Del 2 om blockkedjan - del 1.

Blockkedjan tar pengar och gör dem mer effektiva och lättare att hantera. Men för många av oss verkar det kanske mest krångligt. Vad ska detta vara bra för och vad ska detta leda till?

Som tur är så behöver vi inte sitta här och gissa vart vi är på väg i blindo utan de flesta av oss har redan varit med om en liknande transformation, en liknande omställning av ett helt samhälle. Nämligen transformationen som internet hade på sättet vi skickar information.

En digitalisering skedde. En digitalisering som, tillsammans med klyftig kryptografi, fick vem som helst att kunna skicka information till vem som helst, utan en mellanhand. Men för att förstå och jämföra hur dessa två transformationer kommer likna varandra, låt oss börja med att bryta ner vad som hände när internet tog över och sedan jämföra detta med vad blockkedjan innebär.

1-vardeoverforing

Från början flyttades information direkt mellan parter. Peer-to-peer i dess primitivaste form kanske man skulle kunna kalla det.

2-varde-bank

Men med takt att samhället utvecklades så blev också centraliserade lösningar såsom post-väsendet ett bättre alternativ för de flesta. Man skickade alltså informationen genom en tredje part istället för direkt. Man offrade intimitet för effektivitet.

3-overfora-kryptokod

Med digitaliseringen kom också den digitala versionen av detta. Vi kunde då plötsligt skicka information till någon annan genom centraliserade lösningar. Än en gång ett offrande av det privata till förmån för det mer effektiva.

4-peer-to-peer

Men med innovationer som kryptografi tillsammans med denna digitalisering så hade vi helt plötsligt någonting helt nytt. Nämligen möjligheten att skicka information direkt till någon annan utan att först behöva avslöja informationen till en mellanhand.

Då kunde posten läsa det du skrev om de ville. Idag kan du skicka ett meddelande till någon annan där det företag som skickar vidare meddelandet inte själv kan läsa. Endast du och mottagaren ser vad som skickats. Effektivitet utan att offra det privata, kanske man kan säga.

5-kryptovaluta-guld

Blockkedjan följer samma mönster. Till en början skickades värde direkt mellan parter. Guld, ris, salt och kossor direkt mellan köpare och säljare.

6-kryptovaluta-pengar

Med tiden så effektiviserades det hela och pengar som utfärdades av centrala hubbar blev normen istället. Likt internet så är detta samma mönster, nämligen en uppoffring av det privata för det effektiv.

7-blockchain

Digitaliseringen fortsatte i samma mönster. Effektivare sätt att skicka värde men som kräver en central auktoritet som kontrollerar och utför det hela. Banker, VISA eller PayPal, alla gör det hela enklare för dig, men de är i slutändan i kontroll, inte du.

8-bitcoin-blockkedja

Blockkedjan är nu här och ger oss samma utvecklingsmöjligheter för värdeöverföring som för informationsöverföring. Den erbjuder direkt, peer-to-peer värdeöverföring mellan två parter utan att någon mellanhand kan kontrollera, justera eller avfärda det hela.

Blockkedjan kommer alltså påverka oss på precis samma sätt som internet gjorde men inom ett annat område. Då internet påverkade sättet vi skickade information på, så kommer blockkedjan påverka sättet hur vi skickar värde. Blockkedjan kommer alltså göra med bankerna vad internet gjorde med posten. Så lär dig, anpassa dig, eller konkurreras ut.

Del #3: Vad kan blockkedjan användas till?

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.