Detta är fortsättningen på "21 situationer där rika människor tänker annorlunda än övriga", börja med del 1 här.

15. Medelsvensson blir hellre underhållna än utbildade. Rika människor blir hellre utbildade än underhållna

Även om de rika människorna inte sätter alltför stort engagemang för att främja välstånd genom en formell utbildning så värdesätter de kraften i att lära sig långt efter det att skoltiden är slut, menar Siebold.

Gå omkring i en rik persons hem och en av de första sakerna du kommer att se är ett omfattande bibliotek med böcker som de har använt sig av för att lära sig hur man blir mer framgångsrik.

16. Medelsvensson tror att rika människor är snobbar. Rika människor vill helt enkelt bara omge sig med likasinnade människor

Den negativa mentaliteten kring pengar som förgiftar medelklassen är vad som gör att de rika människorna fortsätter att umgås med andra rika människor, skriver Siebold. Rika människor har inte råd att lyssna till uttalanden om jämmer och elände. Det är ofta det som misstolkas av massorna som snobbism.

Att stämpla överklassen som snobbar är ett sätt som medelklassen använder sig av för att de ska tycka bättre om sig själva och att den väg av medelmåttighet som de valt är den rätta och goda vägen.

17. Medelsvensson fokuserar på att spara pengar. Rika människor fokuserar på att tjäna pengar

Siebold har en teori om att de rika människorna fokuserar på vad de kommer att vinna på att ta risker, sparare än hur man sparar det som man har. Massorna är så fokuserade på att använda rabattkuponger och leva sparsamt så att de missar stora möjligheter, menar han på. Även mitt i en ekonomisk kris kan de rika lämna tänket att spara. Istället är de mästare på att fokusera sin mentala energi där den hör hemma, nämligen på de stora pengasummorna.

18. Medelsvensson tar få ekonomiska risker. Rika människor vet när det är dags att ta risker

Siebold anser att rika har ett ledord, nämligen ”leverage”, som på svenska översätts till hävstångseffekt. Varje investerare förlorar pengar ibland, men rika människor vet att oavsett vad som händer kommer de alltid att ha möjligheten att tjäna nya.

19. Medelsvensson älskar att känna sig bekväma. Rika människor finner tröst i osäkerhet

För det mesta krävs det mod för att ta de risker som krävs för att kunna bli miljonär – en utmaning som de flesta medelklassmänniskor inte känner sig bekväma med. Fysiskt, psykiskt och känslomässig trygghet är det primära målet ur ett medelklassigt synsätt, skriver Siebold. De som istället har ett överklasstänk får tidigt lära sig att det inte är lätt att bli miljonär och att behovet av trygghet kan vara förödande. De lär sig att känna sig bekväma samtidigt som de lever i ett tillstånd av pågående osäkerhet.

20. Medelsvensson gör aldrig kopplingen mellan pengar och hälsa. Rika människor vet att pengar kan rädda ens liv

(Denna punkt rör inte oss svenskar i så stor utsträckning. Inte än i alla fall. Men det går även att göra en positiv påverkan utanför Sveriges gränser.) Medan medelklassen oroar sig över välfärdssystemet tecknar de rika människorna ”sjukvårdsförsäkringar”. De betalar betydande årsavgifter som garanterar en ständig tillgång till privata läkare som enbart tjänar en mindre grupp människor. I USA finns privata föreningar för medicinsk vård där man blir medlem mot en hög avgift och därmed garanteras vård. Vissa rika stadsdelar har börjat införa denna strategi och de kräver till och med att läkaren ska bo i deras eget bostadsområde och enbart tjäna medlemmarna i grannskapet.

21. Medelsvensson tror att de måste välja mellan att ha en bra familj och att bli rik. Rika människor vet att man kan få allt

Föreställningen om att rikedom enbart kan komma på bekostnad av familjen är ingenting annat än en undanflykt, menar Siebold. Massorna har blivit hjärntvättade att tro att det är en antingen/eller ekvation. De rika vet att man kan få allt man vill ifall man närmar sig utmaningen med ett tankesätt som baseras på kärlek och överflöd.

Vi vill veta hur du ser på detta med pengar och rikedom! Har du något att tillägga, kommentera nedan.

Tips från Warren Buffett: 10 sätt att bli rik på

Fler tips: 4 sätt hur du blir rik och miljonär

Taggar:

10 kommentarer
2015-05-25 14:00
En ovanligt osvensk artikel! En ovanligt osvensk artikel!
0
2014-12-22 11:46
Mycket intressant artikel, men var börjar rikedom. För mig är rikedom från första kronan om det sedan blir 100 kr eller flera millioner är ointressant i stort sätt.

Lars
Mycket intressant artikel, men var börjar rikedom. För mig är rikedom från första kronan om det sedan blir 100 kr eller flera millioner är ointressant i stort sätt.

Lars
0
Bartek
2014-10-28 06:16
Vad blir ni äcklade på?? Det är ju sanning som står i artikeln...

Alltid är det latmaskar som klagar 🙂
Vad blir ni äcklade på?? Det är ju sanning som står i artikeln...

Alltid är det latmaskar som klagar 🙂
0
Putte
2013-05-29 05:27
Så står det ju inte Gina. Den rike lär sig däremot andra saker istället för det traditionella lärandet som finns i skolan; det som till grunden finns för att man ska bli en bra anställd som lyssnar oc Se mer.. Så står det ju inte Gina. Den rike lär sig däremot andra saker istället för det traditionella lärandet som finns i skolan; det som till grunden finns för att man ska bli en bra anställd som lyssnar och håller käften. Om man tror att vi personligen är ansvariga för våra egna liv så stämmer det du säger att man får skylla sig själv, oavsett om man blir rik eller fattig. I alla fall i ett land som Sverige där är alla har i stort sett samma möjligheter. En f-skatt kan vem som helst regga på Bolagsverket inom några timmar. Om man däremot tror att kollektivet ska rädda en och att det är lösningen så kan man alltid skylla på någon annan och det kan ju vara skönt för den oansvarige. Problemet med det kollektivistiska tänkandet är att dessa personer alltid förblir fattiga och olyckliga. Så det är bara att välja vilken grupp man vill tillhöra ;) De som tar ansvar eller de som skyller på andra.

Med pengarna kan man sen hjälpa de som behöver hjälp. Inte som ni "goda" och "snälla" som tycker att andra ska betala mer skatt och jobba hårdare samtidigt som vissa pratar om kortare arbetsdagar. DÄR har du den riktiga orättvisan!
0
Gina
2013-05-29 02:26
Så om man är rik så har man också ett "högre medvetande" (punkt 4). En fruktansvärd artikel på alla sätt och vis, som säger att den fattige får skylla sig själv för att han inte är rik och den rike är Se mer.. Så om man är rik så har man också ett "högre medvetande" (punkt 4). En fruktansvärd artikel på alla sätt och vis, som säger att den fattige får skylla sig själv för att han inte är rik och den rike är en mer intelligent och bättre människa på alla sätt och vis.
0
Linn
2013-05-17 06:55
Grymt bra artikel! 🙂 Följ passionen!!! Oavsett vad den handlar om ♥ Grymt bra artikel! 🙂 Följ passionen!!! Oavsett vad den handlar om ♥
0
Maria
2013-05-01 07:58
Mycket intressant läsning som jag tycker att det ligger mycket sanning i. Tråkigt att läsa att författare av flera inlägg har en så negativ inställning till rikedom. Erfarenhet från min egen bekantska Se mer.. Mycket intressant läsning som jag tycker att det ligger mycket sanning i. Tråkigt att läsa att författare av flera inlägg har en så negativ inställning till rikedom. Erfarenhet från min egen bekantskapskrets pekar mot att de som är kritiska till rikedom ofta tenderar att vara väldigt bekväma av sig, rädda för att ta risker, medan de i min bekantskapskrets som är mycket förmögna är omtänksamma, generösa och hjälpsamma på så många sätt. Visst finns det skurkar, som roffar åt sig, som exempelvis Johan af Donner som tog från fattiga och gav till rika, men generellt sätt tycker jag att inställningen att rika är egoister känns mossig och verklighetsfrånvänd. Tack för artikeln!
0
2013-04-27 08:31
Lisa, hur ser du själv på rika människor? Man är inte per automatik en god människa för att man är fattig.

Själv ser jag det som min skyldighet att tjäna massor av pengar och sen kunna a Se mer..
Lisa, hur ser du själv på rika människor? Man är inte per automatik en god människa för att man är fattig.

Själv ser jag det som min skyldighet att tjäna massor av pengar och sen kunna använda dom / omsätta dom till att göra gott på jorden. Sitta att slöa i min soffa och glo på tv räddar inga liv men det gör pengarna jag skänker till välgörenhet.
0
Lisa
2013-04-27 07:50
Blev också äcklad av denna artikel, vilket i mångt och mycket beror på att jag är trött på den cyniska synen på våra medmänniskor och den förhärligande synen på pengar. Blir äcklad av att rika ser på Se mer.. Blev också äcklad av denna artikel, vilket i mångt och mycket beror på att jag är trött på den cyniska synen på våra medmänniskor och den förhärligande synen på pengar. Blir äcklad av att rika ser på sina mer fattiga medmänniskor som "jobbiga" och "hinder". Att det är ok att ha människohatiska åsikter så länge du tjänar en massa pengar. Att meningen med livet är att tjäna en massa pengar. Och visst är det sant som artikeln skriver, att "rika människor vet att marknader drivs av känslor och girighet" (detta var knappast nyheter för någon), för det är exakt det som krävs för att tjäna pengar: Profitera på andras hälsa, självkänsla och livskvalitet, både direkt och indirekt. Se sina medmänniskor som siffror i statistiken, siffror som genererar pengar. Pengar pengar PENGARRRRR. Skulle kunna fortsätta min rant men antar att budskapet är glasklart. Är hellre fattig än profiterar på bekostnad av andras liv.
0
Leo Ankarloo
2013-04-25 14:26
Jag blir spontant ganska äcklad av den här artikeln. Att hylla egoism som en dygd och spela ett spel som bygger på "rädlsa och girighet" låter inte för mig som särskilt sympatiska drag. Med dagens utm Se mer.. Jag blir spontant ganska äcklad av den här artikeln. Att hylla egoism som en dygd och spela ett spel som bygger på "rädlsa och girighet" låter inte för mig som särskilt sympatiska drag. Med dagens utmaningar inom exempelvis klimatfrågan är det ett ohållbart, föråldrat förhållningssätt.

Med det sagt finns det mångt och mycket här som är vettigt. Jag tror att människors skräck för framgång och deras oförstånd kring pengars makt hindrar dem från att nå sin potential.
0
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.