År 2015 grundades ett nytt svenskt modeföretag: NA-KD. Sedan dess har bolaget stått för en imponerande resa som lett till att de nu kan titulera sig en av Europas topp 20 snabbast växande verksamheter.

 

Faktorerna bakom NA-KD:s framgång är många. En av de mer uppenbara är att de gång på gång lyckas designa trendiga kläder som faller publiken i smaken. Nu har det blivit dags igen. I början av mars månad lanserade NA-KD sin senaste kollektion – helt i denim. 

Denim en av de stora modetrenderna 2023

Denim är en trend som aldrig tycks dö ut. Den tog sin början under 50-talet då jeansbyxan slog igenom med besked i modevärlden, bland annat tack vare James Dean. Sedan dess har denim-trenden vuxit och tagit nya former. Under 2023 är det inte bara byxor i jeans som är populärt, enligt modeorakel är denim från topp till tå, så kallat ”double denim”, något av det mest trendiga man kan bära.

 

Att jeansmaterialet gör succé under 2023 sker bland annat mot bakgrund av att Kate Moss bar ett par uppmärksammade oversized jeans under modeveckan i Milano i slutet av fjolåret. Därefter har stora modehus som Alexander McQueen presenterat outfits som helt utgörs av jeans på visningar inför våren och sommaren 2023.

De olika modellerna i NA-KD:s denim-kollektion

Årets denim-trend är en bred sådan som kan tilltala de allra flesta, då såväl mönstrat som slitet, vitt som brett är modernt. Detta syns tydligt i NA-KD:s kollektion, som blandar det bästa av de olika världarna. Kollektionen står på fem ben: skinny, straight, wide, flare och mom fit.

 

Skinny jeans är ett effektivt sätt att visa upp sina kroppsformer. Här sitter byxan tätt inpå kroppen från midja till fåll. Såväl låg som medelhög och hög midja ingår i kollektionen.

 

Straight jeans är ett mer avslappnat alternativ till skinny. Här sitter materialet fortfarande tätt inpå kroppen, men exponerar inte kroppsformerna lika tydligt då byxan går rakt ner från midja till fåll. En klassiker som aldrig tycks gå ur tiden!

 

Wide jeans är ofta ett mer bekvämt alternativ till såväl skinny som straight, men man behöver inte kompromissa med stilen. Vida jeans är nämligen en av de nu hetaste trenderna i denim-väg.

 

Flare jeans är en modell som inte sällan kallas för ”utsvängda jeans”. Byxan sitter tight över midja och lår, för att sedan breda ut sig ju längre ner mot fållen man kommer. Ett par flare jeans kan på så sätt bidra till en mer iögonfallande look.

 

Mom fit jeans är ett begrepp som kom redan runt 80- och 90-talet, men som många bekantat sig med först på senare år. Denna modell har blivit mycket uppskattad främst då den vanligtvis är hög i midjan, lösare runt låren och slutar ungefär vid ankeln.

Ekologiska material dominerar

Jeans består av bomull, som ofta tillverkas med skadliga bekämpningsmedel. Miljöfrågan är i dag mer aktuell än någonsin, och för att denim-trenden ska kunna blomstra på nytt krävs att företagen använder sig av nya lösningar än under jeansens tidigare guldåldrar. NA-KD:s metod är att använda sig av ekologisk och återvunnen bomull.

 

År 2022 bestod företagets totala denim-produkter av 77 procent ekologisk bomull. Ekologisk bomull använder sig till stor del av regnvatten under tillväxtprocessen, och inga gifter, vilket har potential att minska jeansens klimatpåverkan.

 

NA-KD:s denim-kollektion finns tillgänglig att utforska och handla via deras webbplats.


0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.