Julen är snart här med julstök och julklappar. Visma har frågat Sveriges småföretagare om de ger julklappar till sina anställda. Så här svarade de: sju av tio, 68,7 procent, delar ut julklappar till medarbetarna medan knappt en av tio, 8,8 procent, väljer att skänka pengar till välgörenhet istället. En klar majoritet av landets företagare ger alltså julklappar till sina anställda, men alla känner inte till avdragsreglerna och bokföringen av julgåvor.
Ny uppdaterad: Belopp och vad som är avdragsgill för julbord och gåvor
Så blir dina julgåvor skattefria
En julgåva blir skattefri om marknadsvärdet inte överstiger 450 kronor inklusive moms. Då ingår inte eventuella fraktkostnader. Skulle du vilja ge bort en julklapp som överstiger det beloppet, blir gåvan skattepliktig från första kronan och sociala avgifter tillkommer. Samma regler gäller för julgåvor till styrelseledamöter som till anställda.
Tänk på att kontanter, check eller postväxel som julgåva aldrig är skattefria. Däremot kan ett presentkort vara skattefritt som julgåva, om det inte går att byta mot kontanter. Du kan få skatteavdrag för julgåva till en kund med högst 180 kronor inklusive moms. Julgåvan måste då överräckas till kunden i samband med en affärsförhandling för att räknas som skattefri.
Du får lov att skänka enklare reklam- eller representationsgåvor till kunder, men de blir endast avdragsgilla om marknadsvärdet landar på cirka 200 kronor och ges till ett större antal kunder. Avdraget blir även här inte större än 180 kronor inklusive moms. En mer dyrbar gåva riskerar att bedömas som muta av Skatteverket.
Bokför julklappar till anställda på rätt sätt
Säg att du till exempel har fyra anställda och vill ge dem varsin julklapp. Notan för julklapparna landar på 900 kronor inklusive moms. Eftersom marknadsvärdet för varje enskild julgåva understiger 450 kronor, blir gåvorna skattefria. Du bokför inköpet av julklapparna som 900 kronor på kredit, konto 1910, ”kassa” eller motsvarande.
Sedan bokför du beloppet för julklapparna minus momsen (900 kronor minus moms på 25 procent) som 720 kronor på debet, konto 7610, ”övrig personalkostnad”. Kvar blir 180 kronor i avdragsgill moms, som du bokför som debet, konto 2641, ”ingående moms”. Detta är ett sätt att bokföra julgåvor på.
Skatta rätt för julbord, julfest och ideella gåvor
Många företag som inte skänker julgåvor till sina anställda satsar i stället på julbord, julfester eller donationer till ideella organisationer. I Vismas färska undersökning uppger 8,8 procent av småföretagen att de ger julgåvor eller pengar till välgörande ändamål.
Enligt de nya reglerna som började gälla januari 2017 får du inte göra avdrag för julmåltider inom ramen för intern representation som till exempel vid en personalfest. Du får inte heller göra avdrag för julbord till kunder. Det är dock tillåtet att göra avdrag för att bjuda på en enklare förtäring för max 60 kronor plus moms.
Kringkostnader, exempelvis musikunderhållning, är fortfarande avdragsgillt med 180 kronor exklusive moms per person.
Om du på begäran av en anställd, i stället för julgåva, väljer att skänka pengar till ideell verksamhet, är en sådan gåva inte avdragsgill – vare sig som lönekostnad eller gåva. I stället beskattas den anställde för gåvans värde som för lön.
Om du som företagare för egen del bestämmer dig för att skänka pengar till välgörenhet, i stället för att ge julklappar, behöver dina anställda inte skatta, men du får inte heller göra avdrag för julgåvor.
En gåva från arbetsgivaren i form av ett presentkort som ger rätt till rot- eller rutarbete för ett visst angivet belopp kan godtas som skattefri gåva även om presentkortet vid inlösen kan ge den anställde rätt till skattereduktion.
Så vad ska du ge bort i julklapp? Detta uppskattar medarbetarna mest:
- presentkort
- mat
- husgeråd
- biobiljetter ligger också högt upp på listan över populära julklappar, framförallt hos de yngre medarbetarna.