Del 3 om blockkedjan - del 1.

Blockkedjan är egentligen bara ett glorifierat protokoll för att se till att databaser är synkroniserade med varandra. Det är ett sätt för oss alla att samsas om vem som har vad, utan att behöva fråga en mellanhand. Det är inte mer komplicerat än så. Fast samtidigt är det extremt mycket mer komplicerat än så. Frågan innan man ger sig in på det komplicerade brukar vara av en enklare natur nämligen: Vad kan man använda blockkedjan till?

Blockchain

Enkelt så kan man uttrycka det som att blockkedjan låter dig skicka och lagra digitalt värde. Väldigt likt det en modern bank tillåter dig att göra idag. När det kommer till att just skicka värde så tillåter blockkedjan dig att skicka det lika enkelt som ett mejl men lika kontrollerat som att ge ifrån dig kontanter. Du kan alltså skicka pengar direkt till en annan person, en bank eller ett företag för ett köp av en produkt precis som du skulle göra idag med ditt kreditkort eller med dina kontanter.

Blockkedja databas

Däremot bör det noteras att eftersom blockkedjan enbart är ett protokoll för att hålla databaser synkroniserade om en viss sanning så kan den enbart göra detta med saker som den själv kan kontrollera. Detta låter lite komplext men kan enkelt beskrivas så här:

Bitcoins blockkedja kan lagra och skicka Bitcoin. Inte svenska kronor, inte amerikanska dollar, inte guld, inte hus. Den kan enbart skicka Bitcoin. Detta eftersom det i slutändan är Sverige som bestämmer över svenska kronan, USA som bestämmer över dollarn, den fysiska världen som bestämmer över guldet och en kombination av den fysiska världen och lagar som bestämmer över vem som äger vilket hus.

Detsamma gäller för att lagra värde med blockkedjan. Blockkedjan kan hålla ditt värde på ett mycket effektivt sätt. Eftersom den är helt digital så kan du lagra det på alla tänkbara sätt som du kan lagra digitala filer på. Lagra dem på datorn, i telefonen, nedskrivet på en papperslapp eller i huvudet. Men den kan så klart enbart lagra sitt eget värde.

btc

Om man var lite filosofiskt lagd kanske man skulle kunna säga att blockkedjan kontrollerar sin verklighet medan resten av världen kontrollerar sin verklighet. Svenska kronan befinner sig alltså inte i samma verklighet som exempelvis Bitcoin och dess blockkedja och därför kan inte Bitcoins blockkedja kontrollera den svenska kronan.

Du kan alltså använda blockkedjan för att skicka och lagra värde. Men enbart blockkedjans eget värde.

Del #4: När behöver du en blockkedja?

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.