Med rätt planering och genomtänkt arbete kan nu vara en utmärkt tid att starta eget företag.

Men varför skulle man vilja bli nyföretagare med alla risker det innebär?

Här listar vi 10 fördelar med eget företag.

Vilka passar in på dig? Att bli företagare passar inte alla, så det är bäst att vara ärlig mot dig själv.

När du startar eget företag blir du också din egen chef

Trött på att andra bestämmer vad du ska göra på dagarna? Som egenföretagare är du chef. Du har friheten att göra saker hur du vill, när du vill och du kan jobba för att nå dina egna mål som du väljer. Men frihet kommer aldrig av sig självt och dina egna beslut måste du ta 100 % ansvar för. Men har du entreprenörsanda bör du se det som en stor fördel.

Som egenföretagare får du göra det du är intresserad av

Om du sitter fast bakom ett skrivbord, jobbar som TM-säljare och säljer försäkringar eller telefonabonnemang till ointresserade kunder, skulle du kanske vilja syssla med något annat i livet. Oavsett vart du befinner dig finns en väg ut - bort från tristessen och det monotona. En av de stora fördelarna med att vara entreprenör är att man kan välja att jobba med precis vad man vill. Förutsatt att du gjort en marknadsundersökning, alltså kollat om någon vill köpa det du tänkt erbjuda, kan du exempelvis göra om din hobby till ett lönsamt företag. Med möjligheterna inom e-handel och internet (att gratis kunna söka och läsa sig till kunskap) har det kanske aldrig funnits så många hjälpmedel som nu för att komma igång och hitta sin nisch. Lästips: 32 bra sätta tjäna pengar online hemifrån.

Ditt företag skapar dina tidsfrister

Stämpla in och ut från ett enformigt jobb kan knäcka vem som helst efter ett tag. Som egenföretagare bestämmer du dina egna arbetstider och målsättningar. Självklart kan du inte ligga och dra dig i sängen fram tills eftermiddagen - det kommer att krävas självdisciplin. Men att sträva mot att nå sina egna målsättningar kan skapa en stark drivkraft och motivation till att jobba hårdare för att lyckas med företaget.

Att vara egen företagare är utvecklande och stimulerande

Om du övervägt entreprenörsresan själv utan kompanjoner har du säkert tänkt ut på vilket sätt du vill jobba. Att vara entreprenör innebär en fantastisk möjlighet att få förverkliga sig själv och sina idéer. De ekonomiska hindren som finns ska dock inte underskattas och många gånger är det tufft att betala in skatter och avgifter i tid, men frukterna av arbetet väger ändå tyngre för de allra flesta. Det borde också tilltala dig att få göra saker på ditt eget sätt, istället för att utföra jobb som andra planerar in åt dig.

Det är inte svårt att starta eget 

Nyheter, diverse företagarorganisationer och personer som misslyckats skriker högt och lyfter fram berättelser om höga skatter och byråkrati som små företag måste ta itu med på daglig basis. Men under de senaste åren har flera steg tagits för att förenkla för småföretagare samtidigt som bolagsskatten har sänkts. Staten med EU i ryggen satsar miljardbelopp varje år på att hjälpa fram entreprenörer och har ett stort antal organisationer som finns till för att hjälpa just dig. Det finns även privata initiativ som NyföretagarcentrumSvenskt näringsliv (För att inte glömma sajten du läser på nu.) och en uppsjö av hemsidor som finns till för att hjälpa dig att komma igång med ditt företag. Sverige är också ett relativt tryggt land med fungerande lagar och en stabil ekonomi som i alla fall hittills stått stadigt i lågkonjunkturer. Det är några anledningar till att Sverige är ett bra land att bedriva en affärsverksamhet i.

Allt är långt ifrån bra, men även för den mest pessimistiska får vi nog ändå konstatera att det finns grader i helvetet.

Några sajter som kan vara bra att känna till:
www.almi.se
www.verksamt.se
www.tillvaxtverket.se

Du kan tjäna mycket pengar i den egna verksamheten

Om du tror att det bara är stora företag som gör stora vinster så har du fel. Det finns otaliga historier om företagare som hittar på en affärsidé, genomför den med hjälp av konstens alla regler och på bara några år har tjänat en ansenlig summa pengar. Nu ska vi vara ärliga och inte bara fokusera på solskenshistorier, även om det är spännande att nämna. För de flesta bolagsägare innebär det hårt arbete i många år, ofta med några uppstartsår med sämre privatekonomi. Även om uppstartsfasen kan vara jobbig med långa arbetsdagar och låga inkomster så kan belöningen vara väl värt mödan. När väl företaget rullar på och du får skörda frukterna är känslan riktigt härlig. Lyckas du dessutom sen att anställa bra medarbetare kan arbetsinsatsen minska samtidigt som intäkterna fortsätter att öka.

Det är omväxlande arbete att vara företagare

Att hantera kalkyler, offerter och myndigheter ena minuten, leverantörer nästa, en upprörd kund därpå och sedan sätta sig i bilen för att ta en titt på ditt nya kontor. En entreprenörs vardag är inte bara fullspäckad med arbete, den är också väldigt omväxlande. Känner du dig omotiverad av enformigt arbete så är en lösning definitivt att starta företag. Du kommer att få möjlighet att utnyttja alla dina förmågor och talanger. Det bygger självkänsla och fyller vem som helst av glädje mellan varven av förtvivlan när inget går som det ska. Så var beredd på en känslomässig berg och dalbana - men visst är det härligt med variation?

Du kan ha en karriär vid sidan av ditt företag

Om du inte har lust att ge upp en regelbunden inkomst från en fast tjänst, kan du alltid stanna kvar som anställd medan du startar och driver igång bolaget. Det kan vara svårt att balansera de två verksamheterna samtidigt men med ekonomisk trygghet så tar du bort en av de hinder som många tycker är jobbigt. Men kolla bara så du inte bryter något avtal med din arbetsgivare. Konkurrerande verksamhet är många gånger inte tillåtet att bedriva. Var öppen och ärlig mot din arbetsgivare om du känner att ni har den kontakten, så kanske du till och med kan få goda råd på vägen.

Jobba hemifrån

Även om de flesta små firmor sköts från ett kontor så har många entreprenörer upptäckt att det går att spara mycket pengar på att sköta sitt företag hemifrån. Man jobbar också i "hemmets trygga vrå" som ju också kan vara en stor fördel. Saken blir ju inte sämre av att du slipper kasta bort tid på att pendla eller undviker dyra räkningar för drivmedel.

Den stora drömmen kan faktiskt bli verklighet

Att starta företag, firma eller aktiebolag, kan innebära att du inte får något mer än ett eget skrivbord och massa problem. Men det finns också stora möjligheter att påverka utgången. Att tänka långsiktigt, ha disciplin och en vilja av att lära är en bra grund för framgång. Hittar du dessutom din inre drivkraft och kan uppvisa uthållighet, så gör det inte så mycket om du har egenskaper du själv tvivlar på. Låt det få ta tid, om det är vad som krävs.

Att starta eget är ett stort steg men tänk då på Ingvar Kamprad som började med att sälja tändstickor, julglitter och fröer på sin cykel. De flesta kända storföretag började på samma sätt - i liten skala, i hemmet.

Så våga tänka lite större, men börja här och nu, med ett steg i taget.
Här kan du även få hjälp med att skriva en affärsplan och en marknadsplan för ditt företag
Har du någon fundering? Kommentera gärna eller ställ din fråga i forumet så svarar vi.

Lycka till, oavsett vilket ditt val blir!

Relaterad läsning:

12 överraskande tecken att du är en entreprenör

18 distansjobb och frilansuppdrag du kan sköta från vilken plats du vill

32 vassa affärsidéer i den nya ekonomin som du kan starta idag


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2019-02-16 13:07
Bra tips och sammaställning över en lista som egentligen kan göras hur lång som helst.. En sak som jag själv tycker är viktig är att påpeka att man kan inte kunna allt från start men behöver vara villig att vilja lära sig, och vilja komma framåt.. Att nyckelordet att lyckas är just VILJAN, den enskilt största faktorn om man kommer att lyckas eller ej! Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.