Jag vill exportera olivolja till Sverige. Hur?

1
Hej alla

Jag befinner mig i Gallileen just nu och har hittar utsökt lokal olivolja som redan går på export till USA.

Skulle behöve lite praktiska tips hur jag går till väga. Tänkte var en sorts mellanhand mellan kooperativet av odlare här nere och den svenska marknaden.

Antar att olivoljan kan behöva nya etiketter (och eventuell fredlig framtoning med tanke på att israel inte har så högt PR-värde, men odlarna är både araber och judar).

- Är det problematiskt med livsmedelsimport från länder utanför EU?

- hur ser distributionskedjan ut för en produkt som olivolja?

- Skickas allt direkt till butiker via livsmedelskedjornas inköpskontor eller behövs lager i Sverige?

- OCH slutligen, vad är bäst att starta ett svenskt eller ett israeliskt bolag för det här ändamålet om produkten ska säljas i Sverige (med reservation för att byråkratin här nere är rena afrika)?

Vore jätteschyst om nagon hade några bra tips! Kanske slutar det med en flaska olivolja 😃

/Michael
1165
16
Det är problematiskt med livsmedelsimport, i synnerhet av livsmedel som redan tillverkas inom EU. Jag vet inte tullsatserna för olivolja, men anar att det är mycket höga tullar på det.[br][br]All mat som skall ut på en bred marknad går genom de fyra stora; Ica, Axfood, Coop och Bergendahls. Alla inköp brukar gå via deras inköpssystem, som inte är helt billigt att ansluta sig till. Du behöver också ha EAN-koder, och gärna någon form av kvalitetssystem som innefattar laboratorietester. Räkna också med att det kostar miljoner i marknadsföringspengar att lansera ett märke i Sverige, innefattandes att "muta" TV-kockar, annonsera i tidskrifter, betala för kampanjer i livsmedelsbutiker etc.[br][br]Du kommer behöva lager i Sverige, eftersom dessa grossister vill ha regelbundna leveranser till sina lager, gärna på exakt timme, för att ha så små lager som möjligt, men ändå kunna förse sina butiker med varan. [br][br]Gör man affärer i Sverige är ett svenskt bolag att föredra. Ett bolag utanför EU drar sig många instinktivt för att göra affärer med, eftersom det innebär att de då blir importörer med allt vad det innebär av ansvar och byråkrati.
10
Har du undersökt marknaden du ska slå dig in på? Gör en positioneringskarta på var du ska ligga innan du ens tänker tanken på någonting annat.[br][br]Sälja olivolja till pro-israeler kanske? För som du väl vet bojkottar 25% av Sveriges befolkning livsmedel från Israel.

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.