Informationsföretaget Bloomberg meddelade den 4:e maj att svenskar håller på att bli mycket fattigare. Det är inte så konstigt. Jämfört med den amerikanska dollarn har den svenska valutan rasat 10,47 % hittills i år. Vi står också mer än 10 % svagare mot Euron. Vi tillhör numera den s.k. bottenligan där bland annat Argentinas peso och Sydafrikas rand återfinns.

Resultatet av att en svensk krona blir svagare blir givetvis att det i direkt koherens med kronförsvagningen blir dyrare att importera. Upp emot 25 % av Sveriges småföretagare är importörer. Detta innebär att deras marginaler direkt äts upp i takt med att kronan blir svagare. Resultatet är givetvis att företagen presterar sämre och i värsta fall går i konkurs.

Relaterad läsning: Rekordmånga konkurser leder till enorma förluster för samhället

Det framhålls ofta att exportörerna tjänar på det. Endast 10 % av svenska småföretag exporterar dock. Men detta är överhuvudtaget inget argument. Varför skulle det vara motiverat att Sveriges valutavärde säljs ut och att detta skulle vara ok bara för att vissa svenska exportörer tjänar på det? Helt korrupt. Samtidigt hamstrar utländska investerare svenska företag eftersom de på grund av kronförsvagningen nu blir så billiga. Hittills i år har fusioner med utländska bolag och köp av utländska investerare ökat med 200 %. Svenska företags värden lämnar svensk mark.

Svenska konsumenter största förlorarna

Låt säga du bokar en resa till ett land som har valutan Euro. Genom kronförsvagningen hittills i år har Euron blivit över 10 % dyrare för en svensk. Tänk dig att resan förra året hade kostat dig 27 000 kr. Genom kronförsvagningen det senaste året gentemot Euron om 10 % så har den resan blivit 2700 kr dyrare. Resan skulle i så fall i år kosta 29 700 kr. Fortsätter det med 10 % ytterligare kronförsvagning påverkar det snart svenskars plånböcker rejält. Men än så länge sover många en djup törnrosasömn.

Nästa penningpolitiska besked från Riksbanken är den 6:e september. Riksbanken styrs egentligen indirekt av regeringen och de pumpar på kol i Titanic och ser till att reporäntan är låg, -0,50 % så det blir billigt för svenska banker att låna pengar av Riksbanken och således billig utlåningsränta till svenskar som vill köpa hus med mera. Men detta är bara bröd och skådespel till folket, det är som att ge en döende syrgas trots att det inte finns någon hjärnaktivitet. Inflation kallas det och Riksbankens direktiv är att vi ska ha 2 % årlig inflation på den svenska kronans värde. Riksbanken väljer alltså medvetet att försvaga den svenska kronan genom reporäntan och inflationsmålet.

Ända sedan mitten av 70-talet har den svenska kronans värde halverats jämfört med andra europeiska valutor. Det är något som inte stämmer. Ska vi tolerera det här, samtidigt som Riksbanken talar sitt fikonspråk som inte en enda svensk medborgare förstår.

Tomt prat om öppenhet och demokrati

Genom att inte låta svenska medborgare verkligen förstå på ett enkelt sätt vad som sker med värdet på deras pengar, så har vi inte ett demokratiskt, öppet system. Riksbanken, bankerna och regeringen gör ingenting för att du ska förstå varför vi som land väljer att försvaga vår valuta genom inflation.

Det luktar unken gammal död fisk. Det vilar en korrupt ande, ett dolt motiv till kronans försvagning, som de mäktiga i vårt land inte vill att medborgarna ska förstå.

Kronans försvagning är något som är ytterst relevant i svensk politik. Men migrationsfrågor överskuggar det mesta.

Detta kan inte fortgå!

John Knutsson

Missa inte: Svensk demokrati har lett till korruption – Schweiz ett föredöme


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
2 kommentarer
2018-08-22 21:59
Storm i ett vattenglas på Lugna gatan.
Artikeln om det pekuniära fallisemanget i kungariket Sverige
är införd under avdelningen Debatt vilken är enda vägande orsak
till kommentar.

Att jurister är misstänksamma och vana att ana ugglor i mossen har här drag av arbetsskada. Att på fullt allvar tro att riksdag, riksbank och regering tillsammans med bankerna gått i maskopi för att dölja en konspiration mot våra pengar är en lömsk form av ett politisk trick som heter Elit-kritik.
Praktiserat med framgång av Lenin, Hitler, Mao och politiske pajasen Bert Karlsson.

Varför inte dra in de 16 familjerna också? Det brukar slå. Det
finns dom som tror att Bilderberggruppen styr hela världen.
Retoriken om korrupt ande hos de mäktiga här i landet som med
ett dolt motiv vill försvaga kronan får samma odör som den
i artikeln åberopade fiskens.

Det går lysande för svensk företagsamhet. Speciell exporten
skär pipor i vassen. Det står fritt för varje företagare att välja
att syssla med sådant som ger inkomster. Att syssla med något
som är olönsamt skadar både företagaren och samhället och
ju förr verksamheten upphör desto bättre för alla parter.

Imre Randin
Se mer...
2018-08-22 06:36
Håller med till fullo men vi har ju en politisk klass som gör sitt bästa att förstöra landet för sin egen vinning, så resultatet är ju inte precis förvånande.

En för låg ränta leder bara till felallokering av kapital, något som blir väldigt kännbart när det skall rättas till.
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.