Funderar på att starta eget har många frågor börjar med några

9

Har gått i tankarna om att starta eget en tid nu och funderar på att eventuellt dra igång inom en snar framtid. Firman kommer blir en typ av verkstad som utför reparationer m.m åt i första han industrin. Vill bygga upp en bra grund att starta på innan jag drar igång, inte bara med pengar utan med maskiner, verktyg och annan utrustning.  🙂


Första frågorna är vilken bolagsform jag ska välja Enskild eller AB, har läst om skillnaderna mellan dem men jag vill höra lite åsikter/erfarenheter då jag vet med all sannolikhet är att mitt jobb går i perioder mest vår och höst och då undrar jag vad firman kostar när den står still? kostnad för värme,telefon,dator,resor m.m dessa kostnader är jag medveten om det jag funderar på vad firman i sig kostar när den står stilla? vad säger skatteverket om det?  :o
Kan också tillägga att jag till största delen kommer att jobba själv i firman och även hyra ut mig själv som arbetskraft till andra firmor då jag inte har egna jobb.

Pratade med en person som drivit en cykel affär en gång i tiden och nu står firman näst intill helt stilla och enligt honom så blir det direkt inga mer påföljder mer än restskatt då han bara säljer några småsaker per år utan att investera något kan det stämma? Tror han har ensklid firma.

//Henrik
2360
49
Enskild firma är det absolut bästa att börja med i de flesta situationer. Att först ha kostnade är inget fel om man har råd. En sådan kostnad kan du få om du anlitar mig innan företagstart vilket är helt avdragbart samt även moms nämligen start av företag.  Om du skulle vilja anlita mig, så tar jag endast uppdraget om jag ser möjlighet för dig att tjäna grovt på mina råd, annars tackar jag nej.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
9
Ok. Är i planeringsstadiet och vill inte förhasta med något än men jag tackar för tipsen de är mycket värdefulla då jag inte har erfarenhet av företagande sen förut.[br]//Henrik
9
Såg att det skrivs  en del på forumet om företag i Lettland hur funkar dessa? [br]kan jag driva min verksamhet som vanligt hemma i Sverige fast med firman registrerad i Lettland? [br]Vilka typer av företagsformer finns där? AB Enskild? [br]Vad är de största fördelarna samt nackdelarna med företag i Lettland? 
2066
22
Fördelarna är framförallt i form av mindre skatt om du även är bosatt i Lettland om jag förstått det rätt.
Med vänliga hälsningar,
Jonathan
1165
16
Så länge man är skriven i Sverige så skall man betala svensk skatt på de pengar man disponerar över. Fördelar med att ha ett företag utomlands kan vara att företagsbeskattningen där är lägre, och att du då vid ett framgångsrikt företagande kan bygga upp en förmögenhet.[br][br]Min åsikt är dock att man nästan med garanti får en hel del med Skatteverket att göra om man använder sig av bolag utomlands för sin svenska verksamhet. De är mycket misstänksamma, inte sällan har de ganska gott fog för den misstänksamheten också, och frågan är om inte din eventuella förtjänst av att beskattas lite mildare utomlands äts upp av mer krångel på hemmaplan.
2360
49
SIA (AB) är företagsform som är bra att ha. Som enmansföretagare  kan man skapa en bra grund för företagandekapital. Skatten är mycket låg för vinst men tar du ut den så läggs den till svensk inkomst så då är det inte mödan värt. En förutsättning är också att det rör sig om lite större inkomst samt en del runt omkring detta. Det finns även  en del andra alternaiv.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
9
Ok det gäller å tänka vilken fördel som är bäst för sitt syfte med firman  :)
2360
49
Är man ung och inte har starkare bindning till Sverige och kan arbeta var man vill så är det klippet att bo i Riga och ha företaget där. Man kan ju faktiskt pendla och när du flyger från Riga ex 20.00 är du i Sverige 19.50 :winner.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
9
Det låter bra  :D Fast det kanske vore bra om man lärde sig språket lite bättre  :nicka
2360
49
Att lära sig några ord på lettiska gör folket glada och man börjar prata som man kunde allt. Mig förstår de men själv finns det luckor som fylls igen varje gång jag är där. Men Engelska är det alla lär sig numera och det går blixtsnabbt med datorns inträde i början på 90-talet då landet bröt sig ut från öst öst :D. Sedan finns det en förträfflig auktoriserd svensk-lettisk tolk och översättare som kommer att vara där mer och mer som heter Ilze Arenander. Jag känner henne, jag har varit gift med henne sedan 1996. :winner :bravo :LOOOL.
Lars Arenander. Utgivare av boken KVINNA I STRID
9
Det låter alldeles utmärkt  :bravo

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.