För över ett decennium sedan besökte författaren Dan Buettner samhällen kända för sina många hundraåringar, som Okinawa i Japan, Barbagia på Sardinien och sjundedagsadventisternas enklav i Kalifornien. Buettner kallade dessa områden för ”Blå zoner” och hans forskning visade att invånarna delade vissa vanor som till exempel starka sociala nätverk, ett syfte med livetmotion och daglig men måttlig alkoholkonsumtion.

Men en överraskande gemensam faktor var att de alla skötte trädgårdsarbete långt upp i åldern.

Världens längst levande människor lyfter inte vikter, springer maraton eller går till gymmet. Istället lever de i miljöer som ständigt uppmuntrar dem att röra sig utan att tänka på det. De odlar trädgårdar och använder inte mekaniska hjälpmedel för hushålls- och trädgårdsarbete. - Dan Buettner, Bluezones.com

Att vistas i naturen genom trädgårdsarbete har många hälsosamma effekter, inklusive exponering för solljus och frisk luft. Studier visar att naturen har en återställande effekt på vår hälsa och kan minska stress.

Okinawanerna kallar det “Ikigai” och Nicoyanerna kallar det “plan de vida;” för båda betyder det “varför jag vaknar på morgonen.” Att känna sitt syfte kan ge upp till sju år extra livslängd. - Dan Buettner

Trädgårdsarbete erbjuder också en form av motion, vilket hjälper till att bibehålla styrka och fingerfärdighet, samtidigt som det ger oss möjlighet att odla och äta färska, näringsrika grönsaker och frukter.

“Hara hachi bu” – det 2500 år gamla konfucianska mantrat som Okinawanerna säger före måltider påminner dem om att sluta äta när deras magar är 80 procent fulla. Skillnaden på 20% mellan att inte vara hungrig och att känna sig mätt kan vara avgörande för om man går ner i vikt eller går upp. Människor i de blå zonerna äter sin minsta måltid på sen eftermiddag eller tidig kväll och äter sedan inget mer resten av dagen. - Dan Buettner

Förutom de fysiska fördelarna ger trädgårdsarbete också mental stimulans och stresslindring. Det kräver planering och problemlösning, men också att man är närvarande i nuet. Forskning visar att trädgårdsarbete kan sänka nivåerna av stresshormonet kortisol och främja ett lugnare sinne, vilket gör det till en form av meditation. Att engagera sig i trädgårdsarbete kan därför vara ett viktigt steg mot ett längre och lyckligare liv.

Människor i alla blå zoner (förutom adventister) dricker alkohol med måtta och regelbundet. Måttliga drinkare lever längre än de som inte dricker alls. Tricket är att dricka 1-2 glas per dag (helst sardinskt Cannonau-vin), tillsammans med vänner och/eller till mat. Och nej, du kan inte spara ihop alla glas för veckan och dricka 14 på lördagen. - Dan Buettner

De fem ursprungliga blå zonerna

  • Barbagia-regionen på Sardinien – Bergiga högland i centrala Sardinien med världens högsta koncentration av manliga hundraåringar.
  • Ikaria, Grekland – Egeisk ö med en av världens lägsta dödlighetsfrekvenser i medelåldern och de lägsta demensfrekvenserna.
  • Nicoya-halvön, Costa Rica – Världens lägsta dödlighetsfrekvens i medelåldern och näst högsta koncentrationen av manliga centenärer.
  • Sjundedagsadventister – Högsta koncentrationen finns kring Loma Linda, Kalifornien. De lever 10 år längre än sina nordamerikanska motsvarigheter.
  • Okinawa, Japan – Kvinnor över 70 år är den längst levande befolkningen i världen.

Källa www.bluezones.com

Missa inte: 102-åring jobbar fortfarande på resorten hon grundade 1940

Läs även: Vill du leva 20 år längre? Stor studie pekar på 8 vanor du bör följa

Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2024-05-29 11:20
Intressant men kanske inte så förvånande. En timme i trädgården är verkligen som meditation. Gör man det dessutom tillsammans med sin partner är det oslagbart.
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.