De flesta hus som byggs i Sverige är trähus vilket beror en hel del på tradition men också på att så stor fokus ligger på kataloghusen som är byggda av detta material. Men intresset för stenhus växer och det finns det goda anledningar till. Här är 10 anledningar till att bygga ett hus av betong och sten istället för av trä.

1. Stenhus är mycket hållbara

Det är inte så svårt att förstå att ett hus som är byggt av betong och sten håller längre och bättre än det som är gjort av trä. Det kan varje mäklare som ser gott om objekt av både trä och sten intyga.

2. Man får ett jämnt inomhusklimat

Sten är ett trögt material och det gör att man i ett stenhus får ett jämnare inomhusklimat. Man ligger på ungefär samma temperatur och kan ha liknande luftkvalitet året om vilket är mycket bra för de som bor i huset.

3. Mindre risk för mögel

Stenen gör det också svårt för mögel att få fäste. Numera så vet vi att mögel är mycket skadligt för hälsan så man kan säga att stenhusen är bra val då man vill undvika problem med allergier och andra obehagliga hälsoeffekter som mögelskador kan leda till.

4. Stenhusens konstruktion är säker

Betong och sten är starka och pålitliga material som ökar säkerheten i huset. Man får en säker konstruktion där varje byggblock fungerar på ett bärande och isolerande vis. Det här är också bra vad gäller fukt.

5. Mindre underhåll

Då man inte får problem med mögel eller trämaterial som slits snabbt så behöver man inte riva upp väggar och reparera med jämna mellanrum. Det finns ju forntida stenhus som i stort sett står kvar i skogen precis som de en gång var, och de moderna stenhusen håller ännu högre kvalitet.

6. Högt andrahandsvärde

Ett hus som håller hög kvalitet och som inte har problem med mögel och fukt får också ett högt andrahandsvärde. Det blir viktigt den dag så man bestämmer sig för att det är dags att flytta till en mindre bostad och man vill få ut mest möjliga av huset.

7. Behagligt inomhusklimat

På sommaren så är det svalt och skönt i stenhuset och under vintern så ger den goda isoleringen värme utan att man för den sakens skull får dålig luft. Med modern konstruktion och ventilation så har man alltid ett behagligt inomhusklimat i ett hus av betong och sten.

8. Lägre uppvärmningskostnader

Det kostar mer att bygga stenhuset men sedan så får man lägre kostnader för uppvärmning då huset har god isolering. På samma vis så kostar det mindre att kyla hemmet under sommarens heta månader.

9. Bättre försäkringspremie

Man får normalt sett en lägre premie på hemförsäkring om huset är byggt av sten eller betong. Det är också något som motiverar den något högre kostnaden för själva bygget.

10. Sten och betong brinner inte!

Ytterväggarna i ett sten- och betonghus kommer inte ruttna, de möglar inte och dessutom så brinner de inte. Man får alltså ett hem som är säkrare vad gäller brandrisk och det känns tryggt och bra för de som bor i det.

Mer information om fördelarna med stenhus går att hitta hos Unika Stenhus

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.