22 procent av de svenska deltagarna berättar att de fått rejäla lönehöjningar det senaste året. 32 procent uppger att de har svårt att klara sig på sin lön. Undersökningen omfattar 984 personer från Sverige. Totalt deltog 16 011 personer från 16 europeiska länder. Förutom lönefrågor berörs ett stort antal olika aspekter av yrkeslivet, till exempel förmåner utöver ren lön och digitalisering.

Ett område där deltagarna från Sverige är nöjda är möjligheter att ta ledigt och flexibla arbetstider. 43,6 procent åtnjuter det och är nöjda med det. 36,4 procent skulle vilja ha de här möjligheterna, men har det inte. 16,7 procent har det inte och vill heller inte ha det. En liten minoritet, 3,2 procent, får möjligheterna, men vill inte utnyttja dem.

Undersökningen visar vidare att bara 61 procent av samtliga deltagare i de 16 länderna vet exakt vad som ingår i deras ersättningar.

– Lönebesked kan ofta vara förvirrande. En detaljerad beskrivning av alla delar av ersättningen till den anställde kan minska förvirringen och klart visa värdet för varje del som ingår. Det visar sig ofta att ersättningen är större än vad man tror, när alla delar tas upp. Det kan förbättra motivationen och stärka lojaliteten, säger Lovisa Ernius, Head of Customer Experience på SD Worx i Sverige.

Ett ytterligare intressant rön i undersökningen är att 68,5 procent av de svenska deltagarna anser att deras arbetsplatser är tillräckligt digitaliserade för att de ska kunna utföra sina arbeten på optimala sätt. Däremot tycker bara 44 procent att deras arbetsgivare verkligen bryr sig om de anställdas användarupplevelser med de digitala verktygen. 40,6 procent kan tänka sig att byta till arbetsgivare som använder nya digitala verktyg.

Vill du ha inblick i de viktigaste frågorna för beslutfattarna och de problem som de som ansvarar för den dagliga lönehanteringen, ladda ner rapporten "Lönekompetens-index" här.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.