Den senaste tidens politiska skandaler sticker allt djupare i ögonen på det svenska folket, och politikerföraktet växer. Politikens innehåll spelar ingen roll, så länge politikerna inte sköter sina uppdrag. När de som ansvarar för att omfördela det inarbetade kapitalet själva stoppar allt mer i egen ficka, fuskar, höjer sina löner och tar ut orimliga förmåner och pensioner – då riskerar samhället att falla ihop.

Moderaternas riksdagsledamot Michael Svensson lämnade politiken förra veckan efter att Aftonbladet avslöjat att han tagit ut bilersättningar för felaktiga resor samt låtit skattebetalarna stå för privata utgifter.

Kristdemokraten Penilla Gunther hoppade också av efter resefusk och tidigare i somras ertappades en SD-politiker i Älvkarleby med att ha tagit emot 410 000 kronor i arvode, trots att han inte hade deltagit på möten.

I Lilla Edets kommun försökte socialdemokratiska politiker förra året kvittera ut dubbla arvoden för sina politiska uppdrag. ”Reglerna är väldigt otydliga”, sade Kjell Johansson i kommunfullmäktige när han blev påkommen. Han hade dock själv varit med att ta fram regelverket.

Fusket tycks pågå inom alla partier och risken är att vi bara ser toppen av isberget.

Fler politiker som "handlat fel
Mona Sahlin dömdes för skattebrott till villkorlig dom och böter. Hon hade undanhållit skatt på sammanlagt 217 000 kr.

TransportstyrelsehaverietLäs om Ygeman och maktens arrogans. Ygeman satsar nu på come back i politiken.

Annie Lööf lät skattebetalarna stå för en krognota på drygt 21 000 kronor.

25 miljarder har hittills slarvats bort i år. ”Politiker, sluta slösa med skattebetalarnas pengar!

Hur straffas då de skyldiga?

En struntsumma i böter, är vad svenska politiker kan förvänta sig vid stöld av medborgarnas pengar. Som plåster på såren kan personen räkna med fortsatt inkomst under minst ett år och i vissa fall ända upp tills man har fyllt 65. Det är du som betalar.

Efter politiken väntar ofta lukrativa jobb inom EU, stat eller näringsliv.

Företagare straffas hårt vid minsta förseelse

Skulle en byggherre missa att anmäla byggstart tas en bot på 25 000 kronor ut.

När pizzerian, caféet eller butiken nere på gatan glömmer att skriva in i personalliggaren att deras dotter hjälper till en timme i butiken, leder det till 12 500 kronor i vite.

Listan på krångliga regler kan göras lång.

Småföretagen är motorn i svensk ekonomi

Sveriges småföretagare är den största arbetsgivaren och tillsammans med sina anställda betalar de in mest skatt till kommunerna.

Företagarna betalar in mest skatt

Med ständigt ökade kostnader, nya krångliga regler och med försämrade möjligheter för avdrag är det många som ställer sig frågande om politikerna verkligen vill ha några företag.

Avdrag för milersättning har legat på 18,50 kr/mil i många år, samtidigt som bensinen idag kostar runt 16 kr/liter. Vem som helst förstår att det inte är rimligt.

Att man har slopat avdraget för representation, där företagare tidigare hade möjlighet att dra av kostnaden för att bjuda en möjlig kund på lunch, är också märkligt. Samtidigt åker politikerna till Almedalen och festar. Notan för skattebetalarna hamnade 2018 på 100 miljoner kronor.

Småföretagare måste hålla kostnader nere – politikerna verkar tänka tvärtom

Regeringskansliet har svällt explosionsartat de senaste fyra åren. Anslagen har ökat med 936 miljoner till 7,8 miljarder kronor.

Löftet från finansminister Magdalena Andersson om att de statliga myndigheternas utgifter skulle minska med 10 miljarder har inte infriats. Istället har de ökat med 18 miljarder.

Och bara under årets sex första månader har politikerna uppskattningsvis slösat bort 25 miljarder kronor på diverse företeelser. Fortsätter slöseriet i samma takt resten av året motsvarar det 7 000 kronor per skattebetalare.

Detta måste få ett slut, nu

Konfliktlinjen går inte mellan företagare och anställda. Inte heller mellan höger och vänsterpolitik. Den går mellan oss vanliga människor och den politiska eliten som har tappat fotfästet.

Av politikerna behandlas vi mest som aldrig sinande bankomater. Du, alla småföretagare och medborgare som försöker få sina liv att gå ihop måste veta att skatterna vi betalar hamnar rätt. Politikerna kan inte begära av oss vad de själva inte kan hålla.

Det finns många duktiga och seriösa politiker men även de måste sätta ner foten och våga säga ifrån.

För hur ska vi kunna se våra barn i ögonen och begära att de talar sanning, när vi inte ens kan förvänta oss det av vuxna människor – våra politiker?

Patrik Nilsson, småföretagare
John Knutsson, småföretagare

Sätt press på dina lokalpolitiker och uppmana andra tidningar och journalister att göra likadant.

Läs vidare: Fristäder en nyckel för att skapa bra företagsklimat


Företagande Opinion

Detta är en opinionstext och skribentens egna åsikter. Vill du skicka in en artikel? Läs mer om Företagande Opinion här.

Kommentera gärna nedan men håll god ton. Personliga påhopp i kommentarerna tas genast bort.

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.