Toyota har under lång tid ansetts stå för innovation inom bilvärlden. Nu skapar de återigen rubriker världen över och den här gången handlar det inte om fossil- eller eldrivna fordon, utan om en banbrytande ammoniakdriven motor.

Hur fungerar den ammoniakdrivna motorn?

Ammoniakmotorn är en typ av förbränningsmotor som använder ammoniak som sitt primära bränsle. Ammoniakens sammansättning av en kväveatom och tre väteatomer, alltså helt utan kolatomer, gör den extra aktuell i en tid när koldioxidutsläpp ständigt diskuteras.

Ammoniak har hög energitäthet vilket gör den idealisk för användning inom sektorer med stort kraftbehov såsom transportindustrin.

Toyota säger att deras 2-liters fyrcylindriga motor bränner flytande ammoniak och har en effekt på 161 hästkrafter. De menar att motorn kan minska koldioxidutsläppen med hela 90%. Motorn är utvecklad i samarbete med GAC Group som ägs av den kinesiska staten.

"Vi har övervunnit hindret med att ammoniak är svårt att bränna snabbt och börjar nu använda bränslet inom personbilsindustrin," sa Qi Hongzhong från GAC:s forsknings- och utvecklingscenter till Bloomberg.

Dessutom finns det stor tillgång på ammoniak. Idag är gödselhantering inom jordbruket den enskilt största källan till ammoniak i Sverige. Ammoniak används framförallt vid tillverkning av konstgödsel. Bönder skulle alltså med rätt teknik kunna producera sitt eget bränsle.

Efterfrågan på en sådan motor skulle med andra ord vara enorm.

Kolla filmklippet för en närmare genomgång av motorn:

Utspelet möttes av ramaskri

Toyotas VD Koji Sato, som tillträdde i våras, möttes av protester efter sitt utspel om att elmotorns tid är över. Men han har även fått många att applådera av de som inte är fullt lika exalterade över elbilsindustrins intåg. Elbilen är fortfarande ny på marknaden och problemen med bland annat batteritillverkning, framförallt brytningen av litium, och batteriets livslängd, gör att elbilens framtid är allt annat än säker.

Tror du ammoniakmotorn är framtiden?

Är detta nådastöten för den eldrivna bilen?

Kommentera nedan.

Läs även: Toyota tar fram ny koldioxidnegativ förbränningsmotor

Debatt: Scanias VD vill att du betalar för felsatsning på ellastbilar


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
7 kommentarer
2024-01-11 08:28
Låter väldigt intressant.
Klara man av emmissionsnivåer, låga tillverkningskostnader, infrastruktur i kombination med låg förbrukning kan det bli en vinnare.
Går det dessutom att använda i gamla befintliga motorer kan det vara slutet för elbilen.
Låter för bra för att vara sant, ska bli intressant att följa.
Se mer...
2024-01-05 10:06
Ja... den som överlever får se.
2023-10-31 07:20
Fördelarna med elbil väger större fortfarande, det finns en anledning när en ny teknologi tar över som i elbilarna gör; få rörliga delar dvs. litet slitage pga friktion, stor effektivitet, frihet när det gäller val av energikälla. Det jag gillar mest med elbil är att du kan tanka den gratis med solenergi direkt från ditt hustak. Med det sagt så finns det säkert en plats eller applikation för ammoniakmotorn, den som lever får se. Se mer...
2023-10-29 14:30
Det här med ammoniak tillverkning, verkar som vi är tillbaka till salpetersjudare på 1600 och 1700 tal
För att tillverka svartkrut.
Som också hade med gödselstacken och djur urin.
Att göra.
Inget är nytt under solen.
2023-10-29 06:30
Vad släpper ni in för muppar?
2023-10-29 01:08
Elbils hysterin är en fluga för högljudda fanatiker och nervösa företag.
Kolvmotorn kommer aldrig att dö pga. dess mångsidighet.
Den kan konverteras och köras på i princip nästan vad som helst.
Till och med vatten och sprit.
Vilket kallas för ångmotor.. avgaser, någon…!?!..
Se mer...
2023-10-27 13:07
ÄR LARS BERN PÅ http://SWEBBTV.SE SVERIGES ELAKASTE SJÄL????Jomenvisst att tillsammans med Janet Yellen så framstår det initialt vara dröm-farfar/farmor. Men det är utifrån vad de båda inte säger som man även skall se hans andliga tillhörighet och själsliga utseende. Om man utgår från hans proffession och betänker att Plasma-teknologin upptäcktes redan i slutet på 1800-talet och ansågs redan då bla. kunna ge varje individ oändlig tillgång till gratis energi....vilket man utifrån dåvarande omvärldshänseende inte kan belasta någon för att inte vilja prata om då....och ändå mindre efter kriget USA vs Sydpolen 1946-1949....MEN... tekniken blev världsberömd och till allmänhetens fulla vetskap genom filmen STAR TREK och däri Dr Spock´s AI styrda energi -fält-sorterings hälso-låda som kunde både återställa full hälsa och förlorad kroppsdel.....och den blev än mer uppenbart synligt påtaglig för allmänheten 10 år senare via alla "efter döden" fryshus i USA som såldes ut till sista plats när det upptäcktes att tekniken ram-begränsad av cellens fraktionering, även kunde återuppliva. Kan det vara så att Rysslands självbelastande invaderings krigsföring i Ukraina, med att några civila inte skall skadas, beror på att man vill nyttja all tillgänglig plasma teknik kapacitet åt soldaterna.....på båda sidor??? WOW, genom att nu enkelt upplysa Ukrainas soldater vem de verkliga bakomvarande Djupa Staten* (*skapades i Sverige år 1620 av Aristokraten Axel Oxenstiärna) skurkarna är och var de bor...så har man ju en miljontalig, motiverad, kunnig, erfaren, orädd armé av........ SNAPPHANAR Se mer...
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.