Hur många företag och företagare det finns i Sverige är inte helt lätt att utröna. Det beror mycket på hur man väljer att definiera begreppet ”företag” och vilken mätmetod man använder.
Olika källor och definitioner
Statistiska Centralbyrån (SCB) har omfattande information i sitt företagsregister. Men här ingår exempelvis bostadsrättsföreningar och därför måste datan bearbetas något. När det gäller antalet företagare finns även här olika metoder. SCB:s arbetskraftsundersökningar är ett sätt, men man kan även hämta information ur de många register andra myndigheter ansvarar över.
Trots denna djungel kan några enkla nyckeltal, som presenteras på ekonomifakta.se, ändå ge en bild av hur det svenska näringslivet ser ut:
[li]900 000 företag[/li]
[li]Drygt 400 000 företagare[/li]
[li]99,9 procent av företagen är små eller medelstora[/li]
[li]60 procent av företagen finns inom tjänstesektorn[/li]
Att jämföra dessa nyckeltal med andra länder har inte alltid varit helt lätt. Om det finns olika definitioner inom landet är det ganska självklart att det finns en uppsjö definitioner om man vänder sig mot utlandet. Dessutom har det länge funnits frågetecken om hur man ska mäta entreprenörskap och företagande överhuvudtaget.
Gemensam företagsstatistik
När nu entreprenörskap och företagande får en allt tydligare roll ökar också behovet av bra och jämförbar statistik. Därför har det europeiska statistikorganet Eurostat tillsammans med OECD sjösatt ett projekt som syftar just till att samordna metoder, definitioner och indikatorer över entreprenörskap och företagande. Det man mäter är exempelvis antalet företag, sysselsatta i företagen, nyföretagandet, konkurser, prestationer hos gasellföretag med mera. Än så länge saknas data för vissa länder och år. Men på sikt kommer den gemensamma databasen bli ett mycket viktigt underlag för beslutsfattare och sätta strålkastarljuset på ländernas styrkor och svagheter när det gäller företagande.
OECD
Organisation for Economic Co-operation and Development. Bildades 1948 för att främja återuppbyggandet av Europa efter andra världskriget med hjälp av Marshallplanen. Är idag ett samarbetsorgan för 30 industriländers regeringar och har sitt säte i Paris. OECD utgör ett forum för utbyte av idéer och erfarenheter och ett organ för analyser inom alla områden som påverkar ekonomin och den ekonomiska utvecklingen främst i medlemsländerna. Av central betydelse i arbetet är makroekonomisk utveckling, struktur- och handelspolitik.
(Hämtat från Ekonomifakta.se)