Under 2024 har intresset för asiatisk mat skjutit i höjden och toppar nu listan över maträtter som svenskarna vill laga och äta mer av, vilket ställer det tidigare populära italienska köket på andra plats. Det grekiska köket tar en imponerande tredjeplats, medan svensk husmanskost delar en fjärdeplats med det växande intresset för koreanska rätter.

Enligt Lennart Wallander, trendspanare på kommunikationsbyrån Food & Friends, tyder det ökade intresset för internationella kök på en vilja att experimentera med smaker i mer optimistiska tider. "Det blir extra tydligt när vi ser ett ökat intresse för det koreanska, grekiska och asiatiska köket i stort," förklarar Wallander.

Rapporten understryker också en fortsatt stark trend mot hållbar matlagning. Svenskarna lagar alltmer mat som anses prisvärd, med 65% av respondenterna som håller sig till budgetvänliga smaker och rätter. Samtidigt visar undersökningen att vi kastar mindre mat och återvinner flitigare än tidigare.

Intressant nog avslöjar rapporten även en förändring i smakpreferenser; chili är på nedgång medan smaker som apelsin, mint och peppar ökar i popularitet.

Per Ingman, VD för Smakbox, kommenterar rapportens betydelse: "Faktorer som ekonomi och trender kan snabbt påverka vårt synsätt när det gäller smaker, mat och matlagning. Det är alltid spännande att via Smakrapporten observera och följa förändringar i preferenser år till år."


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.

Taggar:

0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.