Elisabeth Lendelund i Dalby utanför Lund är multientreprenören som alltid går sin egen väg. Eller vad sägs om en företagskombination av hästar, hudkrämer och rawfood? Till det kommer planer på ännu flera verksamheter. På idéplanet är kreativiteten oändlig.

Elisabeth Lendelund startade sin företagarresa 1997. Det var under föräldraledigheten med sitt första barn då det första projektet var en antikaffär. Hon berättar:

– Med en baby som sov tolv timmar på natten och därutöver fem till sex timmar på dagen så hade jag energi över. Det var så mycket jag ville skapa.

År 2000 var det dags för nästa barn. Samma sak då, barnet sov på nätterna och då var det dags att starta nästa bolag som hette Lendelundens naturprodukter. Hon började sälja egentillverkade hud- och hårvårdsprodukter gjorda av rena råvaror. Hon fortsätter:

– Jag hade börjat fundera över vad hudkrämer och schampon ute i handeln innehöll och jag kände mig absolut inte nöjd med utbudet. Det var det som gjorde att jag började göra egna.

Idag har Elisabeth Lendelund företaget Naturkosmos tillsammans med sin man Finn Lendelund. De säljer egna produkter under märket Crearome samt andra kvalitetssäkrade varumärken varav några har funnits på marknaden sedan 70-talet. Man kan också köpa egna råvaror för att blanda egna produkter till hud och hår av örter och eteriska oljor i grunden.

– Vi bistår med kunskap om hur man gör. Vi har välbeprövade recept och håller även kurser. Kunderna får gärna ringa och fråga oss om råd när de behöver.

Paret Lendelund har också ett café med nyttig mat och catering. Rawfood finns på menyn liksom glutenfritt. I anslutning till cafét finns en lokal för yogakurser. Till detta kommer en ridskola med islandshästar som ligger på en gård i Torna Hällestad, några kilometer bort. Här erbjuds turridning och kurser för många olika grupper.

Inget är enkelt och det finns naturligtvis både för- och nackdelar med att ha flera olika ben i sitt företagande. En fördel, enligt Elisabeth Lendelund är att man blir mindre sårbar samt att det är roligt att ha flera bitar, det ger ökad kreativitet. Man har flera olika kundgrupper parallellt och om det skulle vara så att någon av verksamheterna inte fungerar så har man något annat att luta sig mot. Nackdelarna med att stå på flera ben är att man kan bli lite splittrad när man ska bestämma sig för vad man ska fokusera på i marknadsföringen.

Det finns nog många som drömmer om att ha den här typen av verksamheter, men det är inte många som gör slag i saken och verkligen startar något. Elisabeth Lendelunds entreprenörsanda går inte att ta fel på och hon strålar av entusiasm. Verksamheterna ger henne mycket glädje och energi och det sprider sig i sin tur till både människor och djur.

– Kontakten med våra islandshästar betyder mycket till exempel. Hästarna är på sätt och vis ”terapeuter” och när man är hos dem så lever man i nuet och eventuell stress försvinner. Kontakten med djur och natur är läkande, det ser jag väldigt ofta och det ger mig dubbel glädje när jag ser att andra upptäcker detsamma.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.