Frågorna är många, så vi kontaktade två medarbetare på CarPay Fleet och Volvofinans Bank som båda har stor erfarenhet av bilar och gjort bytet för att höra lite av deras erfarenheter.

Långresa utan problem

En av de vanligaste frågorna handlar om räckvidd och långresa. Ulrika Wennbergs familj är man och två barn som delar ett stort golfintresse. Bilen har redan rullat 5500 mil, till och från ett antal av Sveriges golfbanor och även en långtur inom Sverige förra sommaren. 

– Då körde vi med takbox för att få med all packning. Vi har hittat ett resemönster som passar för oss och kör inte slut på batteriet utan gör hellre fler laddstopp för en bensträckare eller fika. Vi har också blivit duktiga på att hitta platser där vi laddar för natten under våra resor, säger Ulrika.

Martin Bergquist satte sin nya Polestar 2 på prov direkt. – Jag har 25 mil till vårt fritidshus i Dalarna och dit funkade det direkt i januari utan laddstopp. Eftersom jag har laddbox både där och hemma samt på jobbet har jag faktiskt aldrig behövt ladda längs vägen, säger Martin.

Bättre totalekonomi

Både Ulrika och Martin har sina elbilar som tjänstebilar. Ekonomin handlar då om förmånsvärde och bränslekostnad. För alla som kör elbil gäller det att billigast laddar man hemma, med det egna elavtalet.

– Jag har räknat på mina egna kostnader och det ser mycket bra ut. Jag sparar omkring 1500 kr per månad, jämfört med en motsvarande bil som går på bensin eller diesel" -Martin.

Även arbetsgivaren kan räkna med en bra TCO då de sociala kostnaderna är låga och elbilar har ett starkt restvärde.

Hur är livet med en elbil?

Betalning kan bli enklare

Varken Ulrika eller Martin kan tänka sig att byta tillbaka till bil med förbränningsmotor. Men visst finns det sådant som kan bli bättre.

– Bilen är i princip en dator, på gott och ont. Här finns massor av smarta funktioner, men precis som med alla datorer kan det ibland bli problem. Detta är såklart barnsjukdomar som kommer att försvinna med tiden tror Martin.

– Jag som ofta laddar längs vägen hoppas att det snart finns enklare betallösningar än de olika appar som behövs nu. En integrerad lösning där man kan söka bland alla laddstationer och betala, säger Ulrika.

Upptäck CarPay Fleet


0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.