Bokföring - skall transaktioner visas?

12
1
Jag inhandlar från utlandet och använder olika betalmetoder, undrar nu om man ska visa varenda betalning eller räcker det med att ha faktura på vad man betalat för och hur mycket samt fakturan som man betalat moms till tullverket?
Kort sagt, räcker det med att ha inköpskvitto på de inköpta varorna samt kopia av faktura för varorna man sålt?

Känns väldigt krångligt att behöva skriva ut varenda inbetalning från paypal, westernunion, moneybookers m.m. och hålla koll på vilken faktura som avser den försäljningen osv.
Har även betalat en del kontant och hur ska jag visa det i så fall?

Jag har som ni säkert märkt aldrig bokfört innan så jag hoppas någon kan ge mig lite svar så det blir så rätt som möjligt :blink

Sen undrar jag även eftersom man isom enskild firma har en tillgång, dvs. företags samt privata tillgångar är en och samma. Hur blir det då när man ska handla saker eller få in pengar privat och inte för jobb? Det blir ju fel när de vid deklaration ska stämma av så inkomst/utgifterna stämmer?

Jättetacksam för svar!
1324
4
För det första. Även om du har en enskild firma så skall du se  till att ha saparat ekonomi mellan privatsidan och företagssidan. [br][br]Så du bör ha privata bankkonton resp företagskonton. [br]Samma med ex paypal . Ett konto för privat och ett för företaget. [br]Om du nu inte vill bli halshuggen vid en revision. [br][br]Hans
12
1
Hmm..när jag talade med revisorn angående bolagsform innan jag ens registrerade ett sa han att som enskild firma har du ingen privat vs. företags ekonomi. Det var skillnaden mellan enskild firma samt aktiebolag sa han.[br]Att all inkomst som kommer in/går ut från privatkontot måste redovisas då jag ej längre har ngt "privat".[br]Då har han eller jag fått det om bakfoten..det underlättar betydligt att ha ett separata konton som du nämner.[br][br]Undrar även ang det jag nämnde ovan, måste varenda transaktion skrivas ut och sparas eller räcker det med att enbart spara fakturan på det jag köpt? Utskriften är ju ingen big deal utan att sen fördela och hålla koll vilken försäljning varje inköp tillhör osv.[br]Eller det kanske de inte ens bryr sig om?
1165
15
Jag vill definitivt råda dig att ha en betalningskvittens med, annars börjar Skatteverket ifrågasätta om du verkligen betalat fakturorna. Sedan förstår jag inte riktigt det här med "vilken försäljning varje inköp tillhör". Om du köper något och betalar med någon betaltjänst så får du ett kvitto. Det kvittot tillsammans med inköpsfakturan skall sättas samman och bokföras, och har ingenting med försäljning att göra.
12
1
Ok så man behöver inte koppla varje inköp till en viss försäljning? Tex. denna "bok" jag köpt in har jag sålt till köpare "sven svensson", man behöver inte koppla samman varje inköp med försäljning utan det räcker med att sammansätta årets samtliga inköpskostnader för att sedan dra av årets vinst vid deklarationen?
1165
15
Resultatet för ett företag ser ut så här:[br][br]Försäljning[br]minus inköpskostnader[br]minus övriga kostnader[br]plus lagervärde vid årets slut =[br]företagets resultat.[br][br]Allt du gör i bokföringsväg syftar till att räkna fram detta, och att visa vad ALLA transaktioner på dina konton avser. Det är därför det är viktigt att lyda Hans råd att ha särskilda konton för sitt företag så slipper dina matinköp och liknande hamna i bokföringen.[br][br]Jag skulle i din sits kanske försöka kolla lite bekantskapskretsen om det finns någon annan företagare som skulle kunna tänkas visa dig lite enkelt hur bokföring går till. Man behöver definitivt inte vara redovisningsekonom för att sköta bokföringen, men det kan vara bra att få lite inblick i hur man egentligen gör. Det brukar också ordnas en det studiecirklar i bokföring som är riktigt bra och ger råg i ryggen när man sitter med pappren sedan.
1324
4
[quote author=lagamba link=topic=7731.msg35372#msg35372 date=1284493688][br]Ok så man behöver inte koppla varje inköp till en viss försäljning? Tex. denna "bok" jag köpt in har jag sålt till köpare "sven svensson", man behöver inte koppla samman varje inköp med försäljning utan det räcker med att sammansätta årets samtliga inköpskostnader för att sedan dra av årets vinst vid deklarationen?[br][/quote][br][br]JA detta har du fått om bakfoten. [br][br]Om företaget handlar varor så bokför du dessa köp som köp av varor. När du sedan säljer bokför du detta som försäljning. Och det behövs normalt ingen koppling mellan detta i bokföringen. [br][br]Ibland om man har stora lager och mycket rörelser kan man koppa ett lagersystem till sitt bokföringssystem. Men detta är mer för att hålla ordning på lagret. [br][br]För bokföringen gäller att man vid årsskiftet gör en inventering så man vet värdet av lagret över nyår så man kan göra deklarationen. [br][br]Sedan. Detta med bankkonton. OK en enskild firma är samma juridiska person som företaget. Men vad gäller bankkonton så måste man då vis start bestämma vilka bankkonton som skall ses som företagets. (Och här måste alla rörelser bokföras). Och vilka konton som är privata (och här skall inga rörelser bokföras). [br]Skulle man trots uppdelningen någon gång betala något från "privatsidan" så bokför man det som egen insättning. [br][br]Men en liten utbildning i grundläggande bokföring kanske inte skulle skada. Och detta med revisorer. Deras uppgift har historiskt varit att revidera AB så det finns många där ute som inte vet ett skit om Enskild Firma. Vill man ha hjälp med detta så en bokföringsbyrå är nog det bästa och billigaste.[br][br]Hans
12
1
Åhh tack för en underbar förklaring Hans! Att veta att man kan ha ett separat konto för företaget underlättar! Konstigt att jag fick höra annat.[br]Kommer öppna ett konto som jag använder för företaget så slipper jag skilja min privata ekonomi med företagets och har istället allt under ett o samma konto![br][br]Ja jag har ju inte läst en enda kurs ang företag så jag känner att jag behöver lite kött på benen.[br]Men vilka har jag ingen aning om, vet du några bra kurser kanske som ger en stark grund som jag kan börja med?

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.