dvs, låtsas som om kunden kom till mig och restiden aldrig ägde rum och formellt sett blir restiden en undervisningstimme. Problemet med denna är att det inte blir helt "korrekt"?

2) Jag redovisar restiden för sig och undervisningen för sig. Detta försvårar dock själva arbetet med fakturan, särskilt eftersom det är avtalat att jag ska ta lika mycket per timme för både resa och tjänst. Det är dessutom olika momssatser såvitt jag förstått.
1324
4
För det första. Restiden skall inte ha annan momssats ditt jobb. Utan allt sätts med huvuduppgiftens momssats. Vet inte var du fått detta med olika momssatser från. Men det är bara reseföretag som har resor som huvuduppgift som bokför resemomsen. Sedan hur du fakturerar är ju egentligen upp till dig och kunden. Men för mig är det ju naturligt att ha 2 rader på fakturan. Utbildning resp resa. Och summerat på slutet och sedan lägger du på moms. Hans
21
Tack för svar. Ifall någon annan skulle undra i framtiden så kan jag passa på att nämna att jag har fått reda på att 6% moms gäller för biljetter, SJ etc, medan att själv resa på det sätt som jag beskriver är 25%. Anledningen till trådstarten var att jag trodde det ev var som så att det var 6% på allt som hade med resor att göra.
1324
4
Det är helt riktigt att momsen på SJ biljetter är 6%. Men om jag som är konsult inom IT (och debiterar 25% på mitt jobb) reser till kund på en SJ biljett som jag sedan debiterar min kund. Så skall jag debitera även reskostnaden med 25%. Så köper jag en biljett av sj för 1060:- (1000:- + 6% moms) så debiterar jag sedan kunden 1250:- (1000:- + 25% moms) Och här är reglerna helt klara från SKM. Om det sedan är ett företag som är kunden så drar ja han av momsen iallafall så vederbörande bryr sig inte. Om det däremot är en privatperson som är kund så bör man låta kunden betala biljetten direkt. Nu ger ju du ganska lite information så jag kan inte tolka om denna regel gäller dig. Hans

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.