Hormonet oxytocin gör oss villiga att lämna över pengar till en investerare och får oss att lita på människor. Nu finns den som sprej.
Glöm myten om att Homo Oeconomicus - den ekonomiska människan - bara är självisk och girig.
"Det typiska för människan är att hon föredrar ömsesidig oegennytta", säger Ernst Fehr, professor i ekonomi vid universitetet i Zürich.
I veckan redogjorde han för en rad experiment som stöder den tesen vid ett symposium på Kungliga Vetenskapsakademien i Stockholm.
Ett experiment visar att redan små barn delar med sig på ett rättvist sätt.
"Barn som är sju, åtta år delar med sig i 80 procent av fallen", säger Ernst Fehr.
"Vid liknande försök med schimpanser var utfallet rent slumpmässigt."
Ernst Fehr anser att försöken visar att vi redan som barn har en inbyggd känsla för rättvisa. Och den är så stark att många som vuxna är beredda att bestraffa dem som agerar orättvist även om de själva förlorar på det.
"Resultaten av dessa försök visar varför välfärdsstaten fungerar", säger Ernst Fehr.
"Andra försök har visat att många personer som inledningsvis varit själviska och därför undvikit grupper där man bestraffat sådant beteende, så småningom ändå har valt att bli medlemmar i dessa grupper. Anledningen är att samarbetet fungerar bättre där. Vi vill leva i ett samhälle som fungerar bra."
Ernst Fehrs teorier och resultat sågs länge med skepsis av ekonomiska forskare.
Han har emellertid också visat att det finns en biologisk förklaring till att vi litar på vissa medmänniskor: När vi träffar en person som väcker vårt förtroende utsöndras ett mänskligt hormon, oxytocin, som sänker vår naturliga misstänksamhet.
Försök vid universitetet i Zürich har visat att om en person utsätts för detta hormon blir hon eller han villigare att lämna över pengar till exempelvis en investerare.
Det reser frågor om vad som händer om försäljare eller politiker börjar använda oxytocinsprej. Men enligt bland andra Antonio Damasio, neurolog vid universitetet i Iowa i USA, är risken för missbruk liten.
Dagens reklam får oss antagligen redan att utsöndra oxytocin. Och om en politiker skulle använda hormonet skulle det snart avslöjas.
Ernst Fehr hävdar emellertid inte att det inte finns giriga och själviska människor.
I experiment visar 40-50 procent av försökspersonerna sådant beteende. Och ju mer det kostar att vara osjälvisk, desto fler agerar egoistiskt.
"Frågan är ju hur samhället kan fungera med två grupper som är så olika. Många är både själviska och giriga och osjälviska och hjälpsamma. Vi anpassar oss till situationen."
Hans slutsats är att människans ömsesidiga oegennytta har djupa kemisk-biologiska rötter och att ökad kunskap om detta kan öka vår förståelse av hur marknader, kontrakt och belöningar fungerar.
Källa: di.se
www.spaweekendhotell.se - Spa portal