Medarbetare som inte mår bra, oavsett om det är av en arbetsrelaterad eller en privat anledning, kostar företag mångmiljonbelopp varje år. Att synliggöra de dolda kostnaderna som uppstår i samband med psykisk ohälsa kan vara svårt, men att inte förebygga ohälsa blir garanterat dyrt i längden. Att investera i välmående blir därför snabbt lönsamt för dig som arbetsgivare.

Deborah Mühlrad, terapeut och Head of Digital Health på BlueCall, synliggör här dolda kostnader som uppstår på grund av psykisk ohälsa.

1. Produktionsbortfall

40-60% produktionsbortfall sker när den anställde går igenom en tuff period. På grund av exempelvis en skilsmässa, en identitetskris eller en familjeangelägenhet kan den anställde inte prestera som vanligt och då går arbete förlorat, eller läggs på redan hårt
belastade kollegor. En privat livssituation kan därför kosta flera hundratusen kronor.

2. Upprepade sjukdagar

När en anställd vid upprepade tillfällen anmäler sig sjuk kan det vara en varningsflagga för att den anställde inte mår bra psykiskt. En dags frånvaro från arbetet av en anställd beräknas kosta minst 10% av sin månadslön per dag, vilket blir dyrt i längden.

3. Personalomsättning

När en anställd inte mår bra på jobbet, känner sig omotiverad eller inte får rätt stöd av cheferna kan ett missnöje skapas som leder till att den anställde inte vill jobba kvar. ​Att rekrytera och skola in ny personal eller inhoppare är både kostsamt och tidskrävande.

Att omsätta en resurs i sin personalstyrka kan kosta uppåt en halv miljon i rekrytering, inskolning och produktionsbortfall från HR, chefer och den anställde.

Genom att förebygga psykisk ohälsa minskar du risken för dolda kostnader. Tidiga insatser, i form av lättillgängligt stöd för medarbetarna, är därför alltid en lönsam investering. Du som arbetsgivare kan förebygga psykisk ohälsa och minska kostnader genom följande:

  • Gör en löpande riskbedömning av den psykosociala arbetsmiljön, exempelvis genom digitala pulsmätningsverktyg.
  • Utbilda hela organisationen i hantering av psykisk ohälsa genom exempelvis föreläsning, workshop eller stöd till cheferna.
  • Underlätta och uppmuntra vägen till professionell hjälp för dina anställda. Skapa en företagskultur där personalen vågar prata öppet om hur de mår och se till att ha lösningar på plats för snabb professionell hjälp.
  • Ge professionellt stöd för BÅDE arbetsrelaterade och privata problem - allt har en arbetspåverkan.

Så, har ditt företag råd att inte förebygga psykisk ohälsa?


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.