När det är dags att skifta från sommar- till vinterdäck är det högtryck hos däckbytarföretagen. Från mitten av oktober kommer Skatteverket att kontrollera dessa företag. Kontrollen sker över hela landet.

– Vi har en riktad insats från norr till söder av företag som byter däck. Det är vanligt att tillfälliga däckstationer sätts upp där det går snabbt att få däcken bytta, säger Christoffer Blomqvist som samordnar däckkontrollen.

Skatteverket ska kontrollera om företagen har personalliggare och kassaregister. Alla företag som bedriver verksamhet inom fordonsservice ska föra personalliggare. Det innebär att namn på de som arbetar i verksamheten och vilken tid de jobbar ska antecknas i liggaren.

– Namnen på alla som på något sätt deltar i verksamheten, även praktikanter och inhyrd personal, ska föras in i personalliggaren, säger Christoffer Blomqvist.

De allra flesta företag omfattas även av skyldigheten att använda ett kassaregister, där ska all försäljning registreras och kunden ska erbjudas ett kassakvitto.

–Om vi misstänker att alla löner och intäkter inte deklareras kommer vi att gå vidare med en skatte­utredning. Du som kund ska alltid erbjudas kvitto när du handlar, oavsett om du har betalat kontant, med kort eller med Swish. Kvittot visar att försäljningen har registrerats i kassan. Om du inte får kvitto så begär det, då bidrar du till sund konkurrens, säger Christoffer Blomqvist.


Missa inga nyheter! Anmäl dig till ett förbaskat bra nyhetsbrev.
0 kommentarer
Du måste logga in för att skriva en kommentar. för att registrera dig som medlem.