Ägare till AB hyr ut sig själv

3
1
Här är en ägare till ett AB som hyr ut sig själv och har fakturerat kunderna via aktiebolaget. Detta har alltså bokförts som försäljning av momsfri tjänst, läkartjänster, vilket ligger helt utanför aktiebolagets verksamhet.
Detta har han gjort för att få in nödvändigt kapital i verksamheten och har ej tagit ut en krona för egen räkning. Nu har detta orsakat att aktiebolaget gått med vinst och skattats därför.
Men, som jag ser det, så är väl detta egentligen ett lån från aktieägaren eller ......
Är det någon som kan hjälpa mig?
103
33
Hur ser du detta som ett lån? Hur ser ditt resonemang ut? Jag förstår inte hur du kan få detta till att vara ett lån från aktieägare, förklara gärna hur du tänker runt denna slutsats. I mina ögon så ser det ut som vanlig inkomst i företaget och företaget har gått med vinst och därmed ska beskattas, men jag kanske förstår dåligt eller inte fattar helt enkelt. .
3
1
AB har 2 delägare och den ena har utfört läkartjänster som han har låtit AB fakturera och fått betalt för, istället för att kunderna betalt honom lön för detta. Han har ej heller tagit ut någon lön i AB Bolaget bedriver verksamhet som omfattar inköp av kompositer-, polymer-, keramiska-, slitage-, transportbands- och kross produkter och utför service, reparationer av stenkrossa och betongstationer, samt att förvärva, äga, bygga, förvalta fastigheter samt tomtmark, uthyrning av egen eller arrenderad egendom samt och att avyttra fast egendom samt att bedriva härmed förenlig verksamhet. Läkartjänster ligger ju inte ens i närheten av den ordinarie varksamheten därför ville jag se de som ett lån från ena ägaren och att det skulle konterars som Lån från ägare på konto 2393. Hur tänker du?
103
33
Har delägaren som jobbat in pengarna i företaget skattat för inkomsten och lånat ut pengarna sedan till bolaget? I så fall är det ett lån, men om han inte skattat någonsin för pengarna så är det ju inkomster i verksamheten som skall skattas för oavsett företagets verksamhetsområde. Hoppas någon av våra redovisningsproffs på forumet kan flika in ett mer bättre svar i tråden.
3
1
Nej det har han ju inte gjort eftersom företaget fakturerat för läkartjänsterna. Men jag förstår ditt resonemang, men då borde det väl bokats upp en skuld till ägaren, i bokslutet, i forma av Upplupen lön som han får skatta för när han får den. Eller........
103
33
Som jag sa innan, hoppas någon av våra redovisningsproffs på forumet kan flika in ett mer bättre svar i tråden. Då jag inte är något proffs på bokföring, dock nyfiken på din frågeställning med .. =)
3
1
Ja, det hoppas jag också på då jag ska försöka se till att detta blir rätt i det bokslut jag lovat göra. Det är alltid svårt när man tar över efter någon annan som har gjort en massa konstigheter man inte förstår fast jag jobbat med redovisning i över 50 år

Du måste vara inloggad för att kunna skriva i forumet. för att registrera dig som medlem.