För fjärde månaden i rad ökar antalet konkurser samtidigt som nyföretagandet minskar. Under september startade 7,8 procent färre företag, medan konkurserna ökade med 13 procent jämfört med samma månad i fjol. Står lågkonjunkturen och knackar på dörren, frågar sig juristen och debattören John Knutsson.

Redan i mars minskade antalet nyregistrerade företag med 20 % och trenden har fortsatt fram tills nu. På konkurssidan ser det också mörkt ut där antalet i augusti ökade med 42 % jämfört med föregående år. Samtidigt har den svenska kronan i sommar nått sin lägsta nivå sedan 2009. Detta kan vägas mot att finansministern sagt att ”Sveriges ekonomi går som en Tesla”.

Sveriges förra finansminister Anders Borg menar på att Sverige kommer drabbas hårt vid nästa lågkonjunktur och att denna är att vänta inom några år.

Henrik Jacobsson, vd på kreditupplysningsföretaget Creditsafe skriver följande i ett pressmeddelande:

”September förstärker det trendbrott som vi noterat sedan juni. Konkurserna ökar rejält i hela landet och det är dessutom några riktigt stora företag som gått i konkurs även denna månad. Utvecklingen är oroväckande”.

Goldman Sachs varnar för svensk valuta

Köp inte svenska kronan, varnade Goldman Sachs i september. Dagens Industri inleder sin artikel med ”En duvaktig Riksbank gör att investerare bör hålla sig borta från den svenska kronan.”

Omvärlden varnas alltså just nu för den svenska valutan, dvs. från att investera i Sverige.

Motsägelsefulla bilder målas upp

Ekonomen Tino Sanandaji, skrev häromdagen i Dagens Industri:

”I den mån som ekonomin nämns är bilden motsägelsefull. När man frågar Magdalena Andersson är ekonomin urstark, medan Göran Persson tror på en nedgång och Anders Borg varnar för en finansiell härdsmälta.”

Vem ska man tro på?

Det finns ett känt ordspråk – av frukten ska du lära känna trädet. Just nu håller svensk frukt på att tappa sin sötma. Tino skriver att ett centralt problem i Sverige är den privata skuldsättningen. Det leder oss givetvis till Riksbanken och deras utlåningsräntor.

Jag har tidigare varnat om att allt inte står rätt till

Går svensk ekonomi verkligen bra när rekordmånga företag samtidigt går i konkurs?

Konkurser leder till enorma förluster för samhället och den enskilde företagaren

Den svenska kronan rasar men svenska medborgare reagerar inte

Så klarar du dig i en lågkonjunktur

Det finns inte så mycket vi kan göra angående en lågkonjunktur, men vi kan se till att vara förberedda och stärka företaget.

Här är några vassa texter som trots sin ålder fortfarande är lika aktuella:

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.