Startsida
av Redaktionen
Redaktionen
Författare på Foretagande.se i Älmhult
91 foruminlägg
1347 artiklar
– Detta är en i raden av förändringar som gjorts de senaste åren för att förbättra konsumenters möjligheter att bestämma mer över sitt sparande. Jag hoppas det också kan bli en påminnelse till fler konsumenter att se över sitt sparande,” skriver finansmarknadsminister Åsa Lindhagen på regeringens hemsida angående förslaget om att lagstiftad flytträtt skall införas retroaktivt för försäkringar tecknade förre 2007. Som det är idag finns lagstiftad flytträtt bara på försäkringar tecknade efter 2007.

I dag är cirka 1,4 miljoner individuella fond- och depåförsäkringar tecknade före den 1 juli 2007 och cirka 500 000 av dessa försäkringar saknar fortfarande återköps- eller flytträtt. Det är i stort sett uteslutande fråga om privata pensionsförsäkringar och individuella tjänstepensionsförsäkringar.

Bakgrund

I Sverige har vi ett pensionssystem som är rätt krångligt. Varje gång vi byter arbetsgivare får vi nämligen det som kallas för fribrev. Ett fribrev är en avslutad pensionsförsäkring, dvs arbetsgivaren slutar sätta in pengar. En tjänsteman bygger på sig i snitt åtta fribrev under sitt arbetsliv. För många vore det bra att slå ihop dessa och därför ändras lagen i flera steg för att göra det möjligt att samla och slå ihop sina fribrev.

Varför är det bra att samla och slå ihop sina fribrev?

För att du kan få högre pension. SVT har tidigare rapporterat att pensionen kan höjas med så mycket som 300 000 kr. Här tar SVT upp de värsta exemplen. Vår snittkund som flyttar och samlar sina fribrev till Svenska Fribrevsbolaget sänker sina avgifter med 130 000 kr fram till pension, men visst det finns de som sparar 300 000 kr i onödiga avgifter också. Sen får du bättre överblick över dina pengar och bättre möjlighet att förvalta dem så att de växer. Att ha åtta fribrev hos åtta olika försäkringsbolag kan innebära att du måste logga in på flera ställen bara för att byta fonder, det blir rätt krångligt.

Vad innebär lagändringen som infördes 1 april i år?

Lagstiftad flytträtt infördes redan 2007 men flera försäkringsbolag införde så höga flyttavgifter och krångliga rutiner att flytträtten inte fungerade bra i praktiken. Politikerna har därför lagt fram en trestegsraket i syfte att skapa en effektivare flytträtt. Del ett infördes 1 jan 2020 och innebär lägre flyttavgifter och bättre möjlighet att slå ihop försäkringar. Del två trädde ikraft första april i år och innebär att avlämnade försäkringsbolag får ta ut en avgift på max 600 kr vid flytt av fond och depåförsäkring. Sista delen i trestegsraketer är införandet av lagstiftad retroaktiv flytträtt som enligt förslaget som regeringen la fram förra veckan skall införas juli 2022.

Hur gör jag för att se hur jag påverkas?

Börja med att göra en sammanställning över dina pensionsförsäkringar. Dela sen upp dem i aktiva försäkringar och i fribrev. Ta sen reda på vilka försäkringar du kan och bör flytta/slå ihop i syfte att sänka dina avgifter, få högre avkastning och mer i pension. Alternativt kan du anmäla dig på Svenska Fribrevsbolaget hemsida så gör vi allt detta åt dig kostnadsfritt.

Vad gör Svenska Fribrevsbolaget?

Vi hjälper våra kunder till högre pension genom följande tre steg:

1. Enkelt & kostnadsfritt att komma igång - Anmäl dig, få en sammanställning av dina fribrev.

2. Analys & flytthjälp – dina fribrev analyseras och du får hjälp att flytta de fribrev som kan och bör flyttas. 

3. Låga avgifter & rätt fonder för dig – Hos Svenska Fribrevsbolaget återförs fondprovisioner till dig som kund vilket resulterar i låga avgifter samt att du kan vara säker på att Svenska Fribrevsbolaget och du har samma mål, att hjälpa dig välja rätt fonder som ger dig så hög pension som möjligt.

www.svenskafribrevsbolaget.se

Mattias Fellenius, Grundare och Ordförande, Svenska Fribrevsbolaget
Visa kommentarer 0
Du måste registrera dig som medlem för att skriva en kommentar.. för att registrera dig som medlem.