Del 5 om blockkedjan - del 1.

Vilken typ av blockkedja kommer vinna? Kommer vi ha centraliserade blockkedjor eller decentraliserade? Vinner den som är snabbast? Den som har bäst marknadsföringsmuskler? Den som har coolast roadmap? Eller den som är säkrast?

Jag vet såklart inte framtiden, och skulle aldrig våga påstå att jag vet vilken av alla blockkedjor som kommer bli den vi bygger hela vår ekonomiska existens på men jag är relativt säker på att framtiden är öppen och inte stängd för blockkedjor.

Låt mig få förklara mitt resonemang här:

Stängd vs Öppen blockkedja

När internet var nytt så var det precis som blockkedjor är idag. Nämligen långsamma, komplicerade och utan minsta hänsyn för mänskliga misstag. Många företag såg potentialen i internet men såg också att det fanns många brister med det. De satte därför ut för att bygga sitt eget, bättre, internet vilket ofta refererades till som intranät.

Dessa intranät var snabbare, de var bättre, de var vackrare och de hade dessutom tagit bort allt fuffens och all porr som internet ”plågades” med. Det var internet förpackat som en produkt man kan få en styrelse att godkänna, inte som ett protokoll för informationsöverföring.

Konsekvensen blev, som vi alla känner till idag (eftersom du just nu antagligen använder internet för att läsa just denna artikel) att vi som samhälle slöt oss runt det öppna internet istället för det mer polerade intranäten. För även om internet var helt uruselt till en början så har det utvecklats till någonting otroligt som vi människor utnyttjar varje dag i de flesta aspekter av våra liv.

Stängd Öppen blockchain

Precis samma transformation kommer, i min mening, ske med blockkedjan. Vi kommer se hur den börjar som ett sorts nischprojekt för nördar till att bli det vi i slutändan använder för värdeöverföring globalt. Bankerna kommer bygga sina egna blockkedjor, kalla dem för massa fräcka ord och sedan låta dessa projekt rinna ut i sanden då de noterar att de inte kan konkurrera med hela mänsklighetens förmåga att innovera. De öppna kommer, i min mening, än en gång vinna över det stängda. Även om det stängda just idag kanske ser ut att vara ljusår före.

Öppenhet fostrar kanske inte den snabbaste utvecklingen, men det fostrar den bästa. Med ett öppet protokoll för informationsöverföring så fick alla testa och utveckla sina idéer för att göra överföringen snabbare, stabilare och bättre.

Det samma kommer hända med just värdeöverföringen genom blockkedjan. Vi kanske inte tycker blockkedjan är så mycket att hurra över idag men då öppenhet och frihet att innovera kring det sätt vi flyttar värde plötsligt nu har frigjorts så kommer förändringen förr eller senare. Bankerna kommer behöva konkurrera med oss alla. Precis som posten behövde göra mot oss när internet blev tillgängligt.

Och vi såg ju hur bra posten lyckades konkurrera ut internet...

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.