Spara pengar genom att resa och upptäcka världen? Det är fullt möjligt om du driver ett företag online och faktiskt en av anledningarna till att många väljer att lämna Sverige för ett tag - eller för gott. Här delar digitala nomaden Yasmine Morrison med sig av tre goda anledningar att undersöka möjligheten.

Yasmine har varit egen företagare sedan 2011 och har drivet ett flertal företag – några som varit framgångsrika och några som misslyckats. Under tiden som företagare har hon levt en hel del på resande fot och anammat livsstilen som digital nomad. Även fast hon har haft Sverige som bas har hon kunnat bo och leva i tio olika länder och totalt besökt hela 100 länder. Idag är hon en av medgrundarna till Svenska Nomader som är ett Community för likasinnade i Sverige. Nedan berättar Yasmine om egna erfarenheter och varför livsstilen passar den som vill driva eget.

1. Spara pengar

Många förknippar inte livet som digital nomad med att spara pengar men det är faktiskt ett utmärkt sätt att spendera mindre på. Enligt Nomadlist, som är en ”indexsajt” för digitala nomader, kostar det ca 33 000 kr/månad att bo i Stockholm jämfört med t.ex. Budapest där månadskostnaden ligger på ca 16 000 kr och Thailand runt 12 000 kr.

Det finns dessutom flera sätt att göra smarta lösningar på hemmaplan. Till exempel om du äger en bostad kan du hyra ut den. Oftast så räcker den intäkten till den nya hyran och kanske till och med att den kan hjälpa till med andra kostnader så som resor.

Dessa pengar kan sedan läggas på att utveckla ditt företag.

2. Vidga ditt nätverk

Enligt Yasmine är det bästa med att vara digital nomad möjligheten att träffa människor från hela världen, varje dag. En typisk digital nomad-kontakt känner oftast folk runt om hela världen vilket betyder att ditt nätverk vidgas snabbt och till oväntade platser.

Det finns folk som säger att man aldrig är mer än tre kontakter från en person, enligt Yasmine och hennes erfarenhet, tror hon till och med att man kan koka ner det till en eller två. Efter två månader på Bali kändes det som att hon skaffat sig mer kontakter än vad hon skulle kunna göra i Stockholm på ett år.

Se även: Camilla är digital nomad och hjälper nu andra att göra samma resa

3. Inspiration och nya idéer

Något annat som Yasmine verkligen uppskattar med livsstilen är att man lär sig väldigt mycket nytt. Och då handlar det inte bara om att uppleva en ny plats eller att få nya kontakter utan även att man blir strategisk när det kommer till att lära sig nya saker.

co-working-ställen, som blir allt vanligare och passar in med en platsoberoende livsstil, delar man kontor och kaffemaskin tillsammans med personligheter, ofta med en bredd av kompetenser och erfarenheter från hela världen. Alltså en perfekt plats för att lära sig saker man inte kan, eller känner till något om sedan tidigare.

För att återgå till Bali så berättar Yasmine om co-working-stället Hubud vilket anordnar s k skill sharing flera gånger i veckan. Det innebär att en medlem får dela med sig utav sin expertis i en workshop eller via en presentation. På andra co-working-ställen har hon även sett och medverkat i mastermind-grupper som går ut på att hjälpa varandra med nuvarande problem och komma på nya idéer tillsammans, och vem vet, kanske får man själv en ny idé.

Så våga ta steget! Det är en livsresa som kommer färga resten av ditt liv.

Läs mer: De startade import och försäljning av båtar och godis i Phuket, Thailand

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.