En stor del av Jens C Hilners framgång som fotograf och egen företagare beror till stor del, enligt honom, på sättet han har valt att marknadsföra sig själv. Det är på ett lite aggressivt, men ändå på ett positivt sätt. Här berättar han själv en del om hur han har gjort och tänkt.

I början kändes det inte alls naturligt att vända kameran mot mig själv, men efter lite övning och när jag insett vilken fantastisk effekt det hade marknadsföringsmässigt, så har selfies blivit en naturlig och positiv del i mitt arbete.

Förr tog inte folk bilder på sig själva som de gör idag, men tack vare det här med "selfie-fenomenet” så har detta ändrats helt. Vi har aldrig tagit så mycket bilder på oss själva som vi gör idag.

Likt en dokusåpa ger jag mina följare en möjlighet att följa mig som fotograf. Många vet vem jag är för att jag på ett aktivt sätt syns hela tiden, mina följare kan följa med på mina uppdrag och äventyr och detta leder i sin tur till att jag får nya kontakter, fler jobb och dörrar öppnas för mig. När folk tänker fotograf så tänker merparten av mina följare på mig.

Det behöver inte vara märkvärdiga händelser som man dokumenterar. Huvudsaken är att man gör det kontinuerligt och försöker ha en röd tråd i sitt berättande.

Jag känner till många duktiga ensamföretagare, som tyvärr inte syns och det ger dem färre uppdrag och möjligheter. Många vågar helt enkelt inte ta plats och exponera sig själva för massorna.

Är det Jante som spökar eller är det dåligt självförtroende? Att våga synas kan kännas som ett stort och svårt steg att ta.

I mitt privatliv så är jag varken social eller har ett stort självförtroende och det är sällan som jag själv startar en konversation med någon.

I mitt yrke som fotograf så har jag fått lära mig att vara social och utåtriktad. Från att stå inför 10 pers och knappt kunna få fram orden, från att ta två drinkar innan nätverksminglet till att stå och föreläsa inför 300 personer och tycka det är det roligaste som finns.

Om du vågar synas, så kommer du att utvecklas som person och det kommer att ge dig en snabbare framgång. Folk älskar att följa vad andra gör och ju mer genuin du är, desto större framgång kommer du att få. Många är trötta på att följa tillgjorda personer för de vill helt enkelt kunna känna igen sig.

Så våga vara dig själv. Våga synas. Ta över världen.

Att bara visa bilder på vad man gör och inte visa vem som står bakom allt, är både förlegat och tråkigt. De flesta av oss är intresserade av andra människor och vi vill veta vilka de är och vad de gör och varför.

Lika väl som att vi ser på ”reality tv”, så vill vi "följa folk" i sociala medier.

Du får se det som att du skapar din egna reality tv, där du kan bestämma allt själv. Du har alla möjligheter i världen att skapa din egna ”tv-kanal” eller ”internet tidning”; För du har tillgång till Youtube, Facebook, Linkedin, Instagram, bara för att nämna några.

De fungerar ju som tidningar och TV gjorde förr. Förvänta dig inte att någon ”gammelmedia” kommer och knackar på din dörr, för det kommer troligtvis aldrig att hända och dessutom har det inte samma effektivitet som sociala medier, när det gäller spridningseffekten. Jag var med på Metros första sida i en stor artikel, inget hände, inte ett samtal, ingen sa något men när jag började sprida artikeln själv i sociala medier då hände det grejer och då fick jag respons.

Steg 1

Hur gör man för att komma igång med selfies på ett professionellt sätt, särskilt när man tycker att det är jobbigt och varför skall man göra detta?

Först och främst måste man komma underfund med varför man gör det. Har man tagit 20 bilder och står och väljer ut den snyggaste, då kan man lägga ner direkt. Vill man ragga så finns det andra forum för detta. En för snygg bild kan även ha motsatt effekt, d.v.s. att inlägget uppfattas som oseriöst. Det är lätt att folk tolkar det, som att du snarare är ute efter att visa upp dig, än att förmedla ett budskap. Det är också konstaterat att folk inte gillar när andra är allt för snygga. Att marknadsföra och visa bilder på sig själv handlar i grund och botten om en sak, att få folks uppmärksamhet och att få folk intresserade av vem man är och vad man gör. Lyckas man med detta, så leder detta till fler uppdrag och man tjänar mer pengar, vilket i sin tur gör att du själv och dina nära och kära kan få fler möjligheter.

Hur man går till väga är antingen att man berättar sina historier med hjälp av selfies, då i kombination med annan marknadsföring givetvis. Förhoppningsvis förstår man att detta är viktigt för ens karriär och känslan av att det är pinsamt blir som ett minne blott. Det är inte pinsamt att tjäna pengar och bli framgångsrik.

Steg 2

Att vända kameran emot sig själv är inte lätt, för denna lilla plastbit, med lite sladdar och allt i kan kännas oerhört skrämmande när den vänds mot en själv.

Träna hemma genom att ta selfies och bli van att rikta kameran mot dig själv och lär dig att det inte är så farligt. Försök att inte fixa till dig, för att du skall ta en selfie, för folk vill följa genuina personer. Tänk på att berätta en historia med din bild.

Här är några grundpelare som gärna skall synas på en bild.

1. Var du är (50% av bilden)

2. Vad du gör

Använd en selfiepinne, så att du får med bakgrunden och kan berätta var du är. Om bilden bara är på ditt ansikte, så säger det inte så mycket.

Steg 3

Lägg upp en bild och skriv en text till den; Om vad du gör och dina tankar kring detta. Var genuin.

Du kan t.ex. lägga ut en bild och skriva så här: Nu lägger jag ut en selfie i mitt försök att att börja marknadsföra mig själv, även om jag hatar det, men får hoppas att det känns bättre i framtiden. Jag vill visa mina "följare" vem jag är och vad jag gör. Jag hoppas att ni vill vara med på min lilla resa. Vad vill ni se och vad vill ni ta del av?

Steg 4

Kommunicera inte bara att allt är bra och positivt, utan berätta om när något är mindre bra också, så att folk förstår att du är en riktig människa och inte perfekt på alla sätt och vis.

Steg 5

När du väl kommit igång, så börja lära dig lite om foto och filmning, så att du med tiden kan förbättra dina bilder och filmer rent kvalitetsmässigt.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.