Sex länder delar på förstaplatsen med viseringsfri tillgång till ett rekordstort antal destinationer i Henley Passport Index 2024 som baseras på exklusiva och officiella uppgifter från International Air Transport Association (IATA). Fyra EU-länder - Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien - har tillsammans med Japan och Singapore de mest kraftfulla passen i världen, och deras medborgare kan besöka 194 destinationer av 227 runt om i världen utan visum. De två asiatiska länderna har dominerat förstaplatsen på indexet (som rankar alla världens pass efter antalet destinationer som deras innehavare kan besöka utan föregående visum) under de senaste fem åren.

På andra plats ligger Sverige, en klättring från femte plats förra året. Senast Sverige tog förstaplatsen var för 10 år sedan. Finland och Sydkorea delar andraplatsen med Sverige, med visumfria tillgång till 193 länder. Danmark, Irland, Nederländerna och Österrike kom på tredje plats med 192 visumfria destinationer.

Resten av topp 10 domineras till stor del av europeiska länder, där Storbritannien klättrade upp två placeringar till 4:e plats med visumfria tillgång till 191 destinationer jämfört med bara 188 för ett år sedan. USA behåller sin 7:e plats med tillgång till 188 destinationer utan krav på visum i förväg. Det har gått ett decennium sedan Storbritannien och USA tillsammans intog förstaplatsen i indexet 2014.

Christian H. Kaelin, ordförande för Henley & Partners och uppfinnare av konceptet med passindex, säger att även om den allmänna trenden under den 19 år gamla rankningens historia har varit mot större resefrihet, är det globala rörlighetsgapet mellan de som ligger i toppen och botten av indexet nu större än någonsin. "Det genomsnittliga antalet destinationer som resenärer kan resa till utan visum har nästan fördubblats från 58 år 2006 till 111 år 2024. Men när vi går in i det nya året kan de högst rankade länderna nu resa till svindlande 166 fler destinationer utan visum än Afghanistan, som ligger i botten av rankningen med tillgång till bara 28 länder utan visum."


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
1 kommentarer
2024-01-17 16:15
Nu skriver man ju faktiskt att det handlar om platser. Ifall det då finns 6 länder som delar på förstaplatsen så kan man inte påstå att de tre länder som följer därefter delar på andraplatsen, korrekt är att de delar på sjundeplatsen.

Det är ju inte så att ifall ett 100-meterslopp i OS fick 6 oskiljaktiga guldmedaljörer så skulle den som kom i mål därefter få en silvermedalj...
Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.